Lody z balsamico i orzechami

Przyznaję się bez bicia, że tym razem lody kupne. Czasami robię sama, ale nie chciało mi się więc to nie tyle przepis co sposób podania - moim wkładem w deser są dodatki.


składniki:
  • 1/2 l lodów waniliowych
  • 1/2 l lodów czekoladowych
  • 5 - 6 łyżek syropu z octu balsamicznego
  • płatki waflowe w czekoladzie deserowej
  • ok. 3/4 szkl. orzechów włoskich łuskanych
  • ok. 1/3 szkl. łuskanych pistacji
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 3 - 4 łyżki mleka
  • 3 szczypty mielonego chili

sposób przygotowania:
lody przełożyłam do salaterki dzieląc je łyżką na mniejsze kawałki. Nie mogą być bardzo mocno zmrożone. Skropiłam całość 4 - ma łyżkami syropu lekko przemieszałam, ale tak aby nie zmieszały się ze sobą dokładnie tylko nabrały wyglądu marmurkowego. Przełożyłam z powrotem do pojemników ugniatając i wstawiłam do zamrażalnika na min. 1 godzinę. W tym czasie przebrałam orzechy włoskie, pokruszyć na mniejsze kawałki. Pistacje też pokruszyłam, ale drobniej. Czekoladę połamałam na kawałeczki, wsypałam do mleka i podgrzałam całość w miseczce ustawionej na garnuszku z wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuściła dolałam 2 łyżki syropu balsamicznego, wsypałam chili i wymieszałam. Lody nakładałam na głębokie talerze - po 3 kulki na porcję. Przełożyłam płatkami waflowymi, polałam stopioną czekoladą i posypałam orzechami. 3 łakomczuchy były bardzo, bardzo zadowolone.

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie - muszę kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądaja bardzo apetycznie, dodatek balsamico na pewno rewelacyjny, podanie pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, nie dziwię się że byli zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger