poniedziałek, 6 czerwca 2016

Cielęcina pieczona

Cielęcina niezbyt często pojawia się na naszym stole. Jest droga, niełatwo ją kupić i niełatwo ją przygotować tak żeby była smaczna. Kiedy trafiłam na cielęcą karkówkę wiedziałam, że mam ładny kawałek mięsa do upieczenia i powstanie z niego pyszne mięso na kanapki, tak samo dobre albo i lepsze niż pieczony schab wieprzowy.

Cielęcina jest wymagającym mięsem. Jest chuda i łatwo ją przesuszyć. Dlatego też dobrze piec ją w rękawie foliowym i niższej temperaturze. Odwdzięczy się smakiem.

Jeśli uda Wam się dostać goleń cielęcą to koniecznie przygotujcie ossobuco bo to pyszne danie.

pieczeń cielęca , cielęcina , karkówka cielęca , cielęcina do chleba , pieczone mięso , pieczyste , mięsa , jak upiec cielęcinę


Pieczona cielęcina, do chleba

czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia
składniki:
  • 800 g cielęciny - u mnie karkówka cielęca 

  • MARYNATA - 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 2 łyżki octu winnego białego 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego 
  • 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • 1/2 łyżeczki soli 


pieczeń cielęca , cielęcina , karkówka cielęca , cielęcina do chleba , pieczone mięso , pieczyste , mięsa , jak upiec cielęcinę
pieczeń cielęca , cielęcina , karkówka cielęca , cielęcina do chleba , pieczone mięso , pieczyste , mięsa , jak upiec cielęcinę

Jak zrobić pieczoną cielęcinę? 

MARYNATA - czosnek obrałam i posiekałam a nawet roztarłam dodając sól, przełożyłam do miseczki. Dodałam pozostałe składniki i dokładnie wymieszałam.

Mięso zwinęłam ciasno formując podłużny, zwarty kawałek. Ja włożyłam go do specjalnej siatki  do mięs i wędlin, ale można po prostu owinąć i związać mięso sznurkiem kuchennym. Mięso zabezpieczone przed rozwinięciem przełożyłam do naczynia i natarłam ze wszystkich stron marynatą. Naczynie przykryłam i odstawiłam do lodówki. Cielęcinę marynowałam przez prawie 3 doby, co jakiś czas przekręcając mięso żeby równo przeszło przyprawami. Tak przygotowane mięso można marynować krócej - od 24 do 72 godzin.

Zamarynowaną cielęcinę przełożyłam do rękawa do pieczenia, wlałam resztę marynata z dna naczynia, związałam brzegi i nakłułam folię od góry w kilku miejscach. Pakunek ułożyłam na zimnej blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Piekłam 15 minut i po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 140 st. C a by piec mięso następne 1,5 godziny.

Po upieczeniu wyjęłam mięso z piekarnika i odłożyłam żeby zupełnie wystygło. Zlałam sos i przelałam go słoiczka - zużyję do doprawiania innych dań bo jest bardzo esencjonalny. Cielęcinę schłodziłam.

Ja tę cielęcinę przygotowałam żeby pokroić cieniutko i użyć jako wędlinę, ale można też podać ją na gorąco krojąc zaraz po upieczeniu w grubsze plastry. Sos radzę wtedy przecedzić przez gęste sitko a następnie zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w w ok. 100 ml zimniej wody i gotować przez chwilę.

pieczeń cielęca , cielęcina , karkówka cielęca , cielęcina do chleba , pieczone mięso , pieczyste , mięsa , jak upiec cielęcinę


4 komentarze:

  1. łał..... dostałam właśnie 1,3 kg cudownej karkóweczki cielęcej i przyrządzę pieczeń z kluskami i czerwoną kapustą na Święta Bożego Narodzenia mojej rodzince.. Dzięki za przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis, karkówka wychodzi bardzo smaczna(dobry zestaw przypraw) i co najważniejsze soczysta. Piekłam ją już dwukrotnie i była serwowana na zimno. W niedzielę wielkanocną pojawi się na stole jako danie główne na ciepło z sosem obok który wytwarza się podczas pieczenia.Bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. to najlepsza cielęcina na świecie! mam tylko jeden dylemat, mam duży kawał mięsa około 2,5kg chyba, ile go piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekłabym ze 3 godzinki - niska temperatura wydłuża czas pieczenia, ale za to mięso jest delikatniejsze

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...