Ciasto z kruszonki, z owocami późnego lata
Kruchy orkiszowy placek z owocami - chrupiący i trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam :)
Pomysł zaczerpnęłam od Agnieszki, która poczęstowała mnie podobnym, pysznym ciastem kilka dni wcześniej :)
czas przygotowania : ok. 75 minut
składniki :
sposób przygotowania : owoce umyłam i dobrze osączyłam. Ze śliwek usunęłam pestki krojąc owoce na ósemki. Jabłka i gruszkę obrałam, wycięłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na spore kawałki.
Mąkę wsypałam do miski. Dodałam sól, cukier waniliowy, trzcinowy i kawałki zimnego masła i żółtka. Wszystko roztarłam rękami aż powstała mokra mieszanka, kruszonka, bez widocznych kawałków tłuszczu. 3/4 całości tej masy wsypałam na dno formy - tortownicy śr. 24 cm i lekko ugniotłam. Na warstwie kruszonki ułożyłam zmieszane owoce. Posypałam je najpierw cukrem perlistym a następnie resztą kruszonki.
Piekłam ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu oprószyłam wierzch cukrem pudrem.
Takie ciasto można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco np. z lodami albo sosem waniliowym.
Pomysł zaczerpnęłam od Agnieszki, która poczęstowała mnie podobnym, pysznym ciastem kilka dni wcześniej :)
czas przygotowania : ok. 75 minut
składniki :
- 280 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 125 g masła
- 100 g cukru trzcinowego demerara
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypty soli
- 2 żółtka ze średnich jajek
- ok. 30 g cukru perlistego
- ok. 500 g owoców - 3 nieduże jabłka, 1 gruszka, kilka śliwek
- do posypania - cukier puder
sposób przygotowania : owoce umyłam i dobrze osączyłam. Ze śliwek usunęłam pestki krojąc owoce na ósemki. Jabłka i gruszkę obrałam, wycięłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na spore kawałki.
Mąkę wsypałam do miski. Dodałam sól, cukier waniliowy, trzcinowy i kawałki zimnego masła i żółtka. Wszystko roztarłam rękami aż powstała mokra mieszanka, kruszonka, bez widocznych kawałków tłuszczu. 3/4 całości tej masy wsypałam na dno formy - tortownicy śr. 24 cm i lekko ugniotłam. Na warstwie kruszonki ułożyłam zmieszane owoce. Posypałam je najpierw cukrem perlistym a następnie resztą kruszonki.
Piekłam ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu oprószyłam wierzch cukrem pudrem.
Takie ciasto można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco np. z lodami albo sosem waniliowym.
Pycha, uwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńprosto a jak pysznie, prawda ?
UsuńTo do roboty placek bardzo fajny.
OdpowiedzUsuńiwona(iwi69)
Iwonko, prościzna a świetnie smakuje :)
Usuńoch... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że dwa byłyby w porządku :D
Usuńwłaśnie w piekarniku siedzi duża blacha tego ciasta :) mam nadzieję że będzie pyszne :) tylko nie wiem czy piec dłużej czy tyle samo skoro jest większe trochę ponad 2 razy, będę piec na oko :)
OdpowiedzUsuńjeśli jest podwójna ilość składników, ale i większa blacha to warstwy nie będą wyższe i powinno się upiec w podobnym czasie - musisz obserwować żeby ładnie się zrumieniło ale nie przypaliło
Usuńciasto upieczone pół godz temu i połowy blach już nie ma :) tylko następnym razem dam mniej cukru :)
OdpowiedzUsuńfakt, że u mnie lubią słodkie ciasta, ale owoce też nie były za słodkie :) Pozdrawiam !
Usuń