Domowe przetwory. Sałatka z cukinii, z czosnkiem, chili i koperkiem
Kolejnych kilka słoików sałatki wyniosłam właśnie do spiżarni. Tym razem zapakowałam w nie delikatną cukinie dobrze doprawioną czosnkiem, chili i koperkiem, w słodko kwaśnej zalewie. Dla mnie coś pysznego zarówno jako dodatek do dań obiadowych jak i np. do hamburgerów.
Cukinię możecie pokroić w zwykłe plasterki, niekoniecznie w długie wstążki, a sałatka będzie równie dobra. Możecie też zrobić sałatkę z cukinii dodając do niej inne, kolorowe warzywa.
Sałatka z cukiniowych wstążek, z czosnkiem i chili
czas przygotowania: 20 min. + 60 min. macerowania warzyw + czas pasteryzacji
składniki:
Jak zrobić sałatkę z cukinii?
Do takiej sałatki nadają się nieduże, dość cienkie cukinie, z soczystym miąższem i słabo wykształconymi gniazdami nasiennymi. Wszystkie warzywa umyłam, osączyłam dokładnie. Z cukinii odcięłam końcówki. Do pokrojenia w podłużne, cienkie plasterki użyłam szatkownicy. Cukinię umieściłam w misce przesypując solą, odstawiłam na ok. 30 minut żeby puściła sok i zmiękła.
Czosnek obrałam, ząbki pokroiłam w cieniutkie plasterki. Z chili usunęłam pestki, pokroiłam w drobne paseczki. Koperek posiekałam. Papryczkę, koper i czosnek dodałam do cukinii. Wlałam też syrop cukrowy oraz ocet winny, wymieszałam wszystko i odstawiłam na kolejne 30 minut.
Tak przygotowaną sałatką napełniałam dość ścisło wyparzone słoiki. Nakładałam kawałki warzyw i uzupełniałam zawartość sosem jaki pozostał w misce. Słoiki zakręciłam. Wstawiłam je do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam zimną wodę - tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 15 minut. Czas pasteryzacji liczę od zagotowania wody w garnku, ale po zawrzeniu zmniejszam płomień żeby tylko lekko mrugała. Po zapasteryzowaniu wyjęłam ostrożnie słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.
Z podanej ilości składników zrobiłam sałatkę do 8 słoików 0,280 l
Syrop cukrowy 1:1 to po prostu woda zagotowana z cukrem w proporcjach 1 część wody + taka sama ilość cukru.
Cukinię możecie pokroić w zwykłe plasterki, niekoniecznie w długie wstążki, a sałatka będzie równie dobra. Możecie też zrobić sałatkę z cukinii dodając do niej inne, kolorowe warzywa.
Sałatka z cukiniowych wstążek, z czosnkiem i chili
czas przygotowania: 20 min. + 60 min. macerowania warzyw + czas pasteryzacji
składniki:
- 1600g cukinii, u mnie m/w po połowie zielonej i żółtej
- ok. 60g soli kamiennej
- 1 strączek ostrej papryczki (1-2 łyżeczki posiekanego miąższu)
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek koperku
- 200 ml syropu cukrowego 1:1
- 140 ml octu winnego białego
Jak zrobić sałatkę z cukinii?
Do takiej sałatki nadają się nieduże, dość cienkie cukinie, z soczystym miąższem i słabo wykształconymi gniazdami nasiennymi. Wszystkie warzywa umyłam, osączyłam dokładnie. Z cukinii odcięłam końcówki. Do pokrojenia w podłużne, cienkie plasterki użyłam szatkownicy. Cukinię umieściłam w misce przesypując solą, odstawiłam na ok. 30 minut żeby puściła sok i zmiękła.
Czosnek obrałam, ząbki pokroiłam w cieniutkie plasterki. Z chili usunęłam pestki, pokroiłam w drobne paseczki. Koperek posiekałam. Papryczkę, koper i czosnek dodałam do cukinii. Wlałam też syrop cukrowy oraz ocet winny, wymieszałam wszystko i odstawiłam na kolejne 30 minut.
Tak przygotowaną sałatką napełniałam dość ścisło wyparzone słoiki. Nakładałam kawałki warzyw i uzupełniałam zawartość sosem jaki pozostał w misce. Słoiki zakręciłam. Wstawiłam je do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam zimną wodę - tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 15 minut. Czas pasteryzacji liczę od zagotowania wody w garnku, ale po zawrzeniu zmniejszam płomień żeby tylko lekko mrugała. Po zapasteryzowaniu wyjęłam ostrożnie słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.
Z podanej ilości składników zrobiłam sałatkę do 8 słoików 0,280 l
Syrop cukrowy 1:1 to po prostu woda zagotowana z cukrem w proporcjach 1 część wody + taka sama ilość cukru.
Wygląda cudnie, prze apetycznie.
OdpowiedzUsuńCzy po zastosowaniu, octu winnego bez problemu można przechowywać na zimę?
Czy w tej kwestii, przepis jest wypróbowany ?
Poszukuję właśnie przepisów , na winnym occie.
Raz chyba buraczki robiła i się nie utrzymały...
Serdecznie pozdrawiam. :)
jest sól, cukier, ocet, czosnek i wody odrobina, tyle tylko co do syropu, więc mnie się nie nie zepsuło. Niektórzy robią z octem spirytusowym, ale dolewają sporo więcej wody więc procentowo wychodzi podobnie. Poza tym przecież jeszcze pasteryzuję taką sałatkę
UsuńDziękuję za informację.:)
UsuńZrobiłam,wyszła pyszna
OdpowiedzUsuń