Szczurki
Ratunku, widzę białe myszki - i to wcale nie jest skutkiem jakiegoś wczorajszego nadużycia :D
Ale jeśli Wy też je widzicie to zastanówmy się jednak poważnie bo zbiorowe wizje mogą świadczyć o bardzo wesołym sobotnim wieczorze :-)
składniki:
sposób przygotowania: Ser dobrze roztarłam dodając trochę jogurtu - nie za dużo, masa musi być dość zwarta. Masę doprawiłam odrobiną soli, szczyptą cukru i pieprzu, uformowałam kulki wielkości niezbyt dużych orzechów włoskich a następnie ukształtowałam je w łezkę - to będzie tułów szczurka. Z rzodkiewek odkroiłam piętki z obu stron - to będzie twarda podstawa koreczków. Resztę rzodkiewki pokroiłam na półplasterki. Z sera żółtego wykroiłam trójkąty, na których usiądą szczurki.
Uformowanym szczurkom zrobiłam oczka z kawałeczków owoców suszonej żurawiny, wąsy ze sztywnych łodyżek natki, ogonki z listków szczypiorku i uszki z półplasterków rzodkiewek - poszczególne elementy po prostu delikatnie wcisnęłam w tułów z masy twarogowej.
Czas na złożenie koreczka - na spód położyłam piętkę rzodkiewki, płaską stroną do dołu, na to trójkącik sera żółtego a na wierzchu siada szczurek, którego przymocowałam do podstawy wykałaczką. Szczurki wyprowadziłam na łączkę z liści sałaty i natki. Podałam z sosem rzodkiewkowym.
Szczurki są delikatne więc przygotowujemy je bezpośrednio przed podaniem
SOS - Rzodkiewki umyłam dokładnie, odcięłam liście i korzonek. Starłam na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodałam do jogurtu razem ze szczypiorkiem. Doprawiłam sos cukrem, solą i białym mielonym pieprzem.
Ale jeśli Wy też je widzicie to zastanówmy się jednak poważnie bo zbiorowe wizje mogą świadczyć o bardzo wesołym sobotnim wieczorze :-)
składniki:
- 200 g sera białego
- 2 - 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- kilka plasterków sera żółtego twardego
- kilka rzodkiewek
- kilka owoców suszonej żurawiny
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka długich listków szczypiorku cienkiego
- kilka liści sałaty
- dodatkowo: wykałaczki
- SOS - 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 5 - 8 rzodkiewek
- 2 - 3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
- do smaku: sól, cukier , pieprz biały mielony
sposób przygotowania: Ser dobrze roztarłam dodając trochę jogurtu - nie za dużo, masa musi być dość zwarta. Masę doprawiłam odrobiną soli, szczyptą cukru i pieprzu, uformowałam kulki wielkości niezbyt dużych orzechów włoskich a następnie ukształtowałam je w łezkę - to będzie tułów szczurka. Z rzodkiewek odkroiłam piętki z obu stron - to będzie twarda podstawa koreczków. Resztę rzodkiewki pokroiłam na półplasterki. Z sera żółtego wykroiłam trójkąty, na których usiądą szczurki.
Uformowanym szczurkom zrobiłam oczka z kawałeczków owoców suszonej żurawiny, wąsy ze sztywnych łodyżek natki, ogonki z listków szczypiorku i uszki z półplasterków rzodkiewek - poszczególne elementy po prostu delikatnie wcisnęłam w tułów z masy twarogowej.
Czas na złożenie koreczka - na spód położyłam piętkę rzodkiewki, płaską stroną do dołu, na to trójkącik sera żółtego a na wierzchu siada szczurek, którego przymocowałam do podstawy wykałaczką. Szczurki wyprowadziłam na łączkę z liści sałaty i natki. Podałam z sosem rzodkiewkowym.
Szczurki są delikatne więc przygotowujemy je bezpośrednio przed podaniem
SOS - Rzodkiewki umyłam dokładnie, odcięłam liście i korzonek. Starłam na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodałam do jogurtu razem ze szczypiorkiem. Doprawiłam sos cukrem, solą i białym mielonym pieprzem.
Urocze :)
OdpowiedzUsuńJakie zabawne, ciekawe jak koty na takie szczurki reagują ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne :)
OdpowiedzUsuń