Domowa wędlina. Schab pieczony z czosnkiem i majerankiem

Domowe wędliny to jakość i smak więc doskonale wiemy co jemy. Pisałam już to wiele razy bo zdecydowanie bardziej wolę upiec sama kawałek mięsa niż kupować byle jaką wędlinę, których w sklepach pełno. Oczywiście samo surowe mięso staram się kupować w sprawdzonych miejscach, od zaufanych sprzedawców żeby nie było nastrzykiwane jakimiś dziwnymi substancjami.

Upieczenie schabu środkowego czy karkówki to bułka z masłem, łatwizna. Wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami, odczekać trochę żeby mięso nimi przeszło a potem obsmażyć i wstawić do piekarnika. To łatwe a w wyniku kilku prostych działań mamy porządny kawałek smakowitej wędliny.

Żeby zrobić domową wędlinę można mięso upiec, parzyć po prostu w wodzie, przyrządzić w szynkowarze albo ususzyć. Macie kilka sposobów do wyboru i mnóstwo dostępnych przypraw a dzięki temu za każdym razem możecie zrobić sobie inną wędlinę.

Zobacz przepis na pikantny schab suszony



Schab pieczonym z czosnkiem i majerankiem


czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia i studzenia
składniki:
  • ok. 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oleju

Jak zrobić pyszny schab pieczony?

Mięso umyłam i dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi. Nie odcinam resztek tłuszczu czy błon bo one zabezpieczają mięso przed wysychaniem podczas pieczenia. Czosnek obrałam, posiekałam a następnie roztarłam nożem na desce dosypując sól i pieprz. Taką pastą natarłam schab. Obsypałam też majerankiem. Obwiązałam mięso sznurkiem kuchennym formując zgrabny kawałek. Nie trzeba tego robić, ale mój schab był taki jakiś płaski i po zawiązaniu wyglądał zdecydowanie lepiej.

Przyprawione mięso zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na przynajmniej 12 godzin a najlepiej na dłużej czyli 24-48 godzin żeby dobrze się zamarynowało. 

Na dużej patelni rozgrzałam olej. Obsmażyłam zamarynowane mięso ze wszystkich stron żeby zamknąć pory i zrumienić z wierzchu. Przełożyłam do brytfanki a tę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam 1 godzinę a po tym czasie zostawiłam schab na blasze żeby ostygł. Kroiłam dopiero po zupełnym wystudzeniu.

Taki schab jest doskonały jako wędlina do kanapek a także składnik zimnego bufetu. Można też pokroić go w grube plastry i podać na ciepło.

Prawie tak samo i także z dodatkiem czosnku oraz majeranku  przygotowuję Karczek pieczony


16 komentarzy:

  1. muszę spróbować tego schabu :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, Pani Izo, mam pytanie. Czy schab zostawić do ostudzenia w piekarniku, czy wyjąć go na zewnątrz? Pozdrawiam i gratuluję cudownego bloga. Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja po upływie czasu pieczenia wyjmuję brytfankę z piekarnika i zostawiam mięso żeby spokojnie ostygło

      Usuń
  3. Cudowny -ale czy do brytfanki dodać jakiegoś tłuszczu ,czy wodą podlać,żeby się nie przypalił?-bo tu wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do brytfanki żadnego tłuszczu nie dawałam bo schab był obsmażany na oleju a wodą możesz podlać, ale dosłownie odrobinę, sam puści trochę soków

      Usuń
  4. A jak rozumiem to brytfanna przykryta podczas pieczenia czy bez przykrycia się robi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. źle rozumiesz - nigdzie nie pisałam o przykrywaniu brytfanny, piekę takie mięso bez przykrycia

      Usuń
  5. Prawie tak samo robię ten schab,jedynie po obsmażeniu piekę go w rękawie ,wlewam też szklankę rosołu ,lub jakiegoś bulionu do rękawa.Schab jest znakomity,dobrze czuć przyprawy ,przepis idealny!Danka

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy na pewno wystarczy godzina żeby upiec 1,5 kg schabu? Będzie dopieczony?

    OdpowiedzUsuń
  7. SUPER PRZEPISY - POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszlo pyszne i soczyste! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień dobry 😊 chciałabym samodzielnie upiec schab wg Pani przepisu, zastanawiam się tylko czy mogę upiec w naczyniu żaroodpornym? Ile taki upieczony można trzymać w lodówce? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można piec mięso w naczyniu żaroodpornym, ale ja nie przykrywam niczym. W lodówce po upieczeniu mięso spokojnie może leżeć ok. tygodnia, dłużej u nas nigdy nie leżało

      Usuń
  10. Dzień dobry. Czy mięso po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger