Żeberka bejcowane, pieczone z cebulą

Nabyłam drogą kupna sprzedaży piękne żeberka i już wracając z zakupów zastanawiałam się nad sposobem przyrządzenia. Grilla w planach nie było więc musiał mi wystarczyć piekarnik. Posmarowane dużo wcześniej aromatyczną bejcą i potem długo pieczone po prostu rozpływały się w ustach.




czas przygotowania : 10 minut + 12 godzin marynowania + 2,5 godziny pieczenia
składniki :
  • ok. 1,5 kg żeber wieprzowych 
  • 3-4 cebule 

  • BEJCA - 2 łyżeczki płynnego miodu 
  • 2 łyżki sosu teryjaki
  • 2 łyżki sosu ostrygowego 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego, zmielonego czosnku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
  • 2 czubate łyżeczki kolendry w ziarenkach

sposób przygotowania : żeberka opłukałam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam na mniejsze kawałki - porcje. Składniki bejcy dobrze wymieszałam - kolendrę najpierw utłukłam w moździerzu. Tak przygotowaną mieszanką posmarowałam kawałki żeberek, ułożyłam w misce i szczelnie przykryłam folią spożywczą. Odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin.

Następnego dnia obrałam cebule i pokroiłam je w pióra. Połowę wsypałam do naczynia żaroodpornego. Na cebulę położyłam kawałki żeberek. Dodałam resztę cebuli i polałam pozostałą w misce bejcą. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Po 20-30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C, przykryłam naczynie i piekłam 2 godziny.

Podałam z ziemniakami z wody i surówką.


14 komentarzy:

  1. To się Żarłoczek ucieszył :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wyglądają , a sos ostrygowy jest genialny,tez używam do mięs Pozdrawiam serdecznie Aska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie - świetnie pasuje do różnych mięs :)

      Usuń
  3. wyglądają rewelacyjnie:) chętnie bym takie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale wyglądają, aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też dzisiaj pieczone żeberka z cebulką i jabłuszkiem:) Ja zawsze dodaję sosu worcester i kilka łyżek ketchupu:) wychodzą smakowite i rumiane:) Ula

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieke je w sobote. Juz nie moge sie doczekac :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A co to jest pasta pomidorowa? Czy to to samo co koncentrat? I czy można ten suszony czosnek zamienić na granulowany, bo suszonego nie posiadam:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pastę pomidorową możesz spokojnie zastąpić koncentratem pomidorowym a czosnek suszony takim granulowanym

      Usuń
  8. Te żeberka wyglądają obłędnie:-) aż zrobiłam się głodna

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy naczynie ma być odkryte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyraźnie jest napisane, że naczynie przykrywam po 20-30 minutach pieczenia.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger