Sernik waniliowy z czereśniami
Dawno nie było sernika i zatęskniłam za nim. Tym razem jednak postanowiłam zrobić go ze zmielonego twarogu i com się naklęła to moje ! Nie cierpię mielić białego sera - to chyba najgorsza dla mnie czynność w kuchni i dlatego przeważnie korzystam ze sprawdzonego już wiele razy sera białego w wiaderku. Co mnie podkusiło tym razem ? Nie wiem, ale następny sernik znów będzie "na leniwca", obiecuję to sobie i Wam :D
Biały ser, wanilia i czereśnie okazały się świetnym połączeniem smaków i ciasto bardzo smakowało.
czas przygotowania : ok. 1,5 godziny + kilkanaście godzin chłodzenia
składniki :
sposób przygotowania : naszykowałam tortownicę śr. 22 cm - spód wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam cienko masłem.
SPÓD - herbatniki pokruszyłam i zmieliłam w blenderze na proszek, dodając cukier i kakao. Wlałam roztopione, przestudzone masło i wymieszałam dokładnie. Masę wsypałam do tortownicy, wylepiłam dno i boki, odstawiłam do lodówki.
MASA SEROWA - twaróg zmieliłam 2 razy przez maszynkę - jak ja tego nie znoszę !!! ale zaparłam się. Przełożyłam do miski i zmiksowałam z mascarpone. Miksując powoli dodawałam stopniowo cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną i jajka - składniki mają się tylko dobrze połączyć, nie trzeba ich specjalnie ubijać. Na koniec dodałam pastę waniliową, wymieszałam i przełożyłam masę do przygotowanej wcześniej formy. Sernik piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Po upieczeniu wyjęłam, zostawiłam żeby wystygł a na noc wstawiłam do lodówki żeby dobrze stężał.
MASA OWOCOWA - czereśnie opłukałam i osączyłam. Poprzekrawałam na połówki i usunęłam pestki. Do garnka wlałam sok z pomarańczy, wsypałam cukier, gotowałam kilka minut aż syrop zaczął gęstnieć. Dodałam czereśnie i smażyłam ok. 10 minut. Następnie, intensywnie mieszając, dodałam mąkę kukurydzianą rozmieszaną w soku cytrynowym. Smażyłam jeszcze może 3 minuty po czym odstawiłam żeby owoce w gęstym żelu przestygły lekko. Jeszcze ciepłe wyłożyłam na schłodzony sernik i pozostawiłam do stężenia.
Biały ser, wanilia i czereśnie okazały się świetnym połączeniem smaków i ciasto bardzo smakowało.
czas przygotowania : ok. 1,5 godziny + kilkanaście godzin chłodzenia
składniki :
- SPÓD - 250 g herbatników petit beurre
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 120 g masła
- MASA SEROWA - 750 g białego twarogu półtłustego\
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 120 g cukru zwykłego
- 30 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- MASA OWOCOWA - ok. 500 g ciemnych czereśni
- sok z połowy pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
sposób przygotowania : naszykowałam tortownicę śr. 22 cm - spód wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam cienko masłem.
SPÓD - herbatniki pokruszyłam i zmieliłam w blenderze na proszek, dodając cukier i kakao. Wlałam roztopione, przestudzone masło i wymieszałam dokładnie. Masę wsypałam do tortownicy, wylepiłam dno i boki, odstawiłam do lodówki.
MASA SEROWA - twaróg zmieliłam 2 razy przez maszynkę - jak ja tego nie znoszę !!! ale zaparłam się. Przełożyłam do miski i zmiksowałam z mascarpone. Miksując powoli dodawałam stopniowo cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną i jajka - składniki mają się tylko dobrze połączyć, nie trzeba ich specjalnie ubijać. Na koniec dodałam pastę waniliową, wymieszałam i przełożyłam masę do przygotowanej wcześniej formy. Sernik piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Po upieczeniu wyjęłam, zostawiłam żeby wystygł a na noc wstawiłam do lodówki żeby dobrze stężał.
MASA OWOCOWA - czereśnie opłukałam i osączyłam. Poprzekrawałam na połówki i usunęłam pestki. Do garnka wlałam sok z pomarańczy, wsypałam cukier, gotowałam kilka minut aż syrop zaczął gęstnieć. Dodałam czereśnie i smażyłam ok. 10 minut. Następnie, intensywnie mieszając, dodałam mąkę kukurydzianą rozmieszaną w soku cytrynowym. Smażyłam jeszcze może 3 minuty po czym odstawiłam żeby owoce w gęstym żelu przestygły lekko. Jeszcze ciepłe wyłożyłam na schłodzony sernik i pozostawiłam do stężenia.
Wspaniały sernik,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńzgadza się
Usuńmoje kubki smakowe oszalały na sam widok! taki pyszny serniczek, mmm... :)
OdpowiedzUsuńnic prostszego jak upiec taki :)
Usuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńrany!!! jaki cudny:)
OdpowiedzUsuńJa nie mam maszynki do mielenia, więc wrzucam do miski twaróg, dodaję trochę kremówki, żeby się lepiej mielił, i miksuję go blenderem. Jest super gładki i pyszny :)
OdpowiedzUsuńA taki sernik z czereśniami to bym zjadła...
no właśnie ktoś mi ostatnio podpowiedział, że można blenderem i następnym razem spróbuję :)
UsuńCzy czereśnie można zastąpić wiśniami?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej tylko nie dodawałabym już soku z cytrusów a za to chyba więcej cukru bo wiśnie są zdecydowanie kwaśniejsze od czereśni. Smażyłabym nieco dłużej bo wiśnie mają więcej soku i trzeba go mocniej odparować - ew. dodać więcej zagęstnika w postaci mąki
Usuńwyglada BAJECZNIE !!, pozdrawiam, aa co to jest pasta waniliowa?? i czym mozna zastapic
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńWitam, a co to jest ta pasta waniliowa ?
Pasta waniliowa to ziarenka prawdziwej wanilii w żelu, 1 łyżeczka odpowada 1lasce wanilii. Opisałam ją dokładnie przy przepisie na serniczek mocno czekoladowy
UsuńSerniczek wygląda imponująco i aż by sie chciało sięgnąć po kawałek.Myślę,że dobrze Pani zrobiła piekąc go z twarogu a nie z seropodobnego produktu
OdpowiedzUsuńz wiaderka ( bo tak naprawdę ma on niewiele wspólnego z twarogiem ).