Wątróbka ze śliwkami
Skoro mięsa można przygotowywać z owocami to wątróbkę chyba też, prawda? Robiłam już wersję z jabłkami, morelami, czas więc na śliwki bo jest ich teraz dużo.
składniki:
sposób przygotowania: Wątróbkę opłukałam, oczyściłam w żyłek, pokroiłam na mniejsze części wielkości kęsa. Śliwki umyłam, usunęłam pestki, pokroiłam na ćwiartki. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. W rondelku rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulkę, dodałam śliwki, cynamon, goździki i cukier, dusiłam 10 min.. Na patelni rozgrzałam olej, wątróbkę obtoczoną w mące smażyłam po 2 minuty z każdej strony. Następnie do wątróbki dodałam podduszone śliwki, wlałam wino i 1/3 szkl. wody, zagotowałam mieszając. Doprawiłam solą i niewielką ilością papryki, dusiłam 3 - 5 min. aż sos zgęstniał. Można podać z ryżem albo świeżą bułeczką.
składniki:
- 30 dkg wątróbki z kurczaka
- 1 mała cebulka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 25 dkg śliwek węgierek
- 2 szczypty cynamonu
- 3 szczypty zmielonych goździków
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina (użyłam hiszpańskiego Roda)
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego Demerara
- do smaku: sól, papryka mielona słodka
sposób przygotowania: Wątróbkę opłukałam, oczyściłam w żyłek, pokroiłam na mniejsze części wielkości kęsa. Śliwki umyłam, usunęłam pestki, pokroiłam na ćwiartki. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. W rondelku rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulkę, dodałam śliwki, cynamon, goździki i cukier, dusiłam 10 min.. Na patelni rozgrzałam olej, wątróbkę obtoczoną w mące smażyłam po 2 minuty z każdej strony. Następnie do wątróbki dodałam podduszone śliwki, wlałam wino i 1/3 szkl. wody, zagotowałam mieszając. Doprawiłam solą i niewielką ilością papryki, dusiłam 3 - 5 min. aż sos zgęstniał. Można podać z ryżem albo świeżą bułeczką.
Jaka piękna Pyza! Jak z bajki:)
OdpowiedzUsuńa gdzie ?
Usuń