Najlepsze oponki serowe
Nie wiem czy znajdzie się ktoś kto nie zna serowych oponek bo to ciastka bardzo popularne nie tylko w czasie karnawału. Smakują podobnie jak pączki drożdżowe a robi się je zdecydowanie łatwiej i szybciej. Dzieciaki je uwielbiają a dorośli też chętnie zjedzą co sprawdziłam wielokrotnie.
Ale nawet jeśli znacie podobny przepis to trudno, ja i tak wiem, że ten jest najlepszy bo już kilka innych przerobiłam. Proporcje odpowiednie, ciasto miękkie, ale elastyczne i oponki wychodzą przepyszne.
Jeśli nie macie dużo czasu żeby poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe na zwykłe, tradycyjne pączki to takie oponki serowe będą w sam raz dla Was. Koniecznie je usmażcie bo karnawał się kończy!
Smażyliście już w tym roku faworki? Przypominam, że mam na nie sprawdzony przepis.
Serowe oponki
czas przygotowania: 30-45 minut
składniki:
Jak zrobić oponki serowe?
Obie mąki wymieszać razem z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Ser biały zmieliłam. Użyłam prawdziwego twarogu bo nie każdy serek z wiaderka się nada. Te rzadsze mogą spowodować, że ciasto wyjdzie zbyt luźne. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą, kremową pianę, pod koniec dodając do nich pastę waniliową (lub ziarenka zeskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii).
Do mąki dodałam pokrojone na małe kawałki masło i roztarłam je aż nie było widać grudek. Dodałam też zmielony ser, ubite jajka z cukrem i wanilią a także spirytus. Zagniotłam miękkie, elastyczne ciasto.
Przełożyłam ciasto na stolnicę mocno oprószoną mąką i rękami rozpłaszczyłam na placek grubości ok. 0,5cm. Foremkami wycinałam krążki (u mnie takie bardziej kwiatki) i w środku każdego dodatkowo otwór. Jeśli nie macie foremek to wycinajcie krążki zwykłą szklanką czy kubkiem a środki np. kieliszkiem albo nakrętką od butelki po napoju. Te wycięte środki można usmażyć, wyjdą malutkie pączusie, albo można zagnieść ponownie z resztkami ciasta i wykroić z niego kolejne oponki.
Wycięte oponki delikatnie kładłam na rozgrzany w garnku olej i smażyłam do zrumienienia z obu stron. Jeśli boicie się, że miękkie ciasto zdeformuje się to przekładajcie najpierw oponkę ze stolnicy na łyżkę cedzakową i dopiero na niej wkładajcie do tłuszczu. Po usmażeniu wyjmowałam łyżką cedzakową na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone ciastka oprószyłam cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie oponki polukrować i posypać jakąś posypką cukrową albo posiekaną skórką pomarańczową.
receptura na podstawie przepisu z książki "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego"
Ale nawet jeśli znacie podobny przepis to trudno, ja i tak wiem, że ten jest najlepszy bo już kilka innych przerobiłam. Proporcje odpowiednie, ciasto miękkie, ale elastyczne i oponki wychodzą przepyszne.
Jeśli nie macie dużo czasu żeby poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe na zwykłe, tradycyjne pączki to takie oponki serowe będą w sam raz dla Was. Koniecznie je usmażcie bo karnawał się kończy!
Smażyliście już w tym roku faworki? Przypominam, że mam na nie sprawdzony przepis.
Serowe oponki
czas przygotowania: 30-45 minut
składniki:
- 300 g twarogu, sera białego półtłustego
- 2 średnie jajka
- 50 g zwykłego cukru
- 20 g masła
- 200 g mąki pszennej t. 480 (może ciut więcej i trochę do posypania stolnicy)
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżki spirytusu 95%
- do smażenia - olej roślinny albo smalec
- do oprószenia - cukier puder
Jak zrobić oponki serowe?
Obie mąki wymieszać razem z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Ser biały zmieliłam. Użyłam prawdziwego twarogu bo nie każdy serek z wiaderka się nada. Te rzadsze mogą spowodować, że ciasto wyjdzie zbyt luźne. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą, kremową pianę, pod koniec dodając do nich pastę waniliową (lub ziarenka zeskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii).
Do mąki dodałam pokrojone na małe kawałki masło i roztarłam je aż nie było widać grudek. Dodałam też zmielony ser, ubite jajka z cukrem i wanilią a także spirytus. Zagniotłam miękkie, elastyczne ciasto.
Przełożyłam ciasto na stolnicę mocno oprószoną mąką i rękami rozpłaszczyłam na placek grubości ok. 0,5cm. Foremkami wycinałam krążki (u mnie takie bardziej kwiatki) i w środku każdego dodatkowo otwór. Jeśli nie macie foremek to wycinajcie krążki zwykłą szklanką czy kubkiem a środki np. kieliszkiem albo nakrętką od butelki po napoju. Te wycięte środki można usmażyć, wyjdą malutkie pączusie, albo można zagnieść ponownie z resztkami ciasta i wykroić z niego kolejne oponki.
Wycięte oponki delikatnie kładłam na rozgrzany w garnku olej i smażyłam do zrumienienia z obu stron. Jeśli boicie się, że miękkie ciasto zdeformuje się to przekładajcie najpierw oponkę ze stolnicy na łyżkę cedzakową i dopiero na niej wkładajcie do tłuszczu. Po usmażeniu wyjmowałam łyżką cedzakową na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone ciastka oprószyłam cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie oponki polukrować i posypać jakąś posypką cukrową albo posiekaną skórką pomarańczową.
receptura na podstawie przepisu z książki "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego"
Przepis zapisałam i na pewno wypróbuję. Dziękuję.Iren-Ka
OdpowiedzUsuńWitam :) Czy zamiast mąki pełnoziarnistej można dać całość pszennej 480 ?
OdpowiedzUsuńtak, można
UsuńOponki serowe pyszne. Zrobiłam z mąki pszennej i dodałam 200g serka Mój Ulubiony.Z ciastem dobrze się pracowało. Dziękuję za przepis. Ela
OdpowiedzUsuńOponki wyszły pyszne , właśnie zajadamy . Zrobiliśmy bez mąki pełnoziarnistej. Dziękujemy za przepis.Rodzinka
OdpowiedzUsuńdzięki użyciu mąki pełnoziarnistej, przynajmniej w części, oponki wydają się ciut zdrowsze, ale można je zrobić w całości z mąki pszennej tortowej albo luksusowej
Usuń