wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 18 maja 2016

Wiosenny chłodnik z botwinki

Najwyższa pora na wiosenny chłodnik chociaż pogoda wcale nie zachęca do takiego jedzenia. Chłodnik z zasady powinien być zimny i chłodzić w upalny dzień a coś tego upału nie widać. Za to widać na straganach coraz więcej świeżych, młodych warzyw i widząc dorodną botwinę nabrałam ochoty na gęsty chołodziec

Chłodnik z botwinki musi być gęsty od warzyw, z drobnymi chrupiącymi kawałeczkami i pachnący koprem. Taki lubię najbardziej. Mam nadzieję, że Wam także będzie smakował.

Tak właśnie smakuje wiosna!

najlepszy chłodnik z botwiny , chłodnik botwinkowy , chołodziec , botwinka , botwina , zupa na zimno , wiosna , nowalijki , kuchnia polska


Chłodnik botwinkowy 

czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
składniki na 4 porcje:
  • 1 pęczek botwinki 
  • 1 pęczek czerwonych rzodkiewek 
  • 1 większy ogórek gruntowy 
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 1/2 pęczka grubego szczypioru 
  • 1 ząbek czosnku

  • 300 ml maślanki
  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • 200 ml śmietany 12%

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sok z połowy cytryny

  • do smaku - sól, cukier, pieprz czarny mielony 


najlepszy chłodnik z botwiny , chłodnik botwinkowy , chołodziec , botwinka , botwina , zupa na zimno , wiosna , nowalijki , kuchnia polska
najlepszy chłodnik z botwiny , chłodnik botwinkowy , chołodziec , botwinka , botwina , zupa na zimno , wiosna , nowalijki , kuchnia polska
najlepszy chłodnik z botwiny , chłodnik botwinkowy , chołodziec , botwinka , botwina , zupa na zimno , wiosna , nowalijki , kuchnia polska


Jak zrobić chłodnik z botwinki?

Maślankę roztrzepałam razem z jogurtem naturalnym i śmietaną. Odstawiłam do lodówki żeby dobrze schłodzić.

Warzywa i zieleninę dokładnie opłukałam i osuszyłam. Rzodkiewki i ogórka, razem ze skórką, pokroiłam w drobną kostkę. Czosnek posiekałam a następnie roztarłam dodając odrobinę soli. Szczypior i koperek posiekałam. Botwinkę pokroiłam drobno.

Do garnka wlałam olej i wrzuciłam botwinę. Wlałam 1/5 szkl. wody i dusiłam kilka minut żeby nieco zmiękła. Ostudziłam.

Do zimnej mieszanki maślankowej dodałam wystudzoną botwinę oraz wszystkie pokrojone składniki. Dokładnie wymieszałam. Doprawiłam całość do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Odstawiłam z powrotem do lodówki żeby chłodnik pozostał zimny i smaki się przegryzły.

Taki chłodnik jest bardzo orzeźwiający. Ja podaję bo bez żadnych innych dodatków, ale jeśli lubicie możecie dodać jajka ugotowane na twardo a nawet pokrojoną drobno wędlinę czy pieczone mięso.

najlepszy chłodnik z botwiny , chłodnik botwinkowy , chołodziec , botwinka , botwina , zupa na zimno , wiosna , nowalijki , kuchnia polska

2 komentarze:

  1. Ciekawe, czy ten chłodnik smakuje równie dobrze jak te pięknie zrobione zdjęcia? Chętnie go spróbuję wykonać sama:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Gorąco. Tylko chłodnik mnie uratuje ! Taki "Pyzowy" podobny do mojego.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...