wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Śledzie po kaszubsku według Pyzy

To były bardzo udane i smakowite Święta. Dość tradycyjne i pyszne. W Wigilię oczywiście dania rybne, grzybowe i kapuściane. Żarłoczek zajadał swojego ulubionego śledzia w oleju, ale ja wolę takie z dodatkami. Śledź po kaszubsku to jedna z moich ulubionych śledziowych potraw - aromatyczna i pełna smaku. Z powodzeniem możecie przygotować takiego śledzia nie tylko na święta, ale także na jakieś inne imprezy. 

Ja nie jestem mocno śledziowa, ale jak wiadomo dobry śledzik nie jest zły, prawda? Do przygotowania śledzia po kaszubsku możecie użyć także zwykłych śledzi marynowanych - domowych albo takich ze sklepu. Niektórzy robią tę potrawę bez wstępnego marynowania ryby i tylko cebulę doprawiają odrobiną octu. Kwestia gustu i przepisu. Ja obstaję przy tym, że moje śledzie są najlepsze i tak zrobione smakowały wszystkim, których częstowałam. Spróbujcie.

śledź po kaszubsku , śledziki , śledzie , ryby , ryba , wigilia , boże narodzenie , wielkanoc , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , kuchnia polska ,


Śledzie po kaszubsku


czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania śledzi, studzenia składników i dojrzewania potrawy
składniki:
  • 6-8 solonych płatów/filetów śledziowych 

  • ZALEWA/MARYNATA - 300 ml wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulek ziela angielskiego

  • DUSZONE WARZYWA - 80 ml oleju roślinnego
  • 3-4 średnie cebule białe
  • 6 śliwek suszonych b/pestek
  • 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej 
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku otartego
  • ok. połowa zalewy z marynowania śledzi
  • do smaku - ew. sól

śledź po kaszubsku , śledziki , śledzie , ryby , ryba , wigilia , boże narodzenie , wielkanoc , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , kuchnia polska ,

Jak zrobić śledzie po kaszubsku?

ZALEWA - wodę zagotowałam z przyprawami, dodałam ocet, ostudziłam. Filety śledziowe ułożyłam w pojemniku. Zalałam zimną marynatą i odstawiłam na przynajmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Przynajmniej na dobę, ale mogą tak postać 2-3 dni. Po tym czasie śledzie odcedziłam, ale zalewy nie wylewałam. Filety śledziowe pokroiłam na kawałki.

Śliwki pokroiłam w cienkie paseczki. Cebule obrałam, pokroiłam w cienkie piórka. W rondlu rozgrzałam, niezbyt mocno, olej. Wrzuciłam cebulę i smażyłam powoli aż się zeszkliła. Dodałam śliwki i smażyłam dalej. Ważne jest żeby cebula miękła powoli, ale nie przyrumieniła się.

Do cebuli podduszonej ze śliwkami dodałam gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie i  koncentrat pomidorowy. Chwilę smażyłam razem. Podlałam mniej więcej połową objętości marynaty, w której moczyły się śledzie - można też podlać zwykłą wodą a tedy cała potrawa będzie łagodniejsze i mniej kwaskowa. Doprawiłam do smaku majerankiem, pieprzem ziołowym i dosłownie szczyptą soli bo śledzie mimo moczenia są przecież słone. Całość dusiłam razem kilka minut po czym odstawiłam do wystudzenia.

Śledzie i duszoną masę cebulową układałam w słoju warstwami, na przemian. Zamknięty słoik odstawiłam do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły.

śledź po kaszubsku , śledziki , śledzie , ryby , ryba , wigilia , boże narodzenie , wielkanoc , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , kuchnia polska ,





16 komentarzy:

  1. Fajne, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny fajny przepis do zrobienia -dziękuję! robilam szarlotkę królewską z Twojego przepisu i jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy te płaty to należ
    y moczyć w wodzie czy od razu w tej zalewie octowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja moczę od razu w zalewie octowej, wystarczająco wyciągnie sól

      Usuń
  4. Chyba nigdy się nie przekonam do śledzi :( mimo tak dobrego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Po przejrzeniu bloga, z przyjemnością dodam go do linków u mnie, gdyż mam zamiar stworzyć zbiór ciekawych i wartych zobaczenia stron dot. różnych tematów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Iza zrobiłam i właśnie przed chwilką zjadłam porcyjkę - są po prostu genialne .... po prostu genialne. Lepszych chyba nie jadłam:). Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że Ci zasmakowały Jolu - ja robię jutro kolejny słoik bo wyjątkowo dobrze mi ostatnio wchodzą :D

      Usuń
    2. Iza nie dziwię się:). Jak tylko zjemy śledzie w suszonych pomidorach też mam je w planach po raz kolejny:)

      Usuń
  7. zapisuję przepis na przyszłość , wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie zrobiłam sos i teraz się studzi, a ja próbuję i zaraz nie będzie co studzić, ojoj;)). już wiem ,że będą pycha , kolejne śledzie ,po tych z cynamonem zabieram do swojej kuchni;))). Przepis jak najbardziej polecam! Pozdrawiam Cię gorąco i wszelkiej pomyślności i zdrowia z nowym rokiem życzę - Bożena.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie śledzie zawsze robił mój tato na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam.Ja mieszkam w pld. Wloszech i sledzie to rarytas (takie z octu) i wlasnie mam pytanie:czy takie ze sloika z octowej zalewy mozna uzyc?Wtedy odpada robienie zalewy? Czase bywaja w solance.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - możesz do tego przepisu użyć śledzi już zamarynowanych, ze słoika. Osącz je i zalej przygotowanym, ostudzonym sosem. Takie z solanki trzeba by trochę wymoczyć, następnie zamarynować tak jak napisałam w przepisie i potem zalać sosem

      Usuń
  11. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.k

    OdpowiedzUsuń
  12. Sledziki wysmienite,Zrobilam jeszcze bigos z Twojego przepisu ,bardzo dobry:)Napewno zajrze tu jeszcze nie raz :)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...