Boloński gulasz z udźca indyczego
U nas wszelkie gulasze cieszą się powodzeniem bo to mięso z sosem a Żarłoczki lubią zarówno mięcho jak i kluchy do niego. Jak jeszcze te kluski są czymś polane to pełnia szczęścia kulinarnego gwarantowana. Staram się czasami przemycić więcej warzyw dodając je do potrawy - a co? Warzywa zdrowe przecież.
składniki:
sposób przygotowania: Udźce były niezbyt duże - oba ważyły ok. 1 kg. Były bez kości i skóry, samo mięsko. Pokroiłam je w średniej wielkości kostkę, skropiłam sosem sojowym i posypałam połową zawartości opakowania przyprawy "danie ze smakiem - zapiekanka makaronowa po bolońsku", wymieszałam dokładnie i odstawiłam na ok. 1 godzinę do lodówki. Warzywa obrałam i opłukałam. Pokroiłam - cebule z półplasterki, marchewki i selera w grubsze plasterki. Papryczkę miałam taką ze słoiczka "papryka chili w zalewie" - piekielnie ostra więc wzięłam tylko jedną, usunęłam pestki i posiekałam.
W rondlu roztopiłam połowę masła i zrumieniłam na nim mięso. Do obsmażonego dodałam resztę przyprawy "danie ze smakiem" i dolałam ok. 3/4 szkl. gorącej wody, dusiłam ok. 30 min.. W tym czasie na patelni rozgrzałam resztę masła i podsmażyłam na nim mieszankę surowych warzyw aż zaczęły lekko się rumienić. Przełożyłam je do podduszonego mięsa i dusiłam dalsze 10-15 min. a na patelnię wlałam posiekane pomidory (puszka 400g). Dodałam koncentrat oraz pesto czerwone i lekko całość podsmażyłam a następnie wlałam do rondla gdy warzywa zmiękły. Dodałam też pokrojony w plasterki czosnek osączony z zalewy. Całość dusiłam jeszcze kilka minut. Podałam z makaronem posypując posiekanymi listkami selera naciowego.
składniki:
- 2 udźce z indyka b/k
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 opakowanie przyprawy 'danie ze smakiem - zapiekanka makaronowa po bolońsku'
- 5 łyżeczek sosu sojowego jasnego
- 1 papryczka chili
- 4 łyżeczki masła klarowanego
- 4 dojrzałe pomidory albo puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy,
- 15 ząbków czosnku marynowanego z ziołami
- 2 łyżki pesto czerwonego
sposób przygotowania: Udźce były niezbyt duże - oba ważyły ok. 1 kg. Były bez kości i skóry, samo mięsko. Pokroiłam je w średniej wielkości kostkę, skropiłam sosem sojowym i posypałam połową zawartości opakowania przyprawy "danie ze smakiem - zapiekanka makaronowa po bolońsku", wymieszałam dokładnie i odstawiłam na ok. 1 godzinę do lodówki. Warzywa obrałam i opłukałam. Pokroiłam - cebule z półplasterki, marchewki i selera w grubsze plasterki. Papryczkę miałam taką ze słoiczka "papryka chili w zalewie" - piekielnie ostra więc wzięłam tylko jedną, usunęłam pestki i posiekałam.
W rondlu roztopiłam połowę masła i zrumieniłam na nim mięso. Do obsmażonego dodałam resztę przyprawy "danie ze smakiem" i dolałam ok. 3/4 szkl. gorącej wody, dusiłam ok. 30 min.. W tym czasie na patelni rozgrzałam resztę masła i podsmażyłam na nim mieszankę surowych warzyw aż zaczęły lekko się rumienić. Przełożyłam je do podduszonego mięsa i dusiłam dalsze 10-15 min. a na patelnię wlałam posiekane pomidory (puszka 400g). Dodałam koncentrat oraz pesto czerwone i lekko całość podsmażyłam a następnie wlałam do rondla gdy warzywa zmiękły. Dodałam też pokrojony w plasterki czosnek osączony z zalewy. Całość dusiłam jeszcze kilka minut. Podałam z makaronem posypując posiekanymi listkami selera naciowego.
znowu pyszności :-)
OdpowiedzUsuńWow, smaczny objadek ....
OdpowiedzUsuńPyszny gulasz, gotowalam raz 🌷
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało
Usuń