Jesienna zupa z czerwoną soczewicą

Soczewiczanka. Jedna z moich ulubionych zup, ale na wsi smakuje jakoś inaczej, wyjątkowo dobrze. Może dlatego, że szybko się ją gotuje i jest pożywna, rozgrzewająca a to po grzybobraniu zawsze się przydaje. I pasuje do jesiennych okoliczności przyrody. 

Jak sobie tak urlopuję jesienią w wiejskiej chacie to tak jakbym była w innym świecie. Tam, z dala od miasta, życie płynie inaczej, wolniej. Nic nie muszę i czuję się wolna. Chodzę do lasu kiedy chcę, w ogóle robię co chcę i kiedy chcę. Rytm wyznaczają tylko pory dnia i ew. pogoda za oknem. Czas wypełniają mi grzyby, jeśli oczywiście są, wędrówki po okolicy a wieczorem książki. Gotuję tyle żeby nie żyć tylko na kanapkach. Ma być szybko, prosto i smacznie. Warzywa od sąsiadki, zioła z ogródka pod oknem, gaz z butli a potem posiłek przy dużym drewnianym stole na werandzie. Kocham to!


zupa z czerwoną soczewicą, zupy jesienne, kartoflanka z soczewicą, zupa jarzynowa z soczewicą, soczewica czerwona, danie jednogarnkowe, obiad, wiejska zupa z kiełbasą


Soczewiczanka

czas przygotowania: 30 minut
składniki: 
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki 
  • kawałek selera korzeniowego wielkości małego jajka kurzego
  • kawałek pora, ok. 10 cm
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 200 g cienkiej, wiejskiej kiełbasy wędzonej 
  • 2 średnie, mięsiste pomidory
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe 
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół - oregano, tymianek albo inne 
  •  
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony

zupa z czerwoną soczewicą, zupy jesienne, kartoflanka z soczewicą, zupa jarzynowa z soczewicą, soczewica czerwona, danie jednogarnkowe, obiad, wiejska zupa z kiełbasą
zupa z czerwoną soczewicą, zupy jesienne, kartoflanka z soczewicą, zupa jarzynowa z soczewicą, soczewica czerwona, danie jednogarnkowe, obiad, wiejska zupa z kiełbasą
zupa z czerwoną soczewicą, zupy jesienne, kartoflanka z soczewicą, zupa jarzynowa z soczewicą, soczewica czerwona, danie jednogarnkowe, obiad, wiejska zupa z kiełbasą

Jak zrobić jesienną zupę z soczewicą?

Warzywa obrałam, oczyściłam i opłukałam. Pora pokroiłam w cienkie półplasterki, ziemniaki z kostkę, czosnek i zioła posiekałam a warzywa korzeniowe starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Kiełbasę też pokroiłam w kostkę.

Ziemniaki włożyłam do garnka, zalałam ok. 1 l wody i postawiłam na ogniu, niech się powoli gotują. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju, wrzuciłam kiełbasę. Kiedy się zrumieniła dodałam rozdrobnione warzywa z włoszczyzny razem z czosnkiem i smażyłam mieszając przez kilka minut.

Gdy ziemniaki nieco zmiękły dosypałam do garnka soczewicę i dodałam zawartość patelni. Dolałam też trochę gorącej wody bo inaczej zupa wyszłaby zbyt gęsta. Gotowałam aż soczewica zmiękła. Na koniec dorzuciłam pomidory bo im wystarczą dosłownie 3 minuty gotowania.

Zupę doprawiłam solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Smaczniejsza jest kiedy po ugotowaniu postoi i odpocznie jakieś 15 minut.

zupa z czerwoną soczewicą, zupy jesienne, kartoflanka z soczewicą, zupa jarzynowa z soczewicą, soczewica czerwona, danie jednogarnkowe, obiad, wiejska zupa z kiełbasą

5 komentarzy:

  1. Twoja zupa zainspirowała mnie do stworzenia własnej wariacji na temat zupy z soczewicą :) Dziękuję!

    Tu moja propozycja: http://kuchnia-w-sloncu.blogspot.com/2016/10/rozgrzewajaca-zupa-z-soczewica-i.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo apetyczna ta Twoja zupa i cieszę się, że moja była inspiracją

      Usuń
  2. Przepyszna zupka! Dzieci podchodziły nieufnie ale zjadły po talerzu i stwierdziły, że dobra. Dziękuję za przepis, wstyd się przyznać ale to mój debiut na danie z soczewicą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, wstydu żadnego nie ma a ja się cieszę, że debiut udany trochę dzięki mnie :)

      Usuń
  3. Nie spodziewałam się, że zupa będzie taka pyszna. Mąż był zachwycony. Do zupy wykorzystałam rosół i pomidory krojone w puszce, bo świeżych akurat nie miałam. Wyszło smacznie i na pewno zupa pojawi się nieraz na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger