Małe klopsiki w sosie ze świeżymi pomidorami

Tak, często są u nas klopsiki bo to jedno z ulubionych dań w naszym domu. Robię z z mięsa, które sama mielę, doprawiam a potem duszę w różnych sosach. Podaję zwykle z jakimiś kluskami bo Żarłoczek najbardziej lubi takie jedzenie.

 

składniki: 
  • 400 g mielonej szynki wieprzowej 
  • 1 średnia cebula 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • ok. 1/2 szkl. mleka 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka suszonego oregano 
  • 2  łyżki mąki do obtoczenia. 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  •  
  • SOS - 1 duża cebula  
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 6 średnich pomidorów - u mnie 4 czerwone i 2 żółte
  • 1 łyżka pomidorów suszonych w proszku. 
  • do smaku - cukier, sól, pieprz mielony, papryka ostra i słodka mielona


sposób przygotowania: Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki. Mięso, wieprzową, chudą szynkę bez kości zmieliłam, przełożyłam do miski. Dodałam drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą, mleko i przyprawy, wyrobiłam masę. Mokrymi rękami formowałam małe kuleczki - klopsiki wielkości małych orzechów włoskich. Obtoczyłam je lekko w mące i obsmażyłam na mocno rozgrzanej patelni, przełożyłam na talerz.

Na tą samą patelnię dodałam jeszcze łyżkę masła, wrzuciłam posiekane drobno cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, podsmażyłam aż cebula się zeszkliła. Dolałam ok. 1/2 szkl. bulionu -  może być jarzynowy albo mięsny - wrzuciłam z powrotem klopsiki, dusiłam 5 minut. Następnie dodałam pomidory  świeże pokrojone w drobną kostkę, suszone pomidory w proszku, po odrobinie papryki mielonej ostrej i słodkiej, dusiłam ok. 15 minut aż pomidory się rozpadły. Doprawiłam sos do smaku solą, cukrem i pieprzem. Ja podałam z pomidorowymi galuszkami, ale może być makaron albo ryż . . . można też zjeść je po prostu z pieczywem.


Po prostu kotlet do obiadu

15 komentarzy:

  1. No i wyjdzie , ze małpuję od Ciebie . Znów telepatia zadziałała - u mnie też będą dziś klopsiki . Trochę inne ale zasada główna ta sama . Telepatia znów zadziałała czy co ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buniu, już Ci mówiłam - wielkie umysły mają podobnie :D

      Usuń
  2. A ja takie wczoraj miałam robić ..ale były mielone z serem..Twoje dania jak zwykle wygladają pysznie..Pozdrawiam serdecznie..

    OdpowiedzUsuń
  3. moi też lubią klopsiki w różnych sosach. To ulubione danie syna-studenta "na wywóz", a teraz będzie córki.umieją ugotować sosik, albo w słoikach będą targać z domu. ja nie obsmażam klopsików, tylko je gotuję na parze, w dwa pojemniki zmieści się ich dużo, 3 tury i zapas gotowy.pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh "Pyzuniu"... tyle blogów kulinarnych wszystkie pachnące kuszące i smaczne ale Twój jest dla mnie najbardziej domowy.
    Pyszne pulpety..:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudeńka:) pięknie wyglądają! MUSZĘ je przetestować!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszędzie widzę klopsiki, a sam się jakoś nie mogę zabrać, żeby je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie klopsiki też w zupie pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pierwszy raz sie spotykam z tym aby mleko dawać do klopsów...jaki to powoduje skutek? są delkiatniejsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do zwykłych mielonych kotletów dodaje się czerstwą bułeczką namoczoną w mleku - ja tutaj dodałam tartą bułkę bo tylko taką miałam więc też musiałam ją zmiękczyć i użyłam mleka - poza dawką wilgoci właśnie powoduje, że klopsiki są dość delikatne chociaż zwarte

      Usuń
  9. a jajek nie trzeba???????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie dodaję jajka - nie ma takiej potrzeby bo zmielone i dobrze wyrobione mięso jest sklejone też bułką z mlekiem

      Usuń
  10. Pysznie wyglądają te klopsiki, a z sosem pomidorowym to nasze ulubione- fajny pomysł z dodaniem papryki do sosu.

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają tak pysznie, że chyba zagoszczą dziś na naszym stole :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger