piątek, 31 marca 2017

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, warzywami i uszakami bzowymi

Jak ja lubię obiady jednogarnkowe! Na dodatek takie, które prawie same się robią. Krótkie przygotowanie składników, wszystko do jednego gara albo naczynia żaroodpornego i siup, do pieca lub na kuchenkę. A potem wystarczy tylko co jakiś czas zerknąć czy składniki odpowiednio zmiękły albo czy nic się nie przypala. Po takim obiedzie jest mało zmywania a rodzina nakarmiona. 

Tym razem zapiekłam ryż z kurczakiem, mieszanką mrożonych warzyw, przyprawami i żeby danie było bardziej grzybowe dorzuciłam jeszcze samodzielnie uzbieranych uszaków bzowych czyli polskiego odpowiednika chińskich grzybów mun. Grzyby mun znacie je na pewno z różnych mieszanek chińskich a uszaki bzowe są w Polsce bardzo pospolitym gatunkiem dziko rosnących grzybów. 


zapiekanka ryzowa z warzywami i  kurczakiem, kurczak, mieszanka chinska, bukiet chinski poltino, obiad z poltino, mrozonki, danie jednogarnkowe, obiad z piekarnika, co na obiad, udka kurczaka, ucho bzowe, uszaki bzowe


Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, warzywami i grzybami

czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia
składniki na 3-4 porcje:
  • 6 niezbyt dużych ud kurczaka 
  • 1/2-1 ostra papryczka chili
  • 3 duże ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  •  
  • 1 czubata szklanka ryżu jaśminowego 
  • 1 op. mieszanki bukiet chiński Poltino
  • dwie duże garści uszaków bzowych

  • 1 i 3/4 szkl. wody albo bulionu 
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy 

zapiekanka ryzowa z warzywami i kurczakiem, kurczak zapiekany na ryzu, kurczak, mieszanka chinska, bukiet chinski poltino, obiad z poltino, mrozonki, danie jednogarnkowe, obiad z piekarnika, co na obiad, udka kurczaka, ucho bzowe, uszaki bzowe


Jak zrobić kurczaka zapiekanego z ryżem, warzywami i uszakami? 

Papryczkę oczyściłam z pestek, czosnek obrałam. Oba składniki posiekałam bardzo drobno dodając 1 łyżeczkę grubej soli. Mieszanką nasmarowałam uda kurczaka. Odstawiłam je, w przykrytej szczelnie misce, do lodówki na przynajmniej godzinę - można zamarynować mięso wcześniej, nawet poprzedniego dnia.

Zamarynowane mięso otarłam z marynaty, ale ją zachowałam. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju. Obsmażyłam kawałki kurczaka ze wszystkich stron, ale kładąc je najpierw skórą do dołu i przewróciłam dopiero gdy się zrumieniła.

zapiekanka ryzowa z warzywami i kurczakiem,kurczak zapiekany na ryzu, kurczak, mieszanka chinska, bukiet chinski poltino, obiad z poltino, mrozonki, danie jednogarnkowe, obiad z piekarnika, co na obiad, udka kurczaka, ucho bzowe, uszaki bzowe

Świeże uszaki bzowe dokładnie oczyściłam i wypłukałam. Jeśli macie suszone to najpierw trzeba je namoczyć żeby napęczniały. Większe grzyby pokroiłam w paski, mniejsze można zachować w całości. Wodę (może być jakiś bulion jarzynowy albo mięsny) wymieszałam z sosem sojowym, imbirem i kurkumą.

Suchy ryż wymieszałam z mrożonymi warzywami, grzybami i marynatą od kurczaka. Wsypałam do naczynia żaroodpornego, rozłożyłam mniej więcej równą warstwą. Polałam wodą z przyprawami. Na wierzchu położyłam obsmażonego kurczaka, przykryłam folią aluminiową bo użyłam naczynia bez pokrywki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C., grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Piekłam jakieś 30 minut pod przykryciem i potem 15-20 minut bez przykrycia. Danie jest gotowe gdy ryż wchłonie cały płyn, zmięknie, a kurczak też będzie miękki.

Zapiekankę podałam na gorąco, z surówką.

Mieszanka Bukiet chiński marki Poltino zawiera tylko naturalne, szybko zamrożone składniki - marchew, paprykę, cebulę, pora, kiełki fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie (grzyby mun), białą kapustę. Nie ma w niej żadnych poprawiaczy smaku, konserwantów ani sztucznych barwników.

zapiekanka ryzowa z warzywami i kurczakiem, kurczak zapiekany na ryzu, kurczak, mieszanka chinska, bukiet chinski poltino, obiad z poltino, mrozonki, danie jednogarnkowe, obiad z piekarnika, co na obiad, udka kurczaka, ucho bzowe, uszaki bzowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...