Obiad albo kolacja. Bób duszony z boczkiem i ziołami

Żarłoczek może pochłonąć michę samego, ugotowanego bobu. Zjada go najchętniej z bułką tartą, ale mnie taka opcja zupełnie nie pasuje. Nie lubię skórki i jeśli już to skubię sobie lekko ciepły obierając ziarenko po ziarenku.

Można ugotować od razu więcej bobu i zrobić z niego inne dania. Duszony z kurkami i miętą jest naprawdę bardzo smaczny. Można ziarna zmiksować na pyszną pastę albo zrobić sałatkę do mięsa albo z sałatkę z kaszą jaglaną, która będzie samodzielnym posiłkiem. Bób jest zdrowy i warto o nim pamiętać, szczególnie że jest dostępny cały rok - jeśli nie świeży to mrożony.




Bób duszony z boczkiem i ziołami

czas przygotowania : ok. 45 minut
składniki :
  • ok. 500 g bobu
  • ok. 100 g wędzonego boczku
  • 1/2 ostrej papryczki - można dać całą jeśli ktoś lubi bardziej ostre dania
  • 2 szalotki
  • 2-4 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki listków świeżego oregano
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • do smaku - sól, przyprawa ognista (pieprz, kolendra, chili, czosnek, gorczyca)

sposób przygotowania : w garnku zagotowałam ok. 2 litrów wody, wrzuciłam bób i gotowałam jakieś 10 minut. Odcedziłam i pozwoliłam mu przestygnąć. Jeszcze ciepły obrałam z łupinek.

Szalotkę i ostrą papryczkę oczyściłam, posiekałam niezbyt drobno. Boczek pokroiłam w paseczki. Rozgrzałam rondel, wlałam kilka kropli oleju - tylko tyle żeby posmarować dno - wrzuciłam boczek i smażyłam aż się zrumienił. Dodałam szalotkę, chili i bób. Smażyłam kilka minut mieszając. Dodałam świeże oregano, posiekaną natkę i mascarpone. Doprawiłam do smaku solą i przyprawą ognistą, jeszcze chwilkę poddusiłam. 

Zjedliśmy tak po prostu, po miseczce, jako samodzielny posiłek, nawet bez pieczywa bo bób jest bardzo sycący.

Można użyć bobu świeżego albo mrożonego.


2 komentarze:

  1. Lubię bobek w każdej postaci, a ten...ech...ślinka leci, bo to co czytam podrażnia receptory smaku na maxa

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis, który muszę koniecznie wypróbować. Do tej pory jadłam ugotowany bób z dodatkiem masła. Nigdy nie miałam pomysłu jak jeszcze go przygotować. Mam nadzieję, że moje danie będzie wyglądało równie apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger