Zupa z dyni z kaszą jaglaną
Zupa z dyni to zwykle na różne sposoby przyprawiony krem. Ale można też ją zrobić w zupełnie innym stylu bo to warzywo daje nam wiele możliwości, spróbujcie sami.
składniki:
sposób przygotowania: Dynię pokroiłam w drobną kostkę. Kaszę dokładnie przepłukałam na sicie i osączyłam. Chili i pora umyłam, z chili usunęłam pestki, posiekałam drobniutko. Pora pokroiłam w cienkie półplasterki. W rondlu rozpuściłam masło, podsmażyłam na nim przez minutę pora, większość zdjęłam na talerzyk a do rondla dodałam chili i 1/2 łyżeczki curry, podsmażyłam a po chwili dołożyłam dynię i kaszę. Smażyłam razem całość mieszając kilka minut, następnie zalałam całość bulionem. Dodałam 2 małe szczypty szafranu i 1/2 łyżeczki suszonej mięty. Gotowałam na malutkim ogniu ok. 15 min. aż kasza była miękka. Doprawiłam niewielką ilością soli. Zupa powinna być dość gęsta. Podałam posypaną podsmażonym porem i sumakiem. Świetnie też smakuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego.
składniki:
- ok. 1/2 kg miąższu dyni
- 5 - 6 łyżek kaszy jaglanej
- ok. 1 - 1,5 l lekkiego bulionu z kurczaka
- kawałek pora, ok. 10 - 15 cm
- 1/2 strączka chili
- 2 łyżki masła klarowanego
- do smaku: curry, szafran, sól, sumak, mięta suszona
- opcjonalnie: kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
sposób przygotowania: Dynię pokroiłam w drobną kostkę. Kaszę dokładnie przepłukałam na sicie i osączyłam. Chili i pora umyłam, z chili usunęłam pestki, posiekałam drobniutko. Pora pokroiłam w cienkie półplasterki. W rondlu rozpuściłam masło, podsmażyłam na nim przez minutę pora, większość zdjęłam na talerzyk a do rondla dodałam chili i 1/2 łyżeczki curry, podsmażyłam a po chwili dołożyłam dynię i kaszę. Smażyłam razem całość mieszając kilka minut, następnie zalałam całość bulionem. Dodałam 2 małe szczypty szafranu i 1/2 łyżeczki suszonej mięty. Gotowałam na malutkim ogniu ok. 15 min. aż kasza była miękka. Doprawiłam niewielką ilością soli. Zupa powinna być dość gęsta. Podałam posypaną podsmażonym porem i sumakiem. Świetnie też smakuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego.
Na pewno bardzo ciekawa w smaku, podoba mi się tutaj użycie aromatycznych przypraw i mojej ulubionej kaszy jaglanej :)
OdpowiedzUsuńO, dobry pomysł na dyniówkę.
OdpowiedzUsuńFajnie było Cię spotkać :)
Gosiu, wzięłaś mnie z zaskoczenia :) ale bardzo miło mi było Cię poznać osobiście :) Pozdrawiam !
UsuńWow superowo smakuje i w ogóle jest to chyba najlepsza zupa jaką jadłam,masz naprawdę dobry gust.Tym bardziej że zupa z dyni to moja ulubiona:]
OdpowiedzUsuńdzięki za miłe słowa :)
Usuńsmaczna i syta polecam Jola S.
OdpowiedzUsuńDynia i por to super połączenie, dzięki za pomysł na super zupę.
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :)
Usuń