Smardzobranie

Lubicie podróżować i nocować poza domem ? Przyznam, że ja nie bardzo. Najlepiej czuję się we własnym domu a poza nim źle śpię i ciężko mi się przestawić nawet przez kilka dni. No ale przecież nie będę siedziała w domu gdy grzyby czekają !

Początek maja to czas smardzobrania na Słowacji. Nie każdej wiosny udaje nam się tam pojechać bo jednak mamy kawałek, ale warto się postarać wyskoczyć, tak jak my, chociaż na 3 dni. U nas, w Polsce, wszystkie smardze są pod ochroną a na Słowacji można je zbierać jeśli tylko uda się znaleźć.



W tym roku szału nie było bo wiosna nieco opóźniona a i chętnych na takie skarby dużo, ale kilkadziesiąt sztuk smardzy stożkowatych i kilkanaście wyrośniętych smardzówek czeskich przywiozłam. Wiem, że w porównaniu do wielu koszy jesiennych grzybów to malizną jedzie, ale jeśli chodzi o smardze to cieszy mnie każda, nawet mała, sztuka. Uwielbiam te grzyby za ich aromat i delikatność. Mam nadzieję wszystkie wykorzystać do smacznych dań o czym prawdopodobnie wkrótce będziecie mogli się przekonać :)

Najprostszym daniem jest oczywiście jajecznica ze smardzami - usmażyłam ją jak tylko wróciliśmy. Jest pachnąca i bardzo pyszna, smakuje wyjątkowo i zupełnie inaczej niż z jakimikolwiek innymi grzybami.

Nie potrzeba na nią przepisu - po prostu czyszczę smardze, kroję je w paski i podsmażam razem przez kilka minut z posiekaną cebulką na łyżce masła - nie potrzeba im więcej czasu bo to delikatne grzyby.  Wbijam kilka jajek, dodaję sól i mielony pieprz do smaku i smażę aż jajka się zetną. Coś pysznego !


7 komentarzy:

  1. Ale dużo smardzy znalazłaś! I potwierdzam, że jajecznica ze smardzami jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam do Pani gorące pytanie, na działce rekreacyjnej urosły mi chyba...smardze czy jest w stanie po zdjęciach określić czy to aby na pewno smardz?
    content://media/external/file/23949

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, nie mogę wczytać zdjęcia - możesz przysłać je na maila izapyzakulinska@gmail.com albo w wiadomości prywatnej w profilu bloga na FB

      Usuń
  3. Czy są jakieś trujące grzyby, które można pomylić ze smardzami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uważam, że nie można, bo są bardzo charakterystyczne, ale podobno niektórzy mylą smardze z piestrzenicami

      Usuń
    2. No już pooglądałam - całkiem inne, dziękuję :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger