Roladki schabowe z nutką wędzonki i ogórkowym sosem

Taki zwykły, pyszny obiad. Zrolowane mięsko jest fajne i za niespodziankę w środku może robić właściwie wszystko co zechcemy tam schować. Sos ogórkowy, mimo że nietypowy, bardzo pasował.


składniki:

  • 5 plastrów schabu wieprzowego bez kości
  • 5 plastrów wędzonki - boczek, mocno wędzona szynka....
  • 3 sztuki ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 4 - 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu jarzynowego
  • 1/3 szklanki śmietanka słodka
  • do smaku: sól, papryka słodka mielona, pieprz mielony czarny, pieprz ziołowy
  • kilka gałązek koperku świeżego
  • do smażenia: masło klarowane

sposób przygotowania:
Schab opłukałam i dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi. Rozbiłam je na cienkie płaty przykrywając mięso folią spożywczą żeby nie pryskało i nie porozrywało się. Każdy płat posoliłam lekko i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Na każdym położyłam plaster wędzonki i 1/4 ogórka, taki słupek - resztę ogórków pokroiłam w drobną kostkę. Zwinęłam roladki i spięłam szpilkami do zrazów - jeśli ktoś takich nie ma można użyć wykałaczek albo obwiązać je nicią kuchenną. Mąkę zmieszałam z 1/3 łyżeczki soli i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Roladki obtoczyłam w tej mieszance i obsmażyłam na bardzo rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Gdy się ładnie zrumieniły dodałam posiekaną dużą cebulę. Smażyłam aż się zeszkliła i następnie dodałam pokrojone ogórki, podlałam całość 1 szklanką bulionu i dusiłam ok. 30 - 40 min.. Śmietankę słodką roztrzepałam z resztką mąki pozostałej z panierowania i wlałam do sosu. Jeszcze tylko dorzuciłam posiekany koperek i gotowe! Pyszne roladki w nietypowym sosie - polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger