Ciasteczka pomarańczowe. Konfitura z gorzkich pomarańczy i biała czekolada
Te pachnące, kruche ciasteczka zadowolą każdego łasucha. Pomarańcze i masło sprawiają, że już podczas pieczenia w domu pięknie pachnie a później smak jest wyśmienity. Słodko gorzka konfitura jaką są przełożone dodaje im charakteru i sprawia, że są jeszcze lepsze. Koniecznie powinniście też je upiec !
Konfiturę z gorzkich pomarańczy kupiłam w sklepie z sycylijskimi specjałami Prodotti Tipici Siciliani. Koniecznie tam zajrzyjcie bo mają mnóstwo pyszności prosto z Sycylii.
Ciasteczka pomarańczowe z białą czekoladą i konfiturą z gorzkich pomarańczy
czas przygotowania : 30 min. + czas chłodzenia ciasta i ciastek + czas pieczenia
składniki :
sposób przygotowania : czekoladę połamałam na kawałki, przełożyłam do miseczki, dolałam śmietankę i rozpuściłam w tzw. kąpieli wodnej.
Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam jajko oraz skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy i ucierałam jeszcze chwilę. Dolałam przestudzoną czekoladę oraz ekstrakt pomarańczowy, zmiksowałam. Partiami dosypałam mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zagniotłam miękkie, plastyczne ciasto. Uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na ok. godzinę.
Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowywałam na placem grubości 2-3 mm. Foremkami wykroiłam ciasteczka i układałam je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wykroiłam parzystą ilość - połowę okrągłych i połowę w kształcie gwiazdek z dziurką w środku. Piekłam 10-12 min. w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu ostudziłam.
Nałożyłam po niewielkiej ilości konfitury na połowę ciasteczek - u mnie to były te okrągłe. Ciasteczka gwiazdeczki posmarowałam lukrem, posypałam wiórkami czekolady i przykryłam nimi ciastka z konfiturą.
Lukier utarłam po prostu cukier z sokiem pomarańczowym i ekstraktem - powinien być niezbyt gęsty i nakładałam go cienką warstwą na ciasteczka.
Konfiturę z gorzkich pomarańczy kupiłam w sklepie z sycylijskimi specjałami Prodotti Tipici Siciliani. Koniecznie tam zajrzyjcie bo mają mnóstwo pyszności prosto z Sycylii.
Ciasteczka pomarańczowe z białą czekoladą i konfiturą z gorzkich pomarańczy
czas przygotowania : 30 min. + czas chłodzenia ciasta i ciastek + czas pieczenia
składniki :
- CIASTECZKA - 150 g masła albo margaryny
- 75 g drobnego cukru
- 1 średnie jajko
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- ok. 310 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30 %
- LUKIER - 3-4 szkl. cukru pudru
- sok z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- do przełożenia - konfitura z gorzkich pomarańczy
- do dekoracji - czekolada gorzka albo/i biała
- do wyłożenia blachy - papier do pieczenia
sposób przygotowania : czekoladę połamałam na kawałki, przełożyłam do miseczki, dolałam śmietankę i rozpuściłam w tzw. kąpieli wodnej.
Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam jajko oraz skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy i ucierałam jeszcze chwilę. Dolałam przestudzoną czekoladę oraz ekstrakt pomarańczowy, zmiksowałam. Partiami dosypałam mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zagniotłam miękkie, plastyczne ciasto. Uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na ok. godzinę.
Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowywałam na placem grubości 2-3 mm. Foremkami wykroiłam ciasteczka i układałam je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wykroiłam parzystą ilość - połowę okrągłych i połowę w kształcie gwiazdek z dziurką w środku. Piekłam 10-12 min. w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu ostudziłam.
Nałożyłam po niewielkiej ilości konfitury na połowę ciasteczek - u mnie to były te okrągłe. Ciasteczka gwiazdeczki posmarowałam lukrem, posypałam wiórkami czekolady i przykryłam nimi ciastka z konfiturą.
Lukier utarłam po prostu cukier z sokiem pomarańczowym i ekstraktem - powinien być niezbyt gęsty i nakładałam go cienką warstwą na ciasteczka.
świetne, chętnie bym zjadła takie do kawy teraz:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka i jeszcze taka konfitura mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńA gdzie kupuje się taką konfiturę?-pewnie też jest droga?
OdpowiedzUsuńmoja pochodzi ze sklepu Prodotti Tipici Siciliani i kosztuje 21.90 za 240 g, ale bywają podobne w innych, dobrych sklepach.
UsuńMusiały smakować wyjątkowo z tą konfiturą :)
OdpowiedzUsuń