Jajecznica z szynką, kukurydzą i waflami
Rzadko zdarza się nam zjeść wspólne śniadanie w środku tygodnia, ale czas jest urlopowy i możliwości większe. Lubię usiąść rano przy wspólnym stole, zacząć dzień czymś pysznym, kubkiem kawy, rozmową i nigdzie się nie spieszyć . . .
składniki:
sposób przygotowania: Cebulę obrałam, posiekałam w drobną kostkę. Szynkę także pokroiłam drobno. Na teflonowej patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam wędlinę i cebulę, smażyłam mieszając kilka minut. Dodałam osączoną kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Wbiłam jajka i smażyłam razem mieszając aż się ścięły. Podałam z waflami ryżowymi. Pyszne, pożywne śniadanie dla 3 osób!
składniki:
- 6 jajek
- 4 - 6 plasterków szynki gotowanej wędzonej
- 1 puszka kukurydzy konserwowej 400g
- 1 cebula cukrowa
- 1 łyżka masła
- do smaku: sól, pieprz ziołowy, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
sposób przygotowania: Cebulę obrałam, posiekałam w drobną kostkę. Szynkę także pokroiłam drobno. Na teflonowej patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam wędlinę i cebulę, smażyłam mieszając kilka minut. Dodałam osączoną kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Wbiłam jajka i smażyłam razem mieszając aż się ścięły. Podałam z waflami ryżowymi. Pyszne, pożywne śniadanie dla 3 osób!
Super:)
OdpowiedzUsuń