Warzywa. Kremowa zupa jesienna z kluseczkami
Dzisiaj gęsta zupa z warzyw z kluseczkami kładzionymi. Taka jesienna, rozgrzewająca i bardzo pyszna. W chłodny, ponury dzień będzie bardzo pożywnym i słonecznym posiłkiem.
Spróbuj koniecznie Łaciatej zupy kremowej na winie !
Zupa z brukwi, marchewki i papryki, z serowo chrzanowymi kluseczkami
czas przygotowania : ok. 25 minut + ew. 30 minut pieczenia papryki
składniki :
sposób przygotowania : paprykę czerwoną upiekłam, obrałam ze skórki i usunęłam gniazdo nasienne. Brukiew i marchew oczyściłam, pokroiłam w kostkę. Obraną szalotkę pokroiłam w półplasterki, ostrą papryczkę posiekałam.
Jak upiec paprykę ?
W garnku roztopiłam masło. Wrzuciłam szalotkę i ostrą papryczkę, smażyłam kilka chwil aż cebulka się zeszkliła. Dodałam brukiew i marchewkę. Smażyłam mieszając przez kilka minut aż warzywa zaczęły się lekko przyrumieniać. Wlałam rosół i gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa były miękkie. Dodałam paprykę pieczoną i zmiksowałam blenderem na gładko. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać więcej rosołu albo trochę wody.
Po zmiksowaniu doprawiłam zupę odrobiną soli (rosół był solony), papryką wędzoną i śmietanką.
KLUSECZKI - serek roztarłam z żółtkiem i mąką na gładkie ciasto. Maczaną we wrzącej, osolonej wodzie malutką łyżeczką nabierałam nieduże porcje ciasta i wrzucałam je na gotującą wodę. Kiedy całe ciasto wrzuciłam do garnka gotowałam całość przez 2 minuty po czym odcedziłam kluseczki.
Gorącą zupę podałam z kluseczkami i świeżym tymiankiem, oprószając odrobiną wędzonej papryki.
Spróbuj koniecznie Łaciatej zupy kremowej na winie !
Zupa z brukwi, marchewki i papryki, z serowo chrzanowymi kluseczkami
czas przygotowania : ok. 25 minut + ew. 30 minut pieczenia papryki
składniki :
- ZUPA - ok. 200 g brukwi (waga po oczyszczeniu)
- ok. 200 g marchewki (j.w.)
- 1 duża czerwona papryka słodka - upieczona
- 1 szalotka
- 1/2 ostrej papryczki czereśniowej
- 1 łyżeczka masła
- ok. 750 ml rosołu domowego
- kilka łyżeczek słodkiej śmietanki
- do smaku - sól, papryka wędzona mielona
- KLUSECZKI - 150 g serka śmietankowego z chrzanem
- 1 żółtko ze średniego jajka
- 40 g mąki pszennej tortowej
sposób przygotowania : paprykę czerwoną upiekłam, obrałam ze skórki i usunęłam gniazdo nasienne. Brukiew i marchew oczyściłam, pokroiłam w kostkę. Obraną szalotkę pokroiłam w półplasterki, ostrą papryczkę posiekałam.
Jak upiec paprykę ?
W garnku roztopiłam masło. Wrzuciłam szalotkę i ostrą papryczkę, smażyłam kilka chwil aż cebulka się zeszkliła. Dodałam brukiew i marchewkę. Smażyłam mieszając przez kilka minut aż warzywa zaczęły się lekko przyrumieniać. Wlałam rosół i gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa były miękkie. Dodałam paprykę pieczoną i zmiksowałam blenderem na gładko. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać więcej rosołu albo trochę wody.
Po zmiksowaniu doprawiłam zupę odrobiną soli (rosół był solony), papryką wędzoną i śmietanką.
KLUSECZKI - serek roztarłam z żółtkiem i mąką na gładkie ciasto. Maczaną we wrzącej, osolonej wodzie malutką łyżeczką nabierałam nieduże porcje ciasta i wrzucałam je na gotującą wodę. Kiedy całe ciasto wrzuciłam do garnka gotowałam całość przez 2 minuty po czym odcedziłam kluseczki.
Gorącą zupę podałam z kluseczkami i świeżym tymiankiem, oprószając odrobiną wędzonej papryki.
Cudownie, kolorowo, pysznie! :)
OdpowiedzUsuńpiekna !!!
OdpowiedzUsuńZupka prezentuje się bardzo smakowicie ,a kluseczki uwielbiam
OdpowiedzUsuńPrzepis wart uwagi )
Jesień i "zupa jesienna". Zrobiłam podobną jednak troszkę zmodyfikowałam przepis. Myślę, że można każdemu polecić. Zdjęcia nie mam ale może kiedyś wstawię.
OdpowiedzUsuń