Sromotnik smrodliwy, sromotnik bezwstydny
Sromotnik smrodliwy, sromotnik bezwstydny Phallus impudicus albo po prostu śmierdziel - jeśli będzie rósł tam gdzie zbieracie grzyby to na pewno go poczujecie i to ze sporej odległości.
Ma zapach gnijącego mięsa i dzięki temu zwabia różne owady, które żywiąc się jego zarodnikami rozsiewają je.
Koniecznie przeczytaj kto to są Leśne Duszki a dowiesz się skąd się wzięły grzyby!
Owocnik Sromotnika smrodliwego początkowo ma formę kulistego bądź owalnego tzw. czarciego jaja, zagrzebanego nieco w ziemi i przytwierdzonego do podłoża białymi sznureczkami grzybni. Jajo jest ma dość cienką, gładką i nagą skórkę. Pod nią znajduje się galaretowana warstwa chroniąca twardą część środkową.
Rosnąc jajo nabiera wydłużonego kształtu, osłona pęka i wydostaje się z niej walcowaty, zwężający się ku górze i pusty w środku trzon. Jest kruchy, łamliwy, może osiągnąć nawet 30 cm wysokości. Łatwo wyłamać go z pochwy, resztek osłonki jaja. Na powierzchni porowaty, gąbczasty.
Na wierzchołku trzon zakończony jest naparstkowatą, stożkowatą, niedużą główką, jakby kapelusikiem. Kapelusz u młodych owocników przylega do trzonu, później odstaje. Na szczycie tępo zakończony pokrywką chroniącą wnętrze owocnika. Ścianki żeberkowate, komórkowe. Pokrywa go zielonkawa, śluzowata masa zarodnikonośna o intensywnym zapachu padliny co służy zwabianiu przeróżnych owadów w celu rozsiewania zarodników. Kiedy owady zbiorą już wszystkie zarodniki pozostaje z kapelusza sam biały albo kremowy podkład.
Miąższ trzonu komorowaty, biały albo kremowy. Lekki i kruchy. Zapach rozwiniętego owocnika z zarodnikami bardzo przykry, po usunięciu zarodników przyjemny, miodowy. Smak czarciego jaja przypomina rzodkiew a marynowany ma konsystencję jędrnej, marynowanej gruszki.
Sromotniki smrodliwe wyrastają pojedynczo albo w grupach od czerwca do listopada. Można spotkać je w różnych typach lasów, lubią miejsca zarośnięte i ciepłe. Wzrost owocnika jest bardzo szybki - trwa zaledwie od 1,5 do kilku godzin.
Atlasy podają, że to grzyb niejadalny a nawet trujący. I tak jest jeśli chodzi o dojrzałe owocniki czyli te w formie fallusa. Czarcie jaja są warunkowo jadalne. Tym warunkiem jest usunięcie skórki i galaretowanej warstwy spod niej. Twardy środek jest jadalny i nadaje się do smażenia albo marynowania.
Jako ciekawostkę powiem, że takie marynowane czarcie jaja są wykorzystywane podczas "chrztu"
nowych członków w grzybniętych towarzystwach. Sama przez taki chrzest kilka lat temu przeszłam i czarcie jajo jadłam :)
źródło :
B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie.” PWRiL, Warszawa 1983
E. Gerhardt „Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik.” KDC, Warszawa 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
Ma zapach gnijącego mięsa i dzięki temu zwabia różne owady, które żywiąc się jego zarodnikami rozsiewają je.
Koniecznie przeczytaj kto to są Leśne Duszki a dowiesz się skąd się wzięły grzyby!
Owocnik Sromotnika smrodliwego początkowo ma formę kulistego bądź owalnego tzw. czarciego jaja, zagrzebanego nieco w ziemi i przytwierdzonego do podłoża białymi sznureczkami grzybni. Jajo jest ma dość cienką, gładką i nagą skórkę. Pod nią znajduje się galaretowana warstwa chroniąca twardą część środkową.
Rosnąc jajo nabiera wydłużonego kształtu, osłona pęka i wydostaje się z niej walcowaty, zwężający się ku górze i pusty w środku trzon. Jest kruchy, łamliwy, może osiągnąć nawet 30 cm wysokości. Łatwo wyłamać go z pochwy, resztek osłonki jaja. Na powierzchni porowaty, gąbczasty.
Na wierzchołku trzon zakończony jest naparstkowatą, stożkowatą, niedużą główką, jakby kapelusikiem. Kapelusz u młodych owocników przylega do trzonu, później odstaje. Na szczycie tępo zakończony pokrywką chroniącą wnętrze owocnika. Ścianki żeberkowate, komórkowe. Pokrywa go zielonkawa, śluzowata masa zarodnikonośna o intensywnym zapachu padliny co służy zwabianiu przeróżnych owadów w celu rozsiewania zarodników. Kiedy owady zbiorą już wszystkie zarodniki pozostaje z kapelusza sam biały albo kremowy podkład.
Miąższ trzonu komorowaty, biały albo kremowy. Lekki i kruchy. Zapach rozwiniętego owocnika z zarodnikami bardzo przykry, po usunięciu zarodników przyjemny, miodowy. Smak czarciego jaja przypomina rzodkiew a marynowany ma konsystencję jędrnej, marynowanej gruszki.
Sromotniki smrodliwe wyrastają pojedynczo albo w grupach od czerwca do listopada. Można spotkać je w różnych typach lasów, lubią miejsca zarośnięte i ciepłe. Wzrost owocnika jest bardzo szybki - trwa zaledwie od 1,5 do kilku godzin.
Atlasy podają, że to grzyb niejadalny a nawet trujący. I tak jest jeśli chodzi o dojrzałe owocniki czyli te w formie fallusa. Czarcie jaja są warunkowo jadalne. Tym warunkiem jest usunięcie skórki i galaretowanej warstwy spod niej. Twardy środek jest jadalny i nadaje się do smażenia albo marynowania.
Jako ciekawostkę powiem, że takie marynowane czarcie jaja są wykorzystywane podczas "chrztu"
nowych członków w grzybniętych towarzystwach. Sama przez taki chrzest kilka lat temu przeszłam i czarcie jajo jadłam :)
źródło :
B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie.” PWRiL, Warszawa 1983
E. Gerhardt „Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik.” KDC, Warszawa 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
A fe, nigdy takiego nie widziałam, chociaż z drugiej strony aż jestem ciekawa. Łatwo go spotkać?
OdpowiedzUsuńto zależy - w miejscach które lubi występuje czasami gromadnie, w innych jest rzadkością
UsuńPiękny grzybek i w dodatku jadalny, ale najgorzej że .... jadalny tylko raz w życiu !!!!
OdpowiedzUsuńnie masz racji - ten gatunek nie jest trujący a nie jada się go z powodu odstręczającego zapachu. W Europie zachodniej pozyskuje się go, czyści z zarodników i jest nawet uważany za przysmak
UsuńMoże i fajny, ale nie można podejść do niego w lesie bez maski na nos. Ten grzybek okropnie śmierdzi padliną, że czuć na wiele metrów od niego.
OdpowiedzUsuńna szczęście szybko dojrzewa i muchy roznoszą zarodniki a bez nich grzyb już nie śmierdzi
Usuńna ukrainie jest lekarstwem
UsuńU mnie taki kolo smietnika;)
OdpowiedzUsuńa u mnie na działce wyrosły
OdpowiedzUsuńNa Białorusi jajko i grzyb w zalewie alkoholowej są lekarstwem na wrzody.Oczywiście nie radzę samemu eksperymentować bez uzyskania receptury i sposobu dawkowania z wiarygodnego źródła.
OdpowiedzUsuńW Rosji z tego grzyba robią nalewkę leczy raka i wiele innych horób, ale bez szczegulnego przepisu nie radze samemu probować, mam ten przepis i poszukuje ten grzyb narazie bez skutku
OdpowiedzUsuńDzisiaj znalazłem kolonie tego grzyba w lubelskim. Mnóstwo kulistych jaj i pare już sterczących ;)
OdpowiedzUsuńjaja sromotnika odpowiednio oczyszczone i przyrządzone są jadalne, jadłam marynowane
UsuńOstatnio się na takie grzybki napatoczyłem ale zanim je spostrzegłem to najpierw wyczułem. Faktycznie bardzo śmierdzące grzyby. Muszę kiedyś spróbować ich smak bo do tej pory nie wiedziałem, że można je konsumować.
OdpowiedzUsuńale tylko w fazie jaja i to odpowiednio oczyszczone
UsuńSą niezwykłe. O bardzo delikatnej strukturze. Zapach, owszem, bardzo intensywny, ale przesadą jest mówienie, że nie da się do niego podejść. W tym roku jest ich sporo. Pierwszy raz w życiu dzisiaj spotkałem olbrzyma. Kapelusz około 7 cm średnicy, trzon 18-20 wysokości, kosmos.
OdpowiedzUsuńkażdy z nas ma inną wrażliwość - zapach, który dla jednego będzie zaledwie nieprzyjemny, dla drugiego może być tak odrażający, że nie pozwoli zbliżyć mu się do źródła
UsuńHyhy kawalek zjadlam surowwego ale dokladnie oczyscilam taki pyciupenki nie bd mi nic🤔🤔🤔 serio pytam przed chwila
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że jadłaś jajo sromotnika a nie już dorosłego grzyba no i że to był rzeczywiście ten gatunek - nie powinno Ci nic być bo to nie jest gatunek trujący
UsuńW ciągu tego tygodnia znalazłem cztery czarcie jaja.
OdpowiedzUsuńJedno skroiłem i dodałem do surówki, dwa usmażyłem z cebulą i opieńkami a ostatnie zjadłem na kanapce z masłem i solą.
Surowe smakują mi najbardziej.
można i tak, ja nie jestem zwolenniczką jedzenia grzybów na surowo
Usuń