Dorsz cytrynowy panierowany, smażony
Lubicie smażoną rybę? Taką z chrupiącą panierką? To klasyczne danie, często podawane w polskich domach na piątkowy obiad. Ja też taką czasami smażę. Mięso ryby otulone panierką jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru.
Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno.
Spróbuj też Dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorkami
Filety z dorsza z cytryną, smażone w panierce
czas przygotowania: ok. 15 minut + czas marynowania ryby
składniki:
Jak przygotować panierowane filety z dorsza?
Rybę opłukałam i osuszyłam. Przy pomocy szczypców wyciągnęłam wyczuwalne większe ości. Filety oprószyłam pieprzem cytrynowym z obu stron i skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 30 minut.
Zamarynowane filety panierowałam kolejno w mące wymieszanej z solą, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Ostatnią warstwę panierki lekko dociskałam. Opanierowane filety kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Smażyłam aż zrumieniły się od spodu a wtedy delikatnie, przy pomocy szerokiej łopatki, przewracałam je na drugą stronę i dalej smażyłam do zrumienienia.
Smażonego dorsza podałam z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno.
Spróbuj też Dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorkami
Filety z dorsza z cytryną, smażone w panierce
czas przygotowania: ok. 15 minut + czas marynowania ryby
składniki:
- 6-8 niedużych filetów z dorsza b/s - ok. 1 kg
- 3-4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 jajka
- ok. 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1,5 szkl. bułki tartej
- do smażenia - olej roślinny
- 2 łyżki masła
Jak przygotować panierowane filety z dorsza?
Rybę opłukałam i osuszyłam. Przy pomocy szczypców wyciągnęłam wyczuwalne większe ości. Filety oprószyłam pieprzem cytrynowym z obu stron i skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 30 minut.
Zamarynowane filety panierowałam kolejno w mące wymieszanej z solą, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Ostatnią warstwę panierki lekko dociskałam. Opanierowane filety kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Smażyłam aż zrumieniły się od spodu a wtedy delikatnie, przy pomocy szerokiej łopatki, przewracałam je na drugą stronę i dalej smażyłam do zrumienienia.
Smażonego dorsza podałam z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Rybka z surówką z kiszonej to klasyk gatunku. Pycha! A ja gratuluję Ci wczorajszego występu w TV:) Kamera Cię kocha i my też! Pozdrawiam w oczekiwaniu na kolejne cudne żarełko. Dorota z Poznania
OdpowiedzUsuńklasyka a my lubimy klasykę :) Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
Usuńpoproszę o filmik o filetowaniu rybek :-) za dużo rybki mi się marnuje :-(
OdpowiedzUsuńna kręcenie a właściwie montowanie filmików nie mam ani czasu ani chęci więc ich nie będzie u mnie, przynajmniej na razie
Usuń