Ciasto szpinakowe z bakaliami

Zielone ciasto zaskoczy niejednego gościa swoim kolorem. Smakiem nie zaskoczy bo jest po prostu pyszne. Jak zwykle, stwierdziły moje kochane Żarłoczki.

Do ciasta wykorzystałam szpinak mrożony bo to wygodne. Jest dostępny cały rok, nie trzeba go płukać, łatwo odmierzyć odpowiednia ilość ponieważ jest zamrożony w niedużych kostkach a proces mrożenia zachowuje doskonale smak i kolor warzywa.  Po prostu wyjmuję z torebki tyle szpinaku ile potrzebuję a resztę mogę dalej przechowywać bez obawy, że zwiędnie.

Zielone ciasto świetnie smakowało w postaci tarty z truskawkami a teraz jego jesienna wersja, z orzechami, też nas uwiodła. Jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwości to podpowiem, że w wypieku nie czuć szpinaku więc nawet osoby, które go nie lubią chętnie się poczęstują. Starszy Żarłoczek szpinaku nie znosi a ciasto bardzo przypadło mu do gustu.

ciasto szpinakowe z bakaliami, zielone ciasto, babka szpinakowa, zielona babka, szpinak, bakalie, keks szpinakowy, ciasto ze szpinakiem

Zielone ciasto z bakaliami 

czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
składniki: 
  • CIASTO - 150 g szpinaku mrożonego Poltino
  • 5 łyżek soku cytrynowego 
  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 300 g mąki pszennej t.450
  • 3 średnie jajka
  • 120 g cukru 
  • 2 szczypty soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 80 g łuskanych orzechów włoskich 
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 40 g drobnych rodzynek

  • do formy - 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki tartej bułki 

  • LUKIER - kilka łyżeczek cukru pudru
  • sok cytrynowy

ciasto szpinakowe z bakaliami, zielone ciasto, babka szpinakowa, zielona babka, szpinak, bakalie, keks szpinakowy, ciasto ze szpinakiem
ciasto szpinakowe z bakaliami, zielone ciasto, babka szpinakowa, zielona babka, szpinak, bakalie, keks szpinakowy, ciasto ze szpinakiem
ciasto szpinakowe z bakaliami, zielone ciasto, babka szpinakowa, zielona babka, szpinak, bakalie, keks szpinakowy, ciasto ze szpinakiem
ciasto szpinakowe z bakaliami, zielone ciasto, babka szpinakowa, zielona babka, szpinak, bakalie, keks szpinakowy, ciasto ze szpinakiem
ciasto szpinakowe z bakaliami, zielone ciasto, babka szpinakowa, zielona babka, szpinak, bakalie, keks szpinakowy, ciasto ze szpinakiem

Jak zrobić ciasto szpinakowe z bakaliami? 

Mrożony szpinak rozmroziłam wyjmując potrzebną do ciasta ilość dzień wcześniej i zostawiając ją w miseczce z lodówce. Dolałam sok z cytryny i olej, zblendowałam na gęstą, kremową masę.

Orzechy przebrałam, grubo posiekałam. Rodzynki sparzyłam i dobrze osączyłam. Wszystkie bakalie wymieszałam razem dodając 1 łyżkę mąki. Formę keksówkę o wymiarach 27x8cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.

Jajka wybiłam do miski, ubiłam z cukrem i solą na puszystą pianę. Ubijałam aż cukier zupełnie się rozpuścił a piana przypominała jasny krem. Dodałam szpinak zmiksowany z olejem. Miksując dalej na małych obrotach dosypywałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszałam tylko do połączenia składników. Na koniec dosypałam bakalie i wmieszałam je w ciasto łyżką.

Ciasto przełożyłam do naszykowanej wcześniej foremki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 45 minut. Przed wyjęciem sprawdziłam stan ciasta patyczkiem - wetknięty, w środek ciasta w najgrubszym miejscu, i wyjęty powinien być suchy.

Po ostudzeniu posmarowałam ciasto gęstym lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego i posypałam pokruszonymi orzechami i kawałeczkami skórki pomarańczowej.

ciasto szpinakowe z bakaliami, zielone ciasto, babka szpinakowa, zielona babka, szpinak, bakalie, keks szpinakowy, ciasto ze szpinakiem



12 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda pięknie i pysznie. Na pewno zrobię w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pięknie wygląda. Lubię takie niecodzienne ciacha

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto cudo :) A można użyć świeżego szpinaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej można użyć świeżego szpinaku - trzeba go opłukać i dobrze osuszyć a potem taki surowy zmiksować z olejem i sokiem cytrynowym

      Usuń
  4. Wygląda pięknie. Na Boże Narodzenie już jest w planie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja zrobiłam w tortownicy i mam gotowy torcik na jutrzejsze urodziny narzeczonego, super przepis ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. a u mnie zakalec wyszedl do potegi!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i winą obarczasz mnie? przepis jest sprawdzony i dobry

      Usuń
  7. Zastanawiam się czy ciasto wyjdzie jak zrobię je z mąk bezglutenowych lub jakieś mieszanki bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pomogę bo piekłam to ciasto tylko ze zwykłej mąki pszennej

      Usuń
  8. Upieklam wczoraj. Wyszlo pyszne. Tylko ja nastepnym razem jeszcze jedno jajko dam. Super pzepis dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Modyfikuj jeśli chcesz, ja uważam, że 3 wystarczą i używam średnich

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger