Korzenny kompot wiśniowo - jabłkowy
Nieczęsto gotuję kompot bo nie jest to nasz ulubiony napój. Jesteśmy wszyscy herbaciani a w dzbanku zawsze musi być zimna woda do picia. Ale czasami chce się czegoś innego, szczególnie gdy są świeże owoce. Nie trzeba wiele by zrobić pyszny, domowo kompot - zobaczcie sami !
czas przygotowania : ok. 20-30 minut + czas chłodzenia
składniki :
sposób przygotowania : owoce umyłam. Wiśnie wrzuciłam do garnka bez drylowania. Jabłka pokroiłam w dużą kostkę, razem z skórką, usuwając tylko gniazda nasienne. Dodałam przyprawy i 3 łyżki cukru, wlałam 5 szklanek wody. Gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut od zawrzenia. Odstawiłam pod przykryciem do ostudzenia a potem schłodziłam.
Mój kompot był mało słodki bo takie wolę więc jeśli ktoś woli słodkie napoje to niech doda więcej cukru
czas przygotowania : ok. 20-30 minut + czas chłodzenia
składniki :
- 1,25 zimnej l wody
- ok. 250 g wiśni
- 2 nieduże jabłka
- 2 gwiazdki anyżu
- kilka goździków
- kawałek kory cynamonu, ok. 10 cm
- 1 łyżka soku z cytryny
- kawałeczek skórki z cytryny, tak z 1/8 owocu
- cukier do smaku
sposób przygotowania : owoce umyłam. Wiśnie wrzuciłam do garnka bez drylowania. Jabłka pokroiłam w dużą kostkę, razem z skórką, usuwając tylko gniazda nasienne. Dodałam przyprawy i 3 łyżki cukru, wlałam 5 szklanek wody. Gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut od zawrzenia. Odstawiłam pod przykryciem do ostudzenia a potem schłodziłam.
Mój kompot był mało słodki bo takie wolę więc jeśli ktoś woli słodkie napoje to niech doda więcej cukru
Zapachniało świętami albo jesienią:)
OdpowiedzUsuńmyślisz ? jakoś korzenne przyprawy bardzo mi pasują do różnych owoców, do kompotów szczególnie :)
Usuńpyszny kompocik ..
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i orzeźwiająco
OdpowiedzUsuń