Bułeczki z otrębami

Proste i całkiem szybkie nie licząc czasu wyrastania a domowe bułki są lepsze nic sklepowa wata. Jeśli jeszcze sami ich nie piekliście to najwyższa pora spróbować :) 

Znajdziecie u mnie przepisy na różne rodzaje -
bułeczki pszenne z sezamem
bułeczki orkiszowe z orzechami
bułeczki z parmezanem i cebulką
bułeczki ziołowo - czosnkowe
czy  bułeczki murarki pełnoziarniste z serkiem ...






czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki na 8 bułeczek :
  • 260 g mąki pszennej, wrocławskiej Lubella 
  • 25 g otrąb pszennych prażonych 
  • 1/2 małej łyżeczki soli 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 8 g cukru zwykłego
  • 1 nieduże jajko 
  • ok. 150 ml mleka 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  •  
  • do posmarowania - 2 łyżki mleka

sposób przygotowania : do kubka wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, 1 łyżkę mąki i lekko podgrzane mleko. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 15 minut żeby zaczęły pracować. Po tym czasie powinny się spienić a mieszankę podwoić swoją objętość. W misce wymieszałam mąkę z otrębami i solą. Wbiłam jajko, wlałam olej i cały zaczyn z drożdżami. Zagniotłam ciasto i wyrabiałam je przez chwilę po czym przykryłam ściereczką i zostawiłam na ok. godzinę żeby wyrosło. Powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte wyjęłam na posypany lekko mąką blat. Zagniotłam odgazowując i podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej uformowałam owalną bułeczkę podwijając brzegi po spód. Bułeczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejne 30 minut żeby się napuszyły. Potem bardzo ostrym nożem nacięłam każdą 3 razy i posmarowałam wierzch mlekiem.

Piekłam ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Studziłam na kratce.

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger