Domowa wędlina. Schab pieczony z czosnkiem i majerankiem
Domowe wędliny to jakość i smak więc doskonale wiemy co jemy. Pisałam już to wiele razy bo zdecydowanie bardziej wolę upiec sama kawałek mięsa niż kupować byle jaką wędlinę, których w sklepach pełno. Oczywiście samo surowe mięso staram się kupować w sprawdzonych miejscach, od zaufanych sprzedawców żeby nie było nastrzykiwane jakimiś dziwnymi substancjami.
Upieczenie schabu środkowego czy karkówki to bułka z masłem, łatwizna. Wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami, odczekać trochę żeby mięso nimi przeszło a potem obsmażyć i wstawić do piekarnika. To łatwe a w wyniku kilku prostych działań mamy porządny kawałek smakowitej wędliny.
Żeby zrobić domową wędlinę można mięso upiec, parzyć po prostu w wodzie, przyrządzić w szynkowarze albo ususzyć. Macie kilka sposobów do wyboru i mnóstwo dostępnych przypraw a dzięki temu za każdym razem możecie zrobić sobie inną wędlinę.
Zobacz przepis na pikantny schab suszony
Schab pieczonym z czosnkiem i majerankiem
czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia i studzenia
składniki:
Jak zrobić pyszny schab pieczony?
Mięso umyłam i dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi. Nie odcinam resztek tłuszczu czy błon bo one zabezpieczają mięso przed wysychaniem podczas pieczenia. Czosnek obrałam, posiekałam a następnie roztarłam nożem na desce dosypując sól i pieprz. Taką pastą natarłam schab. Obsypałam też majerankiem. Obwiązałam mięso sznurkiem kuchennym formując zgrabny kawałek. Nie trzeba tego robić, ale mój schab był taki jakiś płaski i po zawiązaniu wyglądał zdecydowanie lepiej.
Przyprawione mięso zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na przynajmniej 12 godzin a najlepiej na dłużej czyli 24-48 godzin żeby dobrze się zamarynowało.
Na dużej patelni rozgrzałam olej. Obsmażyłam zamarynowane mięso ze wszystkich stron żeby zamknąć pory i zrumienić z wierzchu. Przełożyłam do brytfanki a tę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam 1 godzinę a po tym czasie zostawiłam schab na blasze żeby ostygł. Kroiłam dopiero po zupełnym wystudzeniu.
Taki schab jest doskonały jako wędlina do kanapek a także składnik zimnego bufetu. Można też pokroić go w grube plastry i podać na ciepło.
Prawie tak samo i także z dodatkiem czosnku oraz majeranku przygotowuję Karczek pieczony
Upieczenie schabu środkowego czy karkówki to bułka z masłem, łatwizna. Wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami, odczekać trochę żeby mięso nimi przeszło a potem obsmażyć i wstawić do piekarnika. To łatwe a w wyniku kilku prostych działań mamy porządny kawałek smakowitej wędliny.
Żeby zrobić domową wędlinę można mięso upiec, parzyć po prostu w wodzie, przyrządzić w szynkowarze albo ususzyć. Macie kilka sposobów do wyboru i mnóstwo dostępnych przypraw a dzięki temu za każdym razem możecie zrobić sobie inną wędlinę.
Zobacz przepis na pikantny schab suszony
Schab pieczonym z czosnkiem i majerankiem
czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia i studzenia
składniki:
- ok. 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
- 3 łyżeczki soli
- 4 łyżki suszonego majeranku
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
- 2 łyżki oleju
Jak zrobić pyszny schab pieczony?
Mięso umyłam i dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi. Nie odcinam resztek tłuszczu czy błon bo one zabezpieczają mięso przed wysychaniem podczas pieczenia. Czosnek obrałam, posiekałam a następnie roztarłam nożem na desce dosypując sól i pieprz. Taką pastą natarłam schab. Obsypałam też majerankiem. Obwiązałam mięso sznurkiem kuchennym formując zgrabny kawałek. Nie trzeba tego robić, ale mój schab był taki jakiś płaski i po zawiązaniu wyglądał zdecydowanie lepiej.
Przyprawione mięso zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na przynajmniej 12 godzin a najlepiej na dłużej czyli 24-48 godzin żeby dobrze się zamarynowało.
Na dużej patelni rozgrzałam olej. Obsmażyłam zamarynowane mięso ze wszystkich stron żeby zamknąć pory i zrumienić z wierzchu. Przełożyłam do brytfanki a tę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam 1 godzinę a po tym czasie zostawiłam schab na blasze żeby ostygł. Kroiłam dopiero po zupełnym wystudzeniu.
Taki schab jest doskonały jako wędlina do kanapek a także składnik zimnego bufetu. Można też pokroić go w grube plastry i podać na ciepło.
Prawie tak samo i także z dodatkiem czosnku oraz majeranku przygotowuję Karczek pieczony
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować tego schabu :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWitam, Pani Izo, mam pytanie. Czy schab zostawić do ostudzenia w piekarniku, czy wyjąć go na zewnątrz? Pozdrawiam i gratuluję cudownego bloga. Małgorzata
OdpowiedzUsuńja po upływie czasu pieczenia wyjmuję brytfankę z piekarnika i zostawiam mięso żeby spokojnie ostygło
UsuńCudowny -ale czy do brytfanki dodać jakiegoś tłuszczu ,czy wodą podlać,żeby się nie przypalił?-bo tu wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńdo brytfanki żadnego tłuszczu nie dawałam bo schab był obsmażany na oleju a wodą możesz podlać, ale dosłownie odrobinę, sam puści trochę soków
UsuńA jak rozumiem to brytfanna przykryta podczas pieczenia czy bez przykrycia się robi?
OdpowiedzUsuńźle rozumiesz - nigdzie nie pisałam o przykrywaniu brytfanny, piekę takie mięso bez przykrycia
UsuńPrawie tak samo robię ten schab,jedynie po obsmażeniu piekę go w rękawie ,wlewam też szklankę rosołu ,lub jakiegoś bulionu do rękawa.Schab jest znakomity,dobrze czuć przyprawy ,przepis idealny!Danka
OdpowiedzUsuńCzy na pewno wystarczy godzina żeby upiec 1,5 kg schabu? Będzie dopieczony?
OdpowiedzUsuńSUPER PRZEPISY - POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńWyszlo pyszne i soczyste! Polecam
OdpowiedzUsuńDzień dobry 😊 chciałabym samodzielnie upiec schab wg Pani przepisu, zastanawiam się tylko czy mogę upiec w naczyniu żaroodpornym? Ile taki upieczony można trzymać w lodówce? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńMożna piec mięso w naczyniu żaroodpornym, ale ja nie przykrywam niczym. W lodówce po upieczeniu mięso spokojnie może leżeć ok. tygodnia, dłużej u nas nigdy nie leżało
UsuńDzień dobry. Czy mięso po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń