Jajka zapiekane z grzankami
Do takiego pysznego śniadania można wykorzystać to co mamy w lodówce - trochę wędliny, warzyw i niezbyt świeży chleb mogą zamienić się w coś smakowitego.
składniki:
sposób przygotowania: 2 naczynka do zapiekania posmarowałam obficie olejem - po łyżeczce na jedno. Kromki chleba przekroiłam na połówki i ustawiłam je dookoła brzegów.
Boczek pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Pomidora sparzyłam, przelałam zimną wodą i obrałam- pokroiłam w kostkę. Szpinak przepłukałam, osączyłam, posiekałam grubo.
Na patelni rozgrzałam łyżeczkę oleju, wrzuciłam boczek a gdy się lekko zrumienił dodałam cebulę, zeszkliłam ją. Dorzuciłam pomidora a gdy się podsmażył oprószyłam całość przyprawami, zdjęłam z ognia i dodałam szpinak - dzięki temperaturze od razu się skurczy, ale nie trzeba go smażyć. Do naczynek z chlebem nałożyłam porcje warzyw tworząc dołek, w który wbiłam jajka. Jeszcze tylko szczypta pieprzu na wierzch. Zapiekałam ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C - trzeba pilnować żeby białko jajka się ścięło, ale żółtko pozostało płynne i chleb się nie przypalił.
składniki:
- 4 duże kromki wiejskiego chleba - grubości ok. 0 , 5 cm
- 2 - 3 plasterki boczku wędzonego albo innej wędliny
- 1 cebula
- 1 pomidor
- duża garść świeżego szpinaku
- 2 jajka
- do smaku: sól, przyprawa ognista, pieprz mielony
- 3 łyżeczki oleju
sposób przygotowania: 2 naczynka do zapiekania posmarowałam obficie olejem - po łyżeczce na jedno. Kromki chleba przekroiłam na połówki i ustawiłam je dookoła brzegów.
Boczek pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Pomidora sparzyłam, przelałam zimną wodą i obrałam- pokroiłam w kostkę. Szpinak przepłukałam, osączyłam, posiekałam grubo.
Na patelni rozgrzałam łyżeczkę oleju, wrzuciłam boczek a gdy się lekko zrumienił dodałam cebulę, zeszkliłam ją. Dorzuciłam pomidora a gdy się podsmażył oprószyłam całość przyprawami, zdjęłam z ognia i dodałam szpinak - dzięki temperaturze od razu się skurczy, ale nie trzeba go smażyć. Do naczynek z chlebem nałożyłam porcje warzyw tworząc dołek, w który wbiłam jajka. Jeszcze tylko szczypta pieprzu na wierzch. Zapiekałam ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C - trzeba pilnować żeby białko jajka się ścięło, ale żółtko pozostało płynne i chleb się nie przypalił.
Rachel Khoo nazywa je Croque Madame Muffins. Też bardzo lubię takie śniadanie, a do środka wkładam co mam pod ręką.
OdpowiedzUsuńgruba jadzia - nie wiedziałam, że takie coś ma swoją nazwę, dzięki za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuń