Szybki obiad. Krewetki tygrysie w maśle z czosnkiem i chilli
Krewetki, pieszczotliwie nazywane robalami, zostały tym razem zakupione na wyraźne życzenie Małżona mego, Żarłoczka. Tak się narobiło, że Ów Men zasmakował w tych skorupiakach i wyraził chęć ich ponownego spożycia. Cóż miałam robić ? Kupiłam, usmażyłam i spałaszowaliśmy. Jeśli tak jak ja kupicie obrane krewetki to przygotujecie je w nie więcej jak 15 minut a to oznacza szybki posiłek !
Zobacz przepis na Krewetki z pomarańczami i Makaron z krewetkami i pomidorami
Krewetki z masłem, czosnkiem, chili i pietruszką
czas przygotowania : ok. 15 minut + ew. czas rozmrażania
składniki :
sposób przygotowania : krewetki wyjęłam z zamrażarki na ok. 1-2 godziny przez planowany przygotowywaniem. Kiedy odtajały przełożyłam je na durszlak i przepłukałam zimną wodą, zostawiłam żeby odciekły. Były obrane i oczyszczone więc nic więcej nie musiałam z nimi robić.
Czosnek obrałam, pokroiłam w cienkie plasterki. Chilli oczyściłam z pestek bo bałam się, że będzie za ostro - posiekałam. Natkę opłukałam, osuszyłam i także posiekałam.
W rondlu podgrzałam olej, dodałam masło a kiedy się rozpuściło dosypałam czosnek i papryczkę. Smażyłam kilka chwil mieszając i pilnując żeby nic się nie rumieniło. Dorzuciłam dobrze osączone krewetki i smażyłam kilka minut. Kiedy się zwiną a ogonki staną różowe to znak, że danie gotowe. Jeszcze tylko doprawiłam krewetki solą i posypałam zieloną pietruszką.
Podałam od razu po przygotowaniu. Zjedliśmy po prostu ze świeżą bułką, którą można sobie maczać w pysznym, maślanym sosie. Taka klasyczna, wielka pycha !!!
Można oczywiście użyć krewetek prosto z zamrażarki, ale wtedy należy je dłużej smażyć i nie bardzo zobaczymy wcześniej czy są dobrze oczyszczone.
Zobacz przepis na Krewetki z pomarańczami i Makaron z krewetkami i pomidorami
Krewetki z masłem, czosnkiem, chili i pietruszką
czas przygotowania : ok. 15 minut + ew. czas rozmrażania
składniki :
- 500 g krewetek tygrysich, mrożonych
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1 papryczka chilli
- 100-150 g masła
- 5 łyżek oleju albo oliwy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- do smaku - sól
sposób przygotowania : krewetki wyjęłam z zamrażarki na ok. 1-2 godziny przez planowany przygotowywaniem. Kiedy odtajały przełożyłam je na durszlak i przepłukałam zimną wodą, zostawiłam żeby odciekły. Były obrane i oczyszczone więc nic więcej nie musiałam z nimi robić.
Czosnek obrałam, pokroiłam w cienkie plasterki. Chilli oczyściłam z pestek bo bałam się, że będzie za ostro - posiekałam. Natkę opłukałam, osuszyłam i także posiekałam.
W rondlu podgrzałam olej, dodałam masło a kiedy się rozpuściło dosypałam czosnek i papryczkę. Smażyłam kilka chwil mieszając i pilnując żeby nic się nie rumieniło. Dorzuciłam dobrze osączone krewetki i smażyłam kilka minut. Kiedy się zwiną a ogonki staną różowe to znak, że danie gotowe. Jeszcze tylko doprawiłam krewetki solą i posypałam zieloną pietruszką.
Podałam od razu po przygotowaniu. Zjedliśmy po prostu ze świeżą bułką, którą można sobie maczać w pysznym, maślanym sosie. Taka klasyczna, wielka pycha !!!
Można oczywiście użyć krewetek prosto z zamrażarki, ale wtedy należy je dłużej smażyć i nie bardzo zobaczymy wcześniej czy są dobrze oczyszczone.
bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda super, chętnie bym skosztowała takiego obiadku :)
OdpowiedzUsuńnajlepszy przepis na robale! uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńszukałam takiego łatwego przepisu już biegnę do kuchni...minam...
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńWszyscy pójdziecie do piekła. Biblia zakazuje jeść takie obrzydliwe stworzenia. Poza tym macie jeszcze minus za grzech obżarstwa. Będziecie się smażyć w piekle aż też się zwiniecie i ogonki zrobią się wam różowe.
OdpowiedzUsuńzwykle nie publikuję takich durnych komentarzy, ale ten tak mnie rozbawił, że niech inni też się pośmieją :D
Usuńha ha ha krewetki duze smazymy przrz okolo 1 min na stronie ... jesli dluzej smazymy znaczy (przez kilka minut) to sa zbyt twarde i nie smakuja dobrze... poprawka najlepiej zamarynowac 2-3 godz przed smazeniem i uzyc oleju i masla z marynaty do smazenia i szczypte chilli!!!
Usuńsprobojcie tez kraba gotowanego na parze przez okolo 5/8minut i podajac go na cieplo z rostopionym maslem ,,,
nie moge sie doczekac :=)
UsuńBiblia nie uczy jakoby piekło to ogniste męki, Bóg musiałby współpracować z Szatanem a przecież to absolutnie niemożliwe!!! także można jeść i piekła się nie bać 😂
UsuńHaha. Pan Jezus przecież ryby jadł ;) nie wiedziałam że krewetki to grzech ciężki i wgl w przykazaniach jest xD
UsuńBo widzisz Izuniu. Niektórym nie do końca wykształcił się organ zwany mózgiem. Nie jego to wina. 😀
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Basia Popko.
ja robie tak samo krewetki tylko podaję albo na sałacie lodowej lub pekińska.....pycha!!!
OdpowiedzUsuńSmacznie i wesoło
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Teraz mam chęć na krewetki :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę tu użyć szczypiorku? Domownicy nie lubią pietruszki... niestety koperek również odpada.
OdpowiedzUsuńOczywisciet, że możesz :-)
UsuńTo musi być dobre danie^^ Wygląda smakowicie i aż chce mi się je zrobić
OdpowiedzUsuńciekawa jestem czy Ci smakowało?
UsuńPRZEpyszne :)))
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńWspanialy przepis, krewetki przepyszne!
OdpowiedzUsuń