Serowe kule z płatkami i owocami
Lubicie twarożek z rana? Pewnie tak chociaż każdy ma swoją ulubioną wersję. My wolimy na słodko, ale taki w miseczce wygląda nijako ... Mnie na dodatek chciało się musli i tak powstały kulki śniadaniowe.
Serowe kule z płatkami i owocami
składniki:
Użyłam płatków Fitella: musli chrupkie orzechowe, musli delikatne jogurtowe z żurawiną, musli chrupkie kokosowe, ale można wykorzystać swoje ulubione musli czy granolę.
sposób przygotowania: Owoce umyłam. Gruszkę obrałam cienko ze skórki i pokroiłam na szesnastki wycinając przy okazji gniazdo nasienne - skropiłam sokiem z cytryny. Śliwki wypestkowałam i pokroiłam na kawałki. Na patelnię wsypałam cukier i wlałam kilka łyżek wody. Gdy syrop się zagotował wrzuciłam do niego obrane kawałki gruszki razem z sokiem, smażyłam ok. 3 min. żeby zmiękły bo gruszka była twarda. Gdy lekko się zeszkliły wyjęłam je na talerzy a do syropu dodałam śliwki i je także podsmażyłam - jeśli syrop za bardzo zredukuje to można dolać 2-3 łyżki wody.
Musli, każdy rodzaj oddzielnie, lekko rozkruszyłam. Ser przełożyłam do miseczki, dodałam miód i dokładnie wymieszałam. Podzieliłam masę na 3 części i do każdej dosypałam po 1 czubatej łyżce innego musli. Po wymieszaniu zwilżonymi rękami uformowałam z serowej masy po dwie kule i obtoczyłam je odpowiednio w takim samym musli jakie dodałam do środka.
Na talerzach ułożyłam kawałki gruszki i śliwek, na to po jednej kulce ze smaku. Przybrałam gałązką mięty.
Serowe kule z płatkami i owocami
składniki:
- 300 g sera białego twarogowego śmietankowego
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 niezbyt duża gruszka
- kilka śliwek
- sok z niedużej cytryny
- 4 łyżki cukru
- po ok. 50 g trzech rodzajów musli
- do przybrania: mięta
Użyłam płatków Fitella: musli chrupkie orzechowe, musli delikatne jogurtowe z żurawiną, musli chrupkie kokosowe, ale można wykorzystać swoje ulubione musli czy granolę.
sposób przygotowania: Owoce umyłam. Gruszkę obrałam cienko ze skórki i pokroiłam na szesnastki wycinając przy okazji gniazdo nasienne - skropiłam sokiem z cytryny. Śliwki wypestkowałam i pokroiłam na kawałki. Na patelnię wsypałam cukier i wlałam kilka łyżek wody. Gdy syrop się zagotował wrzuciłam do niego obrane kawałki gruszki razem z sokiem, smażyłam ok. 3 min. żeby zmiękły bo gruszka była twarda. Gdy lekko się zeszkliły wyjęłam je na talerzy a do syropu dodałam śliwki i je także podsmażyłam - jeśli syrop za bardzo zredukuje to można dolać 2-3 łyżki wody.
Musli, każdy rodzaj oddzielnie, lekko rozkruszyłam. Ser przełożyłam do miseczki, dodałam miód i dokładnie wymieszałam. Podzieliłam masę na 3 części i do każdej dosypałam po 1 czubatej łyżce innego musli. Po wymieszaniu zwilżonymi rękami uformowałam z serowej masy po dwie kule i obtoczyłam je odpowiednio w takim samym musli jakie dodałam do środka.
Na talerzach ułożyłam kawałki gruszki i śliwek, na to po jednej kulce ze smaku. Przybrałam gałązką mięty.
pyszne
OdpowiedzUsuńCzy lubie? Pewnie, ze lubie! Najbardziej na slono, ze szczypiorkiem, ale i taka wersja zapowiada sie kuszaco :)
OdpowiedzUsuń