Zupa rybna z jesiotrem, ciecierzycą, pomidorami i jarmużem
Kto uważnie czyta mojego bloga ten wie, że niedawno byłam na bardzo fajnej wycieczce nad Stawy Milickie. Oglądałam i słuchałam jak hoduje się ryby a nawet próbowałam sama coś złowić. Ta sztuka jednak zupełnie mi się nie udała, ale dzięki organizatorom i gospodarzom do domu nie wróciłam z pustymi rękami przywożąc pięknego jesiotra.
Ryba była jak na ten gatunek nieduża bo ważyła ok. 2 kg. To jednak pozwoliło mi na przygotowanie dwóch porządnych obiadów. Był Jesiotr duszony w sosie grzybowym i bardzo treściwa, smaczna zupa, którą prezentuję dzisiaj.
Taką lub podobną zupę możecie ugotować nie tylko na jesiotrze, ale także na innych rybach. Podstawą jest esencjonalny bulion przyrządzony na rybich łbach i ościach czyli pozostałościach po wykrojeniu z ryb filetów. Pomyślcie o tym oprawiając np. świątecznego karpia.
Zupa rybna na jesiotrze - z ciecierzycą, pomidorami i jarmużem
czas przygotowania: 30 minut + czas gotowania bulionu i moczenia ciecierzycy
składniki:
Jak zrobić zupę rybną z jesiotrem, ciecierzycą i jarmużem?
BULION - jesiotra miałam całego, wypatroszonego. Z umytej dokładnie ryby odcięłam łeb a tuszkę sparzyłam wodą z octem. Zdjęłam skórę i oddzieliłam filety czystego mięsa. Większość mięsa wykorzystałam przygotowując kawałki ryby w sosie grzybowym, ale mniej ładne części pokroiłam w większą kostkę i odłożyłam.
Jak oprawić i przygotować jesiotra do dalszej obróbki?
Z łba usunęłam skrzela i oczy. Łeb, skórę, płetwy i kręgosłup włożyłam do garnka. Dodałam pokrojone na nieduże kawałki warzywa korzeniowe, chrzan i przyprawy. Zalałam zimną wodą i gotowałam na malutkim ogniu ok. 2 godzin. W tym czasie podpiekłam jeszcze przekrojoną na pół cebulę, tak jak do zwykłego rosołu, i też dorzuciłam ją do gotującego się bulionu. Ugotowany bulion przecedziłam dokładnie.
ZUPA WŁAŚCIWA - suchą ciecierzycę namoczyłam dzień wcześniej zalewając ją zimną wodą tak żeby była dobrze przykryta. Następnego dnia przepłukałam, zalałam świeżą wodą i ugotowałam do miękkości.
Warzywa korzeniowe oczyściłam i pokroiłam w cienkie słupki. Cebulę pokroiłam w cienkie piórka. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Liście jarmużu opłukałam, porwałam na nieduże kawałeczki usuwając grube nerwy.
W garnku rozgrzałam niewielką ilość oleju. Wrzuciłam pokrojone warzyw i smażyłam je mieszając przez kilka minut aż nieco zmiękły. Następnie dodałam paprykę w proszku, przesmażyłam z warzywami, a po chwili dodałam pomidory i koncentrat pomidorowy. Wlałam bulion i gotowałam zupę na małym ogniu 5 minut. Dorzuciłam ugotowaną ciecierzycę i jarmuż, gotowałam jeszcze dosłownie chwileczkę.
Zupę doprawiłam odrobiną miodu, sokiem z cytryny, kminkiem, solą i pieprzem cayenne. Dodałam też nieco skórki otartej z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Po ugotowaniu do gorącej zupy dorzuciłam odłożone wcześniej kawałki mięsa jesiotra. Już nie gotowałam, ale odstawiłam przykrytą zupę na 10 minut. Przed podaniem posypałam świeżą zieleniną.
Taka zupa powinna być gęsta, dzięki temu jest treściwa i pożywna. Żeby zaoszczędzić sobie pracy można wykorzystać ciecierzycę i pomidory z puszki
Ryba była jak na ten gatunek nieduża bo ważyła ok. 2 kg. To jednak pozwoliło mi na przygotowanie dwóch porządnych obiadów. Był Jesiotr duszony w sosie grzybowym i bardzo treściwa, smaczna zupa, którą prezentuję dzisiaj.
Taką lub podobną zupę możecie ugotować nie tylko na jesiotrze, ale także na innych rybach. Podstawą jest esencjonalny bulion przyrządzony na rybich łbach i ościach czyli pozostałościach po wykrojeniu z ryb filetów. Pomyślcie o tym oprawiając np. świątecznego karpia.
Zupa rybna na jesiotrze - z ciecierzycą, pomidorami i jarmużem
czas przygotowania: 30 minut + czas gotowania bulionu i moczenia ciecierzycy
składniki:
- BULION - głowa, kręgosłup i resztki z 2-kilogramowego jesiotra
- ok. 2 l wody
- 1 mała marchewka
- po kawałeczku korzenia selera i pietruszki
- kawałek świeżego chrzanu, ok. 10 cm
- 1 mała cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- ZUPA WŁAŚCIWA - 3 szkl. pokrojonych w słupki warzyw korzeniowych (marchewka, seler, pietruszka)
- ok. 1,5 l bulionu rybnego na jesiotrze
- 1/2 cebuli
- 1 szkl. pokrojonych w kostkę pomidorów świeżych
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 1/2-1 łyżeczka mielonego zwykłego kminku
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
- 100 g ciecierzycy
- 2 garści liści jarmużu
- ok. 250 g filetu z jesiotra
- do smaku - sól, pieprz cayenne
- 2-3 łyżki posiekanej zieleniny - koperek, natka pietruszki
Jak zrobić zupę rybną z jesiotrem, ciecierzycą i jarmużem?
BULION - jesiotra miałam całego, wypatroszonego. Z umytej dokładnie ryby odcięłam łeb a tuszkę sparzyłam wodą z octem. Zdjęłam skórę i oddzieliłam filety czystego mięsa. Większość mięsa wykorzystałam przygotowując kawałki ryby w sosie grzybowym, ale mniej ładne części pokroiłam w większą kostkę i odłożyłam.
Jak oprawić i przygotować jesiotra do dalszej obróbki?
Z łba usunęłam skrzela i oczy. Łeb, skórę, płetwy i kręgosłup włożyłam do garnka. Dodałam pokrojone na nieduże kawałki warzywa korzeniowe, chrzan i przyprawy. Zalałam zimną wodą i gotowałam na malutkim ogniu ok. 2 godzin. W tym czasie podpiekłam jeszcze przekrojoną na pół cebulę, tak jak do zwykłego rosołu, i też dorzuciłam ją do gotującego się bulionu. Ugotowany bulion przecedziłam dokładnie.
ZUPA WŁAŚCIWA - suchą ciecierzycę namoczyłam dzień wcześniej zalewając ją zimną wodą tak żeby była dobrze przykryta. Następnego dnia przepłukałam, zalałam świeżą wodą i ugotowałam do miękkości.
Warzywa korzeniowe oczyściłam i pokroiłam w cienkie słupki. Cebulę pokroiłam w cienkie piórka. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Liście jarmużu opłukałam, porwałam na nieduże kawałeczki usuwając grube nerwy.
W garnku rozgrzałam niewielką ilość oleju. Wrzuciłam pokrojone warzyw i smażyłam je mieszając przez kilka minut aż nieco zmiękły. Następnie dodałam paprykę w proszku, przesmażyłam z warzywami, a po chwili dodałam pomidory i koncentrat pomidorowy. Wlałam bulion i gotowałam zupę na małym ogniu 5 minut. Dorzuciłam ugotowaną ciecierzycę i jarmuż, gotowałam jeszcze dosłownie chwileczkę.
Zupę doprawiłam odrobiną miodu, sokiem z cytryny, kminkiem, solą i pieprzem cayenne. Dodałam też nieco skórki otartej z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Po ugotowaniu do gorącej zupy dorzuciłam odłożone wcześniej kawałki mięsa jesiotra. Już nie gotowałam, ale odstawiłam przykrytą zupę na 10 minut. Przed podaniem posypałam świeżą zieleniną.
Taka zupa powinna być gęsta, dzięki temu jest treściwa i pożywna. Żeby zaoszczędzić sobie pracy można wykorzystać ciecierzycę i pomidory z puszki
Nie umiem gotować zupy rybnej ,więc ten przepis na pewno wykorzystam,nie wiem jak wyjdzie z małych ryb,mam okonie i leszcze,obdarowali mnie rybacy pełnym wiadrem ryb a ja tylko spytałam czy mi kilka sprzedadzą.Czyściliśmy z mężem całą niedzielę,pomrożone dowiozłam do domu ,robiłam z nich kotlety podobnie jak mielone ,były pyszne i mięciutkie ale jeszcze z 10 takich porcji mam i szukam pomysłu.Mówią ,że od przybytku głowa nie boli :)Pozdrawiam i chętnie czytam nowe wpisy i kilka już wykorzystałam z dobrym rezultatem.Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJeśli bulion ugotuję na karpiu,to czy zupa właściwa może być na filecie,czy będzie smaczna?Ewa,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbędzie smaczna - ponoć najlepsza zupa rybna wychodzi na różnych, pomieszanych, gatunkach ryb
UsuńDziękuję za odpowiedż i za przepis,zupa jest pyszna :)Pozdrawiam serdecznie,Ewa.
OdpowiedzUsuń