wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 2 listopada 2015

Paluchy drożdżowe z serem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem

Dzisiaj pyszne, pachnące paluchy drożdżowe. Z dodatkiem włoskiego sera, suszonych pomidorów, rozmarynu i czosnku. Wierzcie mi, że już w czasie pieczenia człowiek ma ochotę natychmiast sięgnąć po taką bułkę! Paluchy serowe najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, przekrojone i posmarowane świeżym masłem albo skropione oliwą. Po prostu pycha!

Paluchy przygotowałam w kolejnym odcinku Wypiekania na śniadanie a pomysł pochodzi od Insuliny. Ponieważ chciałam przygotować mniej ciasta niż w przepisie podstawowym zrobiłam zaczyn tak jak w oryginale, ale już resztę składników do ciasta właściwego zmniejszyłam o połowę. Dzięki temu upiekłam 5 pysznych paluchów długich na 28 cm i grubych na 4 cm. Niżej na liście składników wpisałam takie ilości jakich użyłam.

Dodatek sera do bułek to dla mnie nic nowego bo przecież piekłam już Bułeczki z parmezanem i cebulką, pamiętacie?

paluchy parmezanowe , bułki , domowe pieczywo , moje wypieki , domowe jedzenie , ser pecorino , suszone pomidory , rozmaryn , czosnek , bułeczki , paluch serowy , suche drożdże , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , upiecz sobie , przekąska

Paluchy serowe z pachnącymi dodatkami

czas przygotowania: ok. 30 minut + czas dojrzewania zaczynu + czas wyrastania ciasta + czas pieczenia
składniki na 5 paluchów: 
  • ZACZYN - 100 g mąki pszennej - u mnie t.500
  • 150 ml wody
  • 1 g suchych drożdży (ok.1/4 łyżeczki)
  • 1 g cukru (j.w.)

  • CIASTO WŁAŚCIWE - 200 g mąki pszennej 
  • 2 g suchych drożdży (1/2 łyżeczki)
  • 90 ml wody
  • 1 łyżka oleju, może być z zalewy od pomidorów
  • 10 g soli 
  • 1/2 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu
  • 4-6 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 25 g startego sera typu parmezan - u mnie owczy pecorino  

  • dodatkowo - 1 żółtko
  • 2 łyżki startego pecorino

paluchy parmezanowe , bułki , domowe pieczywo , moje wypieki , domowe jedzenie , ser pecorino , suszone pomidory , rozmaryn , czosnek , bułeczki , paluch serowy , suche drożdże , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , upiecz sobie , przekąska
paluchy parmezanowe , bułki , domowe pieczywo , moje wypieki , domowe jedzenie , ser pecorino , suszone pomidory , rozmaryn , czosnek , bułeczki , paluch serowy , suche drożdże , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , upiecz sobie , przekąska
paluchy parmezanowe , bułki , domowe pieczywo , moje wypieki , domowe jedzenie , ser pecorino , suszone pomidory , rozmaryn , czosnek , bułeczki , paluch serowy , suche drożdże , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , upiecz sobie , przekąska
paluchy parmezanowe , bułki , domowe pieczywo , moje wypieki , domowe jedzenie , ser pecorino , suszone pomidory , rozmaryn , czosnek , bułeczki , paluch serowy , suche drożdże , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , upiecz sobie , przekąska
paluchy parmezanowe , bułki , domowe pieczywo , moje wypieki , domowe jedzenie , ser pecorino , suszone pomidory , rozmaryn , czosnek , bułeczki , paluch serowy , suche drożdże , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , upiecz sobie , przekąska
paluchy parmezanowe , bułki , domowe pieczywo , moje wypieki , domowe jedzenie , ser pecorino , suszone pomidory , rozmaryn , czosnek , bułeczki , paluch serowy , suche drożdże , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , upiecz sobie , przekąska
paluchy parmezanowe , bułki , domowe pieczywo , moje wypieki , domowe jedzenie , ser pecorino , suszone pomidory , rozmaryn , czosnek , bułeczki , paluch serowy , suche drożdże , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , upiecz sobie , przekąska
paluchy parmezanowe , bułki , domowe pieczywo , moje wypieki , domowe jedzenie , ser pecorino , suszone pomidory , rozmaryn , czosnek , bułeczki , paluch serowy , suche drożdże , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , upiecz sobie , przekąska

Jak zrobić paluchy serowe?

ZACZYN - wszystkie składniki wymieszałam w misce aż powstała gładka masa o konsystencji śmietany. Miskę przykryłam szczelnie folią spożywczą i odstawiłam na całą noc do lodówki.

CIASTO WŁAŚCIWE - zaczyn wyjęłam z lodówki i zostawiłam na ok. godzinę żeby się ocieplił. Pomidory suszone osączyłam z oleju, pokroiłam w paseczki. Twardy ser starłam na tarce o najmniejszych oczkach, rozmaryn posiekałam a obrany czosnek pokroiłam w cieniutkie plasterki.

Mąkę przesiałam do miski. Dodałam sól, zaczyn, drożdże, olej i wodę, wyrabiałam miękkie ciasto przez ok. 15 minut. Kiedy było gładkie i elastyczne dodałam ser, rozmaryn, czosnek i pomidory. Zagniatałam jeszcze chwilę żeby wszystko połączyło się z ciastem. Odstawiłam je w przykrytej misce do wyrastania na jakieś 1,5 godziny aż podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto odgazowałam lekko zagniatając. Na oprószonej mąkę stolnicy rozwałkowałam tak jakby pionowo na prostokąt a ten złożyłam na 3 części jak kartkę listu. Obróciłam ciasto o 90 st., ponownie rozwałkowałam na podobny prostokąt i znowu złożyłam na 3. Jeszcze raz obróciłam  i rozwałkowałam. Prostokąt ciasta przecięłam poprzecznie na 5 mniej więcej równych kawałków. Każdy złożyłam podwijając dłuższe brzegi pod spód i lekko rolowałam na desce nadając równiejszy kształt i wydłużając. Paluchy ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 20 minut żeby podrosły. Wierzch paluchów posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i posypałam odrobiną sera.

Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu ostudziłam na kratce.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z masłem albo oliwą. 

paluchy parmezanowe , bułki , domowe pieczywo , moje wypieki , domowe jedzenie , ser pecorino , suszone pomidory , rozmaryn , czosnek , bułeczki , paluch serowy , suche drożdże , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , upiecz sobie , przekąska

We wspólnym pieczeniu udział wzięli:
Magda - Kulinarna piniata
Bernadeta - Prawo do gotowania z pasją
Adrian - zdjęcie na FB
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Ania - Everyday Flovers
Monika - Matka Wariatka

8 komentarzy:

  1. Ciekawie :) paluchy wyglądają naprawdę smacznie, bardzo ładnie wykonane i kuszą swoim wyglądem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za udział, zgrabniutkie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne paluchy...koniecznie musze zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie upiekłabym te paluchy, bo wyglądają bardzo apetycznie. Chciałabym użyć świeżych drożdży. Proszę o radę, ile ich dać do zaczynu i do ciasta właściwego?
    Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiąc to ciasto na świeżych drożdżach nie odstawiałabym zaczynu na noc a tylko do wyrośnięcia - dałabym jakieś 2 g drożdży tylko do zaczynu

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...