Dżem z papierówek i nektarynek
Jabłka mają dużo naturalnej pektyny. Można wykorzystać je łącząc z innymi owocami i robić dżemy bez dodatku żelfixów czy cukru żelującego. Tym razem kwaśne papierówki i słodkie nektarynki wpadły do jednego garnka i chyba się polubiły :D
czas przygotowania : 5 godzin
składniki :
sposób przygotowania : owoce umyłam dokładnie. Jabłka pokroiłam na małe kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Wrzuciłam do garnka, zalałam 2-ma szklankami wody i dusiłam jakieś 30 minut. Następnie przetarłam przez sito. Powstały mus wlałam z powrotem do garnka. Dodałam połamany na 3 - 4 kawałki cynamon i gotowałam aż owocowa masa zredukowała prawie o połowę.
W tym czasie nektarynki sparzyłam i obrałam ze skórki, miąższ pokroiłam w dużą kostkę odrzucając pestki. Wymieszałam z cukrem. Gdy mus odparował dodałam nektarynki, sok i skórkę cytrynową. Gotowałam 30 minut po czym dodałam sparzone, osączone rodzynki. Gotowałam razem jeszcze 5 minut. Wyłowiłam kawałki cynamonu.
Gotowy dżem nalewałam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam dnem do góry żeby tak spokojnie wystygł.
czas przygotowania : 5 godzin
składniki :
- ok. 1 kg papierówek
- 1 kg nektarynek
- skórka i sok z jednej cytryny
- 700 g cukru - pół na pół biały i brązowy demerara
- 150 g rodzynek
- 1 kawałek kory cynamonu, ok. 10 cm
sposób przygotowania : owoce umyłam dokładnie. Jabłka pokroiłam na małe kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Wrzuciłam do garnka, zalałam 2-ma szklankami wody i dusiłam jakieś 30 minut. Następnie przetarłam przez sito. Powstały mus wlałam z powrotem do garnka. Dodałam połamany na 3 - 4 kawałki cynamon i gotowałam aż owocowa masa zredukowała prawie o połowę.
W tym czasie nektarynki sparzyłam i obrałam ze skórki, miąższ pokroiłam w dużą kostkę odrzucając pestki. Wymieszałam z cukrem. Gdy mus odparował dodałam nektarynki, sok i skórkę cytrynową. Gotowałam 30 minut po czym dodałam sparzone, osączone rodzynki. Gotowałam razem jeszcze 5 minut. Wyłowiłam kawałki cynamonu.
Gotowy dżem nalewałam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam dnem do góry żeby tak spokojnie wystygł.
a takiego dżemu to jeszcze nie widziałam. nawet sklepach! :)
OdpowiedzUsuńNo popatrz, a ja na takie połączenie bym nie wpadła..... :-)
OdpowiedzUsuńZnam to połączenie,tylko w innych proporcjach.Pychota!
OdpowiedzUsuńmsewka