Placki ziemniaczane inne niż znacie
Zwykle ziemniaki na placki ścieram na najdrobniejszych oczkach tarki, tak przecież robiłam już Babcia. Ale czasami wykorzystuję grube wiórki i dodaję do nich co nie co żeby odmienić to pospolite danie. Takie placki są pikantne i aromatyczne, świetnie smakują z dodatkiem salsy albo świeżej sałatki i kwaśnej śmietany
składniki:
sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam, opłukałam, starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. Kiełbasę pokroiłam w drobną kostkę. Czosnek i całą dymkę posiekałam. Pokrojone składniki dodałam do ziemniaków, dosypałam mąkę, natkę, przyprawy, dolałam sos sojowy, dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej, kładłam porcje ciasta dużą łyżką i spłaszczałam je. Smażyłam z obu stron aż się dobrze zrumieniły. Po usmażeniu przełożyłam na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ja podaję gorące, my jemy z salsatką a Młody polewa je sobie jeszcze kwaśną śmietaną.
Salsatka bo to ani sos ani sałatka . . .
składniki:
sposób przygotowania: Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, przekroiłam na pół, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Ogórki, czosnek i cebulkę także pokroiłam w drobną kostkę. Dodać szczypiorek, oliwę, doprawić solą i pieprzem, wymieszałam i schłodziłam.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 cebulki dymki razem ze szczypiorem
- 100 g kiełbasy, najlepiej jakiejś ostro przyprawionej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki zmielonych albo utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- do smaku: sól
- olej do smażenia
sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam, opłukałam, starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. Kiełbasę pokroiłam w drobną kostkę. Czosnek i całą dymkę posiekałam. Pokrojone składniki dodałam do ziemniaków, dosypałam mąkę, natkę, przyprawy, dolałam sos sojowy, dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej, kładłam porcje ciasta dużą łyżką i spłaszczałam je. Smażyłam z obu stron aż się dobrze zrumieniły. Po usmażeniu przełożyłam na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ja podaję gorące, my jemy z salsatką a Młody polewa je sobie jeszcze kwaśną śmietaną.
Salsatka bo to ani sos ani sałatka . . .
składniki:
- 2 - 3 dojrzałe, ale twarde pomidory
- 2 ogórki kiszone
- 2 ząbki kiszonego czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 czubata łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy albo oleju
- do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, przekroiłam na pół, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Ogórki, czosnek i cebulkę także pokroiłam w drobną kostkę. Dodać szczypiorek, oliwę, doprawić solą i pieprzem, wymieszałam i schłodziłam.
Robię czasem placki ziemniaczane starte na dużych oczkach - są cudownie chrupiące.
OdpowiedzUsuńJeszcze z takimi pysznymi warzywami to już poezja :)
A ja daje ser żółty i śmietanę do placków
OdpowiedzUsuń