Schabowy słonecznikowy
Schabowy to klasyka, ale można coś przekręcić i nadać kotletowi inny wygląd oraz smak. Czy eksperymentujecie z panierkami i przyprawami do tego pospolitego jak by się wydawało dania? Ja czasami tak bo nie ma nic gorszego jak nuda w kuchni. A pomysł na panierkę ze słonecznika podpatrzyłam w programie Ł'apetyt gdzie kotlety panierował tak Grzegorz Łapanowski - jego przepis możecie znaleźć TUTAJ
składniki:
sposób przygotowania: Plastry schaby lekko rozbiłam, oprószyłam z obu pieprzem kolorowym i skropiłam sosem sojowym grzybowym - po ok. 1 łyżeczce na 1 kotleta - odłożyłam na 30 min.. Jajko roztrzepałam ze śmietanką 12%. Mięso obtoczyłam kolejno w mące, jajku i ziarnach słonecznika. Ręką docisnęłam ziarno żeby dobrze się trzymało. Kładłam kotlety na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyłam z obu stron po kilka minut, aż ziarno ładnie się zezłociło.
Trzeba uważać żeby tłuszcz był gorący, ale nie za bardzo bo słonecznik bardzo szybko się rumieni i przypala. Podałam z sałatą i frytkami.
składniki:
- 4 duże plastry schabu środkowego wieprzowego
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietanki słodkiej
- 2 szkl. ziarna słonecznika
- 4 łyżeczki sosu sojowego grzybowego
- do smaku: pieprz mielony kolorowy
- do obtoczenia: trochę mąki
- do smażenia: olej słonecznikowy
sposób przygotowania: Plastry schaby lekko rozbiłam, oprószyłam z obu pieprzem kolorowym i skropiłam sosem sojowym grzybowym - po ok. 1 łyżeczce na 1 kotleta - odłożyłam na 30 min.. Jajko roztrzepałam ze śmietanką 12%. Mięso obtoczyłam kolejno w mące, jajku i ziarnach słonecznika. Ręką docisnęłam ziarno żeby dobrze się trzymało. Kładłam kotlety na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyłam z obu stron po kilka minut, aż ziarno ładnie się zezłociło.
Trzeba uważać żeby tłuszcz był gorący, ale nie za bardzo bo słonecznik bardzo szybko się rumieni i przypala. Podałam z sałatą i frytkami.
Następnym razem jak schabowe to ze słonecznikiem! :) Reweelka~!
OdpowiedzUsuńBazylia, polecam bo tak jest na prawdę pysznie
OdpowiedzUsuńOj ja bardzo często kombinuję z panierkami - jest smacznie i ciekawie :) a tą panierkę widziałam w tym samym programie i od dawna planuję ją powtórzyć :)
OdpowiedzUsuń