Na rozgrzanie. Kapuśniak ze słodkiej kapusty, na wędzonych żeberkach
Kapuśniak zazwyczaj gotuję z kiszonej kapusty, ale nie zawsze. Słodka też się nadaje na tę zupę. Oczywiście smak jest inny, ale wcale nie gorszy. Miseczka takiej pożywnej i rozgrzewającej zupy przyda się po powrocie do domu w zimny, jesienny dzień.
Zobacz przepis na Kapuśniak z trąbkami
Kapuśniak z białej kapusty, na wędzonym żeberku
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
sposób przygotowania : wędzone żeberko podzieliłam na kawałki szerokości 4-5 cm. Jeden z nich pokroiłam w drobną kostkę. Większe kawałki obsmażyłam na suchej patelni żeby je nieco przyrumienić i przełożyłam do garnka. Zalałam ok. 1 l wody i gotowałam 30 minut aż mięso zmiękło.
Wszystkie warzywa oczyściłam i obrałam. Kapustę pokroiłam w paski, marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę a ziemniaki z większą. Kiedy żeberka się ugotowały wyjęłam je z wywaru a do garnka wrzuciłam kapustę, ziemniaki, marchew i pietruszkę. Dolałam gorącej wody, tyle żeby przykrywałam warzywa. Gotowałam ok. 15 minut aż zmiękły. Pod koniec dosypałam trochę domowej przyprawy warzywnej.
Jak ugotować Kapuśniak na warkoczu ?
Na tę samą patelnię, na której obsmażałam kawałki żeberek, wrzuciłam drobno pokrojony kawałek wędzonki. Zrumieniłam. Dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyłam razem kilka chwil aż zaczęła zmieniać kolor. Oprószyłam całość mąką, wymieszałam dokładnie aż obtoczyłam wszystkie kawałeczki. Przełożyłam do garnka z ugotowanymi warzywami. Doprawiłam zupę kminkiem, pieprzem i solą. Wcześniej wyjęte żeberka włożyłam z powrotem zupy żeby się ponownie zagrzały.
Po ugotowaniu dobrze jest zupę odstawić na 20-30 minut żeby smaki się przygryzły i dopiero podawać.
Zobacz przepis na Kapuśniak z trąbkami
Kapuśniak z białej kapusty, na wędzonym żeberku
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
- ok. 500 g białej, surowej kapusty
- żeberko wieprzowe wędzone - ok. 350 g
- 1 średnia marchewka
- 1/2 średniego korzenia pietruszki
- kilka średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 1-2 łyżeczki domowej przyprawy warzywnej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- do smaku - pieprz mielony, sól
sposób przygotowania : wędzone żeberko podzieliłam na kawałki szerokości 4-5 cm. Jeden z nich pokroiłam w drobną kostkę. Większe kawałki obsmażyłam na suchej patelni żeby je nieco przyrumienić i przełożyłam do garnka. Zalałam ok. 1 l wody i gotowałam 30 minut aż mięso zmiękło.
Wszystkie warzywa oczyściłam i obrałam. Kapustę pokroiłam w paski, marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę a ziemniaki z większą. Kiedy żeberka się ugotowały wyjęłam je z wywaru a do garnka wrzuciłam kapustę, ziemniaki, marchew i pietruszkę. Dolałam gorącej wody, tyle żeby przykrywałam warzywa. Gotowałam ok. 15 minut aż zmiękły. Pod koniec dosypałam trochę domowej przyprawy warzywnej.
Jak ugotować Kapuśniak na warkoczu ?
Na tę samą patelnię, na której obsmażałam kawałki żeberek, wrzuciłam drobno pokrojony kawałek wędzonki. Zrumieniłam. Dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyłam razem kilka chwil aż zaczęła zmieniać kolor. Oprószyłam całość mąką, wymieszałam dokładnie aż obtoczyłam wszystkie kawałeczki. Przełożyłam do garnka z ugotowanymi warzywami. Doprawiłam zupę kminkiem, pieprzem i solą. Wcześniej wyjęte żeberka włożyłam z powrotem zupy żeby się ponownie zagrzały.
Po ugotowaniu dobrze jest zupę odstawić na 20-30 minut żeby smaki się przygryzły i dopiero podawać.
Piękne zdjęcie, aż ślinka leci :) pewnie smakuje tak samo świetnie jak wygląda. Wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńA co zrobila pani z biala kielbasa ? (jest podana w skladnikach )
OdpowiedzUsuńNatomiast w zestawieniu skladnikow nie ma wedzonki, a pani podsmarza droba pokrojana wedzonke.
Moze zle zrozumialem.
Pozdrawiam Vito
jaka biała kiełbasa?! w składnikach jest przecież biała KAPUSTA!
Usuń