Placek śmietankowy ze śliwkami i migdałami
Już ponad tydzień nie było ciasta w domu - straszne :D Żarłoczek jęczy i domaga się blaszki czegoś dobrego a mnie się wcale piec nie chce. Myślami jestem przecież gdzieś w lesie :) Ale, że dobra żona ze mnie to niech tam - zakręciłam szybciutko banalnie proste ciasto ze śliwkami - taki szybki placek, który znam i piekę od wielu lat właśnie wtedy gdy coś muszę a mi się nie chce. Robiłam go już z przeróżnymi dodatkami i zawsze się udawał - byle nie nałożyć na wierzch zbyt dużo soczystych owoców bo może zrobić się zakalec.
Często mam problem z takimi ciastami bo wylane równo na blaszkę wyrastają bardziej na środku niż przy brzegach - nie wiem czy to wina piekarnika, który być może nierówno grzeje bo stareńki już . . . A może winą jest zbyt gęsta czy rzadka konsystencja ciasta, rodzaj mąki albo już nie wiem co jeszcze . . . Jeśli macie jakieś swoje sposoby na takie zjawisko to podzielcie się, proszę. Marzy mi się duża blacha placka z owocami - takiego równiutko wyrośniętego od jednej krawędzi blachy do drugiej :) No, ale równe czy nie - najważniejsze, że świeżutkie i pyszne więc zapraszam - mogę zaparzyć kawę albo herbatę a ja naleję sobie zimnego mleka.
składniki:
sposób przygotowania: jajka wybiłam do miski, dodałam cukier i ekstrakt waniliowy, ubijałam mikserem na pianę aż cukier się rozpuścił. Dodałam śmietanę i jeszcze chwilkę miksowałam. Mąkę przesiałam z solą, proszkiem do pieczenia i budyniem, dodawałam stopniowo do masy jajecznej mieszając mikserem, ale na wolnych obrotach i tylko tyle żeby składniki się połączyły. Ciasto wylałam na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam połówki umytych, wypestkowanych śliwek brzuszkami do dołu.
Piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C - przed wyjęciem sprawdziłam stan ciasta patyczkiem wkłuwając go między owoce. Lekko przestudzone ciasto polałam cukrem utartym z cukru pudru i kilku łyżeczek mleka. Posypałam lekko podprażonymi na suchej patelni słupkami migdałowymi.
Często mam problem z takimi ciastami bo wylane równo na blaszkę wyrastają bardziej na środku niż przy brzegach - nie wiem czy to wina piekarnika, który być może nierówno grzeje bo stareńki już . . . A może winą jest zbyt gęsta czy rzadka konsystencja ciasta, rodzaj mąki albo już nie wiem co jeszcze . . . Jeśli macie jakieś swoje sposoby na takie zjawisko to podzielcie się, proszę. Marzy mi się duża blacha placka z owocami - takiego równiutko wyrośniętego od jednej krawędzi blachy do drugiej :) No, ale równe czy nie - najważniejsze, że świeżutkie i pyszne więc zapraszam - mogę zaparzyć kawę albo herbatę a ja naleję sobie zimnego mleka.
składniki:
- 3 jajka średnie
- 200 g zwykłego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 310 g mąki pszennej tortowej albo luksusowej
- 240 g śmietany - ja dałam po połowie zwykłej, gęstej 18% do zup i płynnej kremówki 30%
- 10 g proszku do pieczenia
- 20 g budyniu śmietankowego w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- owoce - u mnie 10 dużych śliwek odmiany Mieszaniec
- lukier - 1/2 szkl. cukru pudru + mleko
- słupki migdałowe
sposób przygotowania: jajka wybiłam do miski, dodałam cukier i ekstrakt waniliowy, ubijałam mikserem na pianę aż cukier się rozpuścił. Dodałam śmietanę i jeszcze chwilkę miksowałam. Mąkę przesiałam z solą, proszkiem do pieczenia i budyniem, dodawałam stopniowo do masy jajecznej mieszając mikserem, ale na wolnych obrotach i tylko tyle żeby składniki się połączyły. Ciasto wylałam na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam połówki umytych, wypestkowanych śliwek brzuszkami do dołu.
Piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C - przed wyjęciem sprawdziłam stan ciasta patyczkiem wkłuwając go między owoce. Lekko przestudzone ciasto polałam cukrem utartym z cukru pudru i kilku łyżeczek mleka. Posypałam lekko podprażonymi na suchej patelni słupkami migdałowymi.
Uwielbiam takie ciasta, a Twoje wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :-)
Musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńOj chyba wiem co upieke w przyszlym tygodniu:) Wlasnie takiego przepisu mi trzeba bylo:) Super to ciacho wyglada!!!:)
OdpowiedzUsuńŚLICZNIE WYGLĄDA I CHYBA MUSI PYSZNIE SMAKOWAĆ :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Proste do zrobienia i smaczne!:) W sam raz ne te dni kiedy cos slodkiego sie chce a czasu nie ma zeby piec:) Pozdrawiam i dziekuje za przepis (opublikowalam, niech idzie w swiat!):)))
OdpowiedzUsuńWyszlo ,jest naprawde dobre mmmm......
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
Usuń