Roladki schabowe z nutką wędzonki i ogórkowym sosem
Taki zwykły, pyszny obiad. Zrolowane mięsko jest fajne i za niespodziankę w środku może robić właściwie wszystko co zechcemy tam schować. Sos ogórkowy, mimo że nietypowy, bardzo pasował.
składniki:
sposób przygotowania: Schab opłukałam i dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi. Rozbiłam je na cienkie płaty przykrywając mięso folią spożywczą żeby nie pryskało i nie porozrywało się. Każdy płat posoliłam lekko i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Na każdym położyłam plaster wędzonki i 1/4 ogórka, taki słupek - resztę ogórków pokroiłam w drobną kostkę. Zwinęłam roladki i spięłam szpilkami do zrazów - jeśli ktoś takich nie ma można użyć wykałaczek albo obwiązać je nicią kuchenną. Mąkę zmieszałam z 1/3 łyżeczki soli i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Roladki obtoczyłam w tej mieszance i obsmażyłam na bardzo rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Gdy się ładnie zrumieniły dodałam posiekaną dużą cebulę. Smażyłam aż się zeszkliła i następnie dodałam pokrojone ogórki, podlałam całość 1 szklanką bulionu i dusiłam ok. 30 - 40 min.. Śmietankę słodką roztrzepałam z resztką mąki pozostałej z panierowania i wlałam do sosu. Jeszcze tylko dorzuciłam posiekany koperek i gotowe! Pyszne roladki w nietypowym sosie - polecam!
składniki:
- 5 plastrów schabu wieprzowego bez kości
- 5 plastrów wędzonki - boczek, mocno wędzona szynka....
- 3 sztuki ogórki kiszone
- 1 cebula
- 4 - 5 łyżek mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu jarzynowego
- 1/3 szklanki śmietanka słodka
- do smaku: sól, papryka słodka mielona, pieprz mielony czarny, pieprz ziołowy
- kilka gałązek koperku świeżego
- do smażenia: masło klarowane
sposób przygotowania: Schab opłukałam i dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi. Rozbiłam je na cienkie płaty przykrywając mięso folią spożywczą żeby nie pryskało i nie porozrywało się. Każdy płat posoliłam lekko i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Na każdym położyłam plaster wędzonki i 1/4 ogórka, taki słupek - resztę ogórków pokroiłam w drobną kostkę. Zwinęłam roladki i spięłam szpilkami do zrazów - jeśli ktoś takich nie ma można użyć wykałaczek albo obwiązać je nicią kuchenną. Mąkę zmieszałam z 1/3 łyżeczki soli i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Roladki obtoczyłam w tej mieszance i obsmażyłam na bardzo rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Gdy się ładnie zrumieniły dodałam posiekaną dużą cebulę. Smażyłam aż się zeszkliła i następnie dodałam pokrojone ogórki, podlałam całość 1 szklanką bulionu i dusiłam ok. 30 - 40 min.. Śmietankę słodką roztrzepałam z resztką mąki pozostałej z panierowania i wlałam do sosu. Jeszcze tylko dorzuciłam posiekany koperek i gotowe! Pyszne roladki w nietypowym sosie - polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.