Ciastka z makaronu a'la florentynki

Florentynki to takie słodkie ciasteczka z zatopionych w karmelu bakalii. Mogą być na cienkim, kruchym spodzie albo bez niego. Moje będą wariacją makaronową - tak, nie przewidzieliście się, zrobiłam ciastka z makaronu ! I były tak dobre, że zniknęły w jeden wieczór :)



czas przygotowania ok. 30 minut
składniki na ok. 30 szt. :
  • 100 g masła 
  • 100 g brązowego cukru 
  • 85 g słodkiej śmietanki 36 %
  • 320 g ugotowanego makaronu spaghetti pełnoziarniste Lubella 
  • 45 g tartych migdałów 
  • 45 g rodzynek
  • 45 g moreli suszonych 
  • 45 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 30 g mąki pszennej 
  • do posypania - sezam 

sposób przygotowania : morele i skórkę pomarańczową pokroiłam w drobną kostkę, rodzynki posiekałam. Rozdrobnione owoce wymieszałam w misce z mąką i tartymi migdałami. Ugotowany makaron pokroiłam na nieco mniejsze kawałki. Naszykowałam dwie blaszki - wyłożyłam je papierem do pieczenia. Włączyłam piekarnik nastawiając go na 180 st. C.

W rondlu roztopiłam masło dolewając od razu śmietankę i wsypując cukier. Gotowałam całość kilka minut aż masa zgęstniała. Dorzuciłam makaron i mieszankę z owocami. Wszystko dokładnie mieszałam drewnianą łyżką cały czas podgrzewając jeszcze jakieś 3 minuty. Wszystkie składniki muszą być dobrze obtoczone w karmelu.

Na naszykowane blaszki nakładałam porcje gorącej masy formując je w koła śr. ok. 5-6 cm.  Wierzch posypałam sezamem. Blaszki wstawiłam do gorącego piekarnika, włączyłam termoobieg, piekłam ok. 10 minut a następnie suszyłam jeszcze 15 minut zmniejszając temperaturę do 100 st. C.

Po wyjęciu blaszek zostawiłam ciastka w spokoju aby zastygły. Lekko ciepłe zdjęłam pomagając sobie nożem.


15 komentarzy:

  1. Oj Pyzo..Ty to masz pyszne pomysły..

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś niesamowitego!!! W kuchni nie jestem nowicjuszem,ale o czymś takim nie słyszałam.Jestem pod wrażeniem,chętnie wypróbuję.Pozdrawiam Magda z Gna

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, podziwiam kreatywność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. e tam, jakoś przypadkiem wpadło mi do głowy coś takiego innego

      Usuń
  4. podoba mi sie ten pomysł na makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi koniecznie być brązowy cukier? A bez termoobiegu upieką się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brązowy daje według mnie lepszy smak, taki bardziej karmelowy, ale może być też biały. Termoobieg lepiej obsusza, ale też nie jest konieczny chyba - napisałam tak jak robiłam

      Usuń
  6. Dzięki.A poznać,że to jest makaron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy ja wiem ? mąż sam się nie zorientował, musiałam powiedzieć

      Usuń
  7. przegląd ten Twój blog i widzę tyle inspiracji, że teraz już nie wiem co jutro upiec :) same pyszności i to jakie pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger