Bułeczki z otrębami
Proste i całkiem szybkie nie licząc czasu wyrastania a domowe bułki są lepsze nic sklepowa wata. Jeśli jeszcze sami ich nie piekliście to najwyższa pora spróbować :)
Znajdziecie u mnie przepisy na różne rodzaje -
bułeczki pszenne z sezamem ,
bułeczki orkiszowe z orzechami ,
bułeczki z parmezanem i cebulką ,
bułeczki ziołowo - czosnkowe ,
czy bułeczki murarki pełnoziarniste z serkiem ...
czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki na 8 bułeczek :
sposób przygotowania : do kubka wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, 1 łyżkę mąki i lekko podgrzane mleko. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 15 minut żeby zaczęły pracować. Po tym czasie powinny się spienić a mieszankę podwoić swoją objętość. W misce wymieszałam mąkę z otrębami i solą. Wbiłam jajko, wlałam olej i cały zaczyn z drożdżami. Zagniotłam ciasto i wyrabiałam je przez chwilę po czym przykryłam ściereczką i zostawiłam na ok. godzinę żeby wyrosło. Powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte wyjęłam na posypany lekko mąką blat. Zagniotłam odgazowując i podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej uformowałam owalną bułeczkę podwijając brzegi po spód. Bułeczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejne 30 minut żeby się napuszyły. Potem bardzo ostrym nożem nacięłam każdą 3 razy i posmarowałam wierzch mlekiem.
Piekłam ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Studziłam na kratce.
Znajdziecie u mnie przepisy na różne rodzaje -
bułeczki pszenne z sezamem ,
bułeczki orkiszowe z orzechami ,
bułeczki z parmezanem i cebulką ,
bułeczki ziołowo - czosnkowe ,
czy bułeczki murarki pełnoziarniste z serkiem ...
czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki na 8 bułeczek :
- 260 g mąki pszennej, wrocławskiej Lubella
- 25 g otrąb pszennych prażonych
- 1/2 małej łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 8 g cukru zwykłego
- 1 nieduże jajko
- ok. 150 ml mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- do posmarowania - 2 łyżki mleka
sposób przygotowania : do kubka wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, 1 łyżkę mąki i lekko podgrzane mleko. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 15 minut żeby zaczęły pracować. Po tym czasie powinny się spienić a mieszankę podwoić swoją objętość. W misce wymieszałam mąkę z otrębami i solą. Wbiłam jajko, wlałam olej i cały zaczyn z drożdżami. Zagniotłam ciasto i wyrabiałam je przez chwilę po czym przykryłam ściereczką i zostawiłam na ok. godzinę żeby wyrosło. Powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte wyjęłam na posypany lekko mąką blat. Zagniotłam odgazowując i podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej uformowałam owalną bułeczkę podwijając brzegi po spód. Bułeczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejne 30 minut żeby się napuszyły. Potem bardzo ostrym nożem nacięłam każdą 3 razy i posmarowałam wierzch mlekiem.
Piekłam ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Studziłam na kratce.
jak z najlepszej piekarni.
OdpowiedzUsuńkoniecznie wyprobuje ! dam znac, jak wyjda, a tymczasem zapisuje w zakladkach :)
OdpowiedzUsuń