Szybki obiad. Krewetki tygrysie w maśle z czosnkiem i chilli

Krewetki, pieszczotliwie nazywane robalami, zostały tym razem zakupione na wyraźne życzenie Małżona mego, Żarłoczka. Tak się narobiło, że Ów Men zasmakował w tych skorupiakach i wyraził chęć ich ponownego spożycia. Cóż miałam robić ? Kupiłam, usmażyłam i spałaszowaliśmy. Jeśli tak jak ja kupicie obrane krewetki to przygotujecie je w nie więcej jak 15 minut a to oznacza szybki posiłek !

Zobacz przepis na Krewetki z pomarańczami i Makaron z krewetkami i pomidorami


Krewetki z masłem, czosnkiem, chili i pietruszką

czas przygotowania : ok. 15 minut + ew. czas rozmrażania
składniki : 
  • 500 g krewetek tygrysich, mrożonych 
  • 5 dużych ząbków czosnku 
  • 1 papryczka chilli 
  • 100-150 g masła 
  • 5 łyżek oleju albo oliwy 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • do smaku - sól 

sposób przygotowania : krewetki wyjęłam z zamrażarki na ok. 1-2 godziny przez planowany przygotowywaniem. Kiedy odtajały przełożyłam je na durszlak i przepłukałam zimną wodą, zostawiłam żeby odciekły. Były obrane i oczyszczone więc nic więcej nie musiałam z nimi robić.

Czosnek obrałam, pokroiłam w cienkie plasterki. Chilli oczyściłam z pestek bo bałam się, że będzie za ostro - posiekałam. Natkę opłukałam, osuszyłam i także posiekałam.

W rondlu podgrzałam olej, dodałam masło a kiedy się rozpuściło dosypałam czosnek i papryczkę. Smażyłam kilka chwil mieszając i pilnując żeby nic się nie rumieniło. Dorzuciłam dobrze osączone krewetki i smażyłam kilka minut. Kiedy się zwiną a ogonki staną różowe to znak, że danie gotowe. Jeszcze tylko doprawiłam krewetki solą i posypałam zieloną pietruszką.

Podałam od razu po przygotowaniu. Zjedliśmy po prostu ze świeżą bułką, którą można sobie maczać w pysznym, maślanym sosie. Taka klasyczna, wielka pycha !!!

Można oczywiście użyć krewetek prosto z zamrażarki, ale wtedy należy je dłużej smażyć i nie bardzo zobaczymy wcześniej czy są dobrze oczyszczone.

22 komentarze:

  1. Wygląda super, chętnie bym skosztowała takiego obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepszy przepis na robale! uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. szukałam takiego łatwego przepisu już biegnę do kuchni...minam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszyscy pójdziecie do piekła. Biblia zakazuje jeść takie obrzydliwe stworzenia. Poza tym macie jeszcze minus za grzech obżarstwa. Będziecie się smażyć w piekle aż też się zwiniecie i ogonki zrobią się wam różowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykle nie publikuję takich durnych komentarzy, ale ten tak mnie rozbawił, że niech inni też się pośmieją :D

      Usuń
    2. ha ha ha krewetki duze smazymy przrz okolo 1 min na stronie ... jesli dluzej smazymy znaczy (przez kilka minut) to sa zbyt twarde i nie smakuja dobrze... poprawka najlepiej zamarynowac 2-3 godz przed smazeniem i uzyc oleju i masla z marynaty do smazenia i szczypte chilli!!!
      sprobojcie tez kraba gotowanego na parze przez okolo 5/8minut i podajac go na cieplo z rostopionym maslem ,,,

      Usuń
    3. nie moge sie doczekac :=)

      Usuń
    4. Biblia nie uczy jakoby piekło to ogniste męki, Bóg musiałby współpracować z Szatanem a przecież to absolutnie niemożliwe!!! także można jeść i piekła się nie bać 😂

      Usuń
    5. Haha. Pan Jezus przecież ryby jadł ;) nie wiedziałam że krewetki to grzech ciężki i wgl w przykazaniach jest xD

      Usuń
  5. Bo widzisz Izuniu. Niektórym nie do końca wykształcił się organ zwany mózgiem. Nie jego to wina. 😀
    Pozdrawiam
    Basia Popko.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja robie tak samo krewetki tylko podaję albo na sałacie lodowej lub pekińska.....pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie. Teraz mam chęć na krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogę tu użyć szczypiorku? Domownicy nie lubią pietruszki... niestety koperek również odpada.

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być dobre danie^^ Wygląda smakowicie i aż chce mi się je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  10. PRZEpyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspanialy przepis, krewetki przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger