Zapiekanka dla Pyzy - konkurs !
Zapiekanka dla Pyzy - taki temat wymyśliłam sobie planując nowy konkurs. Czas jesienny, chłodny, sprzyja wieloskładnikowym daniom z piekarnika więc pokażcie co i jak można zrobić w tym temacie. Chciałabym zobaczyć Wasze potrawy, które są lub były zapiekane jako jedno całe danie, w jednym naczyniu. Skład takiego dania dowolny - mogą być zapiekanki makaronowe, z ryżem, z mięsem, z ziemniakami, z chlebem, z samych warzyw, na słodko albo wytrawne, w cieście lub bez niego - wykluczamy jednak ciasta i desery typu owoce zapiekane pod kruszonką oraz zapiekanki w formie ciepłych kanapek.
Przypominam, że danie powinno być przygotowane tylko przy wykorzystaniu piekarnika - bez wcześniejszego gotowania czy smażenia poszczególnych składników !
Nie ukrywam, że Wasze przepisy mogą mi się bardzo przydać bo czeka mnie wymiana instalacji gazowej w domu i przez 3 tygodnie będę mogła korzystać właśnie tylko z piekarnika.
Co można wygrać ? Do wygrania jest 1 zestaw bardzo przydatnych w kuchni narzędzi firmy Fiskars ufundowanych przez sklep redcoon.pl . W skład zestawy wchodzą: szpatuła z silikonową krawędzią, trzepaczka z silikonowymi zakończeniami, nóż dekoracyjny do krojenia ciasta, obieraczka do warzyw z obrotowym ostrzem, pędzelek silikonowy z ruchomą głowicą. Wartość zestawu to ponad 100 zł. Są to rzeczy doskonałej jakości - wiem bo sama takich używam i sprawdzają się doskonale. Są bardzo estetycznie wykonane, trwałe i praktyczne.
REGULAMIN :
1) Konkurs organizuję ja czyli Pyza - zaczyna się 26 października a trwać będzie do 16 listopada.
2) Zwycięzcę wybiorę sama, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji. Nagrodę funduje sklep redcoon.pl - po wybraniu zwycięzcy i otrzymaniu jego danych teleadresowych przekażę je sklepowi a ten wyśle nagrodę na podany adres - tylko w granicach Polski.
3) W konkursie może wziąć udział każdy kto ma na to ochotę i wykona zadanie konkursowe. Ilość zgłoszeń od jednej osoby nie jest ograniczona. Można dodawać przepisy nowe a także napisane wcześniej.
4) Aby wziąć udział w konkursie (wykonać zadanie) należy zostawić komentarz pod tym postem o konkursie - w komentarzu powinien znaleźć się przepis na zapiekankę. Komentarz konkursowy powinien być podpisany, imieniem i nazwiskiem albo nickiem, i nie zawierać linków do własnego bloga czy strony www - takie wpisy będą kasowane ! Może ew. zawierać link do źródła inspiracji, ale lepiej po prostu napisać nazwę strony czy bloga z którego się korzystało.
5) Komentarze ze zgłoszeniami konkursowymi jednej osoby nie mogą następować bezpośrednio po sobie.
6) Bardzo mile widziane zdjęcia ilustrujące przepis, które możecie przysyłać na mail - izakulinska@o2.pl a ja zamieszczę je w specjalnym albumie na facebookowym profilu bloga i podlinkuję.
7) Przepis nie musi być autorski, ale musi być opisany własnymi słowami a nie przekopiowany i jeśli nie jest Waszego autorstwa to proszę o podanie skąd go zaczerpnęliście. Zdjęcie ilustrujące musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści i przyłapane na tym zostaną wykluczone z zabawy.
8) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu.
9) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 7 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki - po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.
10) Organizator zastrzega sobie prawo do przedłużenia czasu trwania konkursu i korekt regulaminu.
Zapraszam serdecznie - i niech Wam się ładnie zapiecze !
Przypominam, że danie powinno być przygotowane tylko przy wykorzystaniu piekarnika - bez wcześniejszego gotowania czy smażenia poszczególnych składników !
Nie ukrywam, że Wasze przepisy mogą mi się bardzo przydać bo czeka mnie wymiana instalacji gazowej w domu i przez 3 tygodnie będę mogła korzystać właśnie tylko z piekarnika.
Co można wygrać ? Do wygrania jest 1 zestaw bardzo przydatnych w kuchni narzędzi firmy Fiskars ufundowanych przez sklep redcoon.pl . W skład zestawy wchodzą: szpatuła z silikonową krawędzią, trzepaczka z silikonowymi zakończeniami, nóż dekoracyjny do krojenia ciasta, obieraczka do warzyw z obrotowym ostrzem, pędzelek silikonowy z ruchomą głowicą. Wartość zestawu to ponad 100 zł. Są to rzeczy doskonałej jakości - wiem bo sama takich używam i sprawdzają się doskonale. Są bardzo estetycznie wykonane, trwałe i praktyczne.
REGULAMIN :
1) Konkurs organizuję ja czyli Pyza - zaczyna się 26 października a trwać będzie do 16 listopada.
2) Zwycięzcę wybiorę sama, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji. Nagrodę funduje sklep redcoon.pl - po wybraniu zwycięzcy i otrzymaniu jego danych teleadresowych przekażę je sklepowi a ten wyśle nagrodę na podany adres - tylko w granicach Polski.
3) W konkursie może wziąć udział każdy kto ma na to ochotę i wykona zadanie konkursowe. Ilość zgłoszeń od jednej osoby nie jest ograniczona. Można dodawać przepisy nowe a także napisane wcześniej.
4) Aby wziąć udział w konkursie (wykonać zadanie) należy zostawić komentarz pod tym postem o konkursie - w komentarzu powinien znaleźć się przepis na zapiekankę. Komentarz konkursowy powinien być podpisany, imieniem i nazwiskiem albo nickiem, i nie zawierać linków do własnego bloga czy strony www - takie wpisy będą kasowane ! Może ew. zawierać link do źródła inspiracji, ale lepiej po prostu napisać nazwę strony czy bloga z którego się korzystało.
5) Komentarze ze zgłoszeniami konkursowymi jednej osoby nie mogą następować bezpośrednio po sobie.
6) Bardzo mile widziane zdjęcia ilustrujące przepis, które możecie przysyłać na mail - izakulinska@o2.pl a ja zamieszczę je w specjalnym albumie na facebookowym profilu bloga i podlinkuję.
7) Przepis nie musi być autorski, ale musi być opisany własnymi słowami a nie przekopiowany i jeśli nie jest Waszego autorstwa to proszę o podanie skąd go zaczerpnęliście. Zdjęcie ilustrujące musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści i przyłapane na tym zostaną wykluczone z zabawy.
8) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu.
9) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 7 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki - po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.
10) Organizator zastrzega sobie prawo do przedłużenia czasu trwania konkursu i korekt regulaminu.
Zapraszam serdecznie - i niech Wam się ładnie zapiecze !
Z przyjemnością dodam przepis pierwsza :) a zdjęcia zaraz wyślę na maila:)
OdpowiedzUsuńAutor Madija
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
1 kg ziemniaków
30 dkg pieczarek
25 dkg żółtego sera
1 duża papryka
1 ogórek zielony
0,5 szklanki kukurydzy
20 dkg chudego boczku wedzonego
20 dkg kiełbasy
2 średnie cebule
Sos:
2 łyżki masla
2 łyzki maki
1,5 szklanki mleka
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nastepnie podgotowujemy ok. 15 minut. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę kiełbasa i boczkiem. Pieczarki kroimy na ćwiartki i smażymy. Papryke i ogórka kroimy na małe kawałki wg uznania. Ser scieramy na tarce o grubych oczkach.
Sos:
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy. Cały czas mieszając żeby nie powstała „kluska” wlewamy po troche mleka. Pod koniec doprawiamy sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Podgrzewamy i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej smietany.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki. Na nie dajemy wędlinę, nastepnie paprykę, ogórka i kukurydzę, na to wysypujemy pieczarki i polewamy sosem. Na samym koncu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach ok. pół godziny.
lubię takie zapiekanki :) zdjęcia w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663297603703170&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńNa początek dodam zapiekanę z kaszy gryczanej. Akurat tak się składa, że wczoraj ją robiłam, to postaram się wysłać dzisiaj fotkę, choć już pół nie ma ;)
OdpowiedzUsuń1/2 kg kaszy gryczanej
1 kostka bulionowa grzybowa
30 dag pieczarek
2 cebule
olej
30 dag białego sera
2 jaja
sól, mielony czarny pieprz
ziarna czerwonego pieprzu
świeży i suszony tymianek
Kaszę gryczaną opłucz na sicie. Przełóż do garnka, zalej 4 szklankami wody. Dodaj kostkę bulionową. Gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn.
W tym czasie pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Dwie pieczarki pokrój w plasterki, resztę w kostkę.
Cebule obierz, poszatkuj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, krótko przesmaż. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż przez 5 minut.
Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodaj usmażone pieczarki z cebulą. Biały ser pokrój w kostkę lub pokrusz. Dodaj do kaszy, wymieszaj.
Wbij dwa całe jajka. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz mielonego czarnego pieprzu. Dopraw suszonym tymiankiem, starannie wymieszaj składniki.
Spód i boki naczynia do zapiekania wysmaruj olejem (ja tego nie robię). Nałóż kaszę z dodatkami, wyrównaj starannie wierzch. Obłóż go pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Naczynie wstaw do piekarnika. Zapiekaj całość ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapomniałam dodać. PRzepis nie jest autorski - znalazłam go w załączniku do Świat Kobiet.
Usuńznowu gotowanie i pieczenie przed zapiekaniem.... zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663304200369177&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńKonkurs mi się bardzo podoba !
OdpowiedzUsuńPropozycja nr 1
Lasagne z indykiem i kabaczkiem.
Trochę inna lasagne...
Składniki: ( 3 porcje )
blaszka 22x17x5 cm - niezbyt duża
* 350g mięsa z indyka,
* 2 średniej wielkości kabaczki,
* 2 cebule,
* 2 - 3 ząbki czosnku,
* pomidory w puszce (400g),
* sól, pieprz, bazylia,
* oliwa do smażenia,
* makaron do lasagne ( mi wystarczyły 3 duże płaty) ,
* ser żółty,
Składniki na expresowy sos beszamelowy :
* 2 łyżki masła,
* 2 łyżki mąki,
* 1 szklanka mleka,
* sól, pieprz,
* gałka muszkatołowa ( ja jej nie dodaje),
Przygotowanie:
Mięso przyprawić solą, pieprzem i bazylią ( ja użyłam mięsa z piersi indyka, które pokroiłam w drobne kawałki, ale jak najbardziej wskazane jest mięso zmielone) podsmażyć na patelni dodając pomidory. Przełożyć do miski.
Jednego kabaczka obrać, wyjąć nasiona i pokroić w niezbyt duże kawałki ( mój ważył po pokrojeniu 150 g). Podsmażyć na patelni razem z posiekaną cebulą i czosnkiem.
Dołożyć do indyka i pomidorów, dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
Drugiego kabaczka obrać i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, wrzucić do wrzącej wody i obgotować przez 5 minut.
Ja użyłam świeżego, gotowego makaronu i przygotowałam go zgodnie ze wskazaniami producenta.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową ( aby łatwiej było wyjąć lasagne, nie jest to konieczne), następnie kładziemy warstwę makaronu, smarujemy sosem beszamelowym, dokładamy warstwę mięsa z warzywami i znowu makaron. Powtarzamy w tej samej kolejności trzy razy z tym że na trzecią warstwę mięsa kładziemy obgotowanego kabaczka.
Całość zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy lasagne, odkrywamy, posypujemy serem żółtym i wstawiamy z powrotem na około 5 minut ( do czasu aż ser się rozpuści).
* Można także dołożyć sera między warstwy lasagne ( przed makaronem).
Pozdrawiam Jusia
( zdjęcie prześlę na maila ) :)
przesmażyć, ugotować.... a ja mam tylko piekarnik ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663299160369681&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńNagrody bardzo fajne szkoda tylko że jedna sztuka bo pewnie bedzie duzo chętnych:)
OdpowiedzUsuńMoja propozycja to:
Tortilla ziemniaczana z warzywami:
600 g młodych ziemniaków
2 jajka
50 g kwaśnej śmietany 18%
50 g sera gouda
garść fasolki szparagowej żółtej
2 pomidory
20 g suszonych mieszanych grzybów
1/2 pęczka cebuli ze szczypiorem
1 kulka mozarelli
2 łyżki zielonych oliwek drylowanych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół włoskich
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
sól morska do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200*C
Młode ziemniaczki obedrzeć z delikatnej skórki umyć zetrzeć na tarcej jarzynowej o grubych okach,wymieszać ze śmietaną i startym żółtym serem wbić jajka wycisnąć 2 ząbki czosnku doprawić przyprawą do ziemniaków solą oraz szczyptą mielonego pieprzu i wymieszać.
Masę ziemniaczaną przełożyc do formy na tartę lub do naczynia żaroodpornego natłuszczonego wcześniej masłem lub oliwą i zapiekać około 20 minut.
Grzyby opłukać i pogotować 5 minut po czym wystudzić odcisnąć i pokroić na drobno.Fasolkę oczyścić i lekko zblanszować w osolonej wodzie 2 minuty,odcedzić pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w krążki a pomidory w grubą kostkę. Ser mozarella osaczyć z zalewy i pokroić w plastry.
Warzywa z grzybami ułożyć na podpieczony placek ułożyć zielone oliwki i ser na wierzchu posypać włoskimi ziołami i wstawić do piekarnika zmniejszyć temp do 180* i zapiekać wszsytko razem jeszcze 40 minut.
Przed podaniem posypać szczypiorem z cebulki. Pycha!
Zdjęcie posłalam na maila..
Pozdrawiam serdecznie i trzmam kciuki za wszystkich i siebie też;)
ciekawe czy dałoby się grzyby i warzywa z farszu dodać surowe ? zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663319887034275&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
Usuńsuszone grzyby raczej nie:( szkoda:(
Usuńaaaa, faktycznie - ja jeszcze myślę o świeżych póki są :) zresztą, chyba właśnie mogłabym podmienić, jak myślisz ?
Usuńwiesz.. te lesne to zawsze obgotowuję lub przesmażam i dopiero daję jeśli były by to pieczarki to można dac surowe.
UsuńOto moj przepis na zapiekanke : Penne zapiekane z brokulami i seremSkladniki na 4 porcje :
OdpowiedzUsuń200g makaronu penne,
400g brokulowych rozyczek,
2 jajka,
250ml smietany,
80ml mleka,
35g bulki tartej,
80g startego parmezanu,
80g zoltego sera startego na grubych oczkach,
2 rozgniecione zabki czosnku,
1 lyzka startej skorki z cytryny (uprzednio pozadnie wyszorowanej w cieplej wodzie),
2 lyzki posiekanej natki pietruszki,
sol, pieprz, maslo do natluszczenia naczynia
Makaron ugotowac al dente wedlug przepisu na opakowaniu.
Brokuly podgotowac przez 5 minut w goracej, osolonej wodzie. Nastepnie przelac zimna woda i pozostawic w sitku, az ostygna.
W salaterce wymieszac makaron, brokuly, jajka, mleko, smietane i zolty ser. Doprawic sola i pieprzem.
W osobnej miseczce wymieszac bulke tarta, parmezan, czosnek, skorke z cytryny i pietruszke.
Makaronowa mieszanke przekladamy do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego i posypujemy wczesniej przygotowana "panierka".
Zapiekamy przez 40 min w 220°C. Po wyjeciu z piekarnika, odczekac 10min przed podaniem.
i tutaj tez gotowanie... zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663317870367810&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńCzy zależy Ci na przepisach w których całość dania przygotowana jest w piekarniku czy przepisy z obsmażeniem czegoś też wchodzą w grę??
OdpowiedzUsuńBo bez kuchenki gazowej to etapu obsmażania itp nie będziesz mogła wykonać.
mam małą kucheneczkę elektryczną więc jakiś składnik może być ew. obsmażony, ale nie ukrywam, że najbardziej będę zwracać uwagę na danie robione tylko w piekarniku :)
UsuńZapiekanka, na którą za moment podam przepis powstała pod wpływem chwili... W zasadzie to na dzisiaj planowaliśmy z rodzinką wyjazd do wujostwa na Ich Złote Gody... Miała być Msza Św. i rodzinny obiad, i biesiada do późnych godzin wieczornych... Los jednak chciał, żebyśmy przed wyjazdem odwiedzili budowę naszego domu... Okazało się, że przez noc okradzionego :( Policja, oględziny, godziny czekania... Nie było czasu na zakupy, a w lodówce niewiele.
OdpowiedzUsuńByły maślaki, które dostałam podsmażone na klarowanym maśle i zamknięte w słoiki od Przyjaciółki Taty, były resztki serów Łomnickich... Był makaron... Ale tylko od lasagne ;) Od razu pomyślałam - sos beszamelowy... Ale nie było mleka ;) Była za to maślanka - więc raz kozie śmierć ;) Wyszło przepyszne!
ZAPIEKANKA Z MAŚLAKAMI I KOZIMI SERAMI
Składniki:
- 2 duże cebule
- 400-450 g maślaków (ja miałam już podsmażone na klarowanym maśle)
- 2 ząbki czosnku
- makaron typu płaty lasagne
- sery kozie (u mnie Sery Łomnickie- długodojrzewający oraz z zielonym pieprzem)
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki maślanki
- sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
Cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
W rondelku rozpuścić 50 g masła, dodać mąkę, chwilę ją podsmażyć, dodać maślankę i szybko wymieszać. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dnie naczynia żaroodpornego położyć warstwę sosu, na to ułożyć makaron lasagne (ja każdy płat moczę około 3 minuty we wrzątku). Makaron posmarować znowu sosem, potem położyć warstwę grzybów i startego na drobnych oczkach tarki sera koziego. Warstwy powtarzać aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron, na nim sos, a na sosie starty ser.
Naczynie żaroodporne wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30-35 min. do zarumienienia wierzchu zapiekanki.
Zapiekankę można podać ozdobioną listkami tymianku, którego niestety u mnie dzisiaj zabrakło.
SMACZNEGO :) PS Zdjęcia przesyłam e-mailem :)
zapowiada się smakowicie :) zdjęcia w galerii https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663297413703189&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńKocham zapiekanki! Przygotowuję je na codzienne obiady, na spotkania ze znajomymi. Często są to tzw śmietniki ale zdarzają się też takie bardziej wykwintne :)
OdpowiedzUsuńRustykalna zapiekanka z boczkiem i szpinakiem
1 kg szpinaku,
300 g boczku,
350 makaronu penne,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
garstka łuskanego słonecznika,
80 g masła,
3-4 łyżki mąki,
0,4 l mleka,
100 ml śmietanki 30%,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
dwie garści tartego żółtego sera.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Boczek Pokrój w paski i przesmaż na złoto. Najsmaczniejszy jest taki dobrze chrupiący.
Na patelni trzeba zeszklić drobno posiekaną cebulę. Do cebulki dodaj szpinak. Ja użyłam świeżego szpinaku, który wcześniej sparzyłam we wrzątku i pokroiłam. Szpinak przesmaż na patelni i dodaj do niego czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na drugiej patelni trzeba uprażyć ziarna słonecznika które później dodaj do szpinaku.
Przygotuj sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Można zmienić proporcje w zależności od ilości sosu jaką chce się wykorzystać i jak bardzo gęsty się lubi. Do przesmażonej mąki dodaj mleko i śmietankę. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płyn zagotuj aż zgęstnieje.
Makaron wymieszaj ze szpinakiem i boczkiem. Przełóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać. Zalej wszystko sosem beszamelowy. Wierz posyp tartym żółtym serem.
Zapiekankę piecz w 200*C przez 25-30 min.
Nic mi nie wiadomo czy to jakaś stara receptura. Zapiekankę zrobiłam z produktów dostępnych w lodówce, więc ciężko mówić o inspiracjach ;)
Mi i chłopakowi posmakowała, wiec chętnie podzielę się przepisem :)
Zdjęcia prześle na email :D
nie jestem fanką szpinaku, ale w takiej zapiekance zjadłabym :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663297660369831&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńAutor : ichigo, blog : ichigo shortcake
OdpowiedzUsuńZapiekany makaron z chorizo i pieczarkami
Składniki :
1 łyżka oliwy
250 g makaronu penne
1 puszka pomidorów
2 gałązki oregano lub tymianku
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
100 ml czerwonego wina
160 g chorizo
1 łyżka przecieru pomidorowego
200 g pieczarek
garść startego sera cheddar lub innego
sól, pieprz
Oliwę rozgrzewamy w rondlu. Cebulę tniemy drobno i podsmażamy na oliwie aż będzie rumiana. Dodajemy poszatkowany drobno czosnek i chorizo pocięte w około 0,5 cm plastry. Smażymy całość 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki,oregano, wino, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy przez 20 minut do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Na koniec próbujemy sos czy smak nam odpowiada, bo pomidory nie raz bywają cierpkie i należy je dodatkowo przyprawić a najlepiej dosypać odrobinę cukru.
Makaron gotujemy al`dente.
Do rondla z sosem przekładamy odcedzony makaron, dodajemy garść sera i mieszamy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, wierzch posypujemy kolejną garścią sera.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i zapiekamy przez 10 minut.
Smacznego :)
Pozdrawiam
Kuchenne Fascynacje
trochę dużo smażenia i gotowania przed zapiekaniem.... zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663301407036123&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńDynia Carbonarra!
OdpowiedzUsuń400g dyni oczyszczonej
1 łyżka masła
150g boczku
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
200g śmietany 12%
100g serka topionego śmietankowego
ok 100 ml mleka
60g ser żółty starty
Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Gdy będą rumiane dodać posiekany lub sprasowany czosnek, śmietanę (u mnie kwaśna + łyżeczka cukru) oraz serek. Podgrzewać intensywnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem (można także dosmaczyć czosnkiem granulowanym). Jeśli sos będzie bardzo gęsty należy rozrzedzić go mlekiem (ok. 100 ml, robiłam w sumie 'na oko').
Dynię skroić w dość cienkie plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu śmietankowego, na to poukładać plasterki dyni i przykryć kolejną warstwą sosu. Czynność powtórzyć kilkakrotnie - ostatnią warstwą powinien być sos, który posypujemy startym serem. Wierzch obsypać szczypta oregano.
Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że kiedyś skorzystasz z przepisu, bo naprawdę warto :)
aleks.bell@wp.pl
szkoda, że nie da się bez wcześniejszego gotowania sosu.... dzięki za przepis :)
UsuńPrzepis zaczerpnięty lata temu albo z nieistniejącego już czasopisma "Jestem" albo z "Filipinki":
OdpowiedzUsuńryż ugotowany na półtwardo-jeśli gotuje się ryż:woda na proporcji 1:1,5, to tym razem 1:1.
Umówmy się więc na szklankę ryżu.
Puszka dobrego groszku konserwowego. Zalewa musi smakować.
Małe pętko przyzwoitej cienkiej kiełbasy (używam jałowcowej, myśliwskiej itp.), Spora cebula. Kilka ziaren ziela angielskiego, ze 2-3 małe liście laurowe. Mały ząbek czosnku. Całkiem dużo majeranku.(wedle smaku). Masło klarowane lub masło i trochę oleju.
Na tłuszczu podsmażam kiełbasę, potem dorzucam skrojoną cebulę, przyprawy. Po podsmażeniu podlewam zalewą "groszkową" z puszki. Wyjmuję listki i kuleczki ziela. Zasypuję majerankiem. Mielę pieprz czarny. Próbuję. Jeśli smak na to pozwala, mielę sól morską. Jeśli jest na tyle słone, pomijam dosalanie. Dorzucam groszek.
Ryż już pewnie dojrzał-przekładam do naczynia żaroodpornego. Teraz pora na dodanie części kiełbasianej ;) i wymieszanie.
Do piekarnika na ok. 30 minut (termoobieg), w trakcie warto wysunąć półkę z formą i przemieszać towarzystwo ;)
Do tego "Jestem" albo "Filipinka" zalecały surówkę: opłukana, jeśli bardzo kwaśna, przesiekana kapusta kiszona ze startą na średnio marchewką, drobno posiekaną cebulką (w razie potrzeby sparzoną), solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym, drobno zmielonym kminkiem.
Prosto i na temat.
ryż najpierw ugotować, kiełbasę najpierw usmażyć.... a ja mam tylko piekarnik do dyspozycji....
UsuńNo to dałam ciała... oops
UsuńAle zapiekanka przednia. Tyle, że ten piekarnik tylko dyspozycyjny ;)
Paola, może jeszcze coś wymyślisz ?
UsuńZapiekanka cannelloni
OdpowiedzUsuń1 paczka cannelloni
500 g wieprzowej łopatki
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki kukurydzy z puszki
3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka maggi
300 ml przecieru pomidorowego płynnego
200 ml wody
2 łyżki sosu sojowo grzybowego
1 łyżeczka ziół włoskich
150 g żółtego sera
Mięso zmielić, cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Do mięsa dodać cebulę, czosnek, zieleninę, kukurydzę i fasolę oraz przyprawy i wyrobić masę.
Tak przygotowaną masę napełnić rurki cannelloni.
Nadziany makaron ułożyć jeden obok drugiego na wysmarowaną olejem blaszkę.
Przecier połączyć z wodą, ziołami i sosem sojowo grzybowym oraz maggi.
Sos wylać na makaron.
Wszystko przykryć folią aluminiową.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Po wyłożeniu cannelloni na talerz posypać startym żółtym serem.
Żarłoczkowe klimaty :D zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663389920360605&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńPyzo jeśli wszystko ma być z piekarnika to może ta trafi w Twój gust,szybko i smacznie głodna nie będziesz:)
OdpowiedzUsuńBagietka zapiekana z warzywami i serem:
2 bagietki pszenne
3 dag masła
10 dag żółtego sera podlaskiego
1 młoda cukinia
2 pomidory
2 czerwone cebulki
1/2 pęczka natki pietruszki
5 listków sałaty
2 łyżki soku z cytryny
sól morska z młynka do smaku
pieprz czarny do smaku
1/2 łyżeczki czubrycy zielonej
Cukinię sałatę pomidory i natkę pietruszki umyć pod bieżącą wodą ,zostawić na ręczniku kuchennym do obcieknięcia. Następnie pokroić cukinię i pomidora w plasterki średniej grubości tak samo ser żółty.
Bagietkę przekroić wzdłuż ,każdą posmarować masełkiem .Na bułeczkach rozłożyć ser cukinię i pomidory,posypać solą do smaku pieprzem i szczyptą czubrycy zielonej . Ułożyć w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 7 min w temp 200*
Cebulki czerwone obrać posiekać drobniutko , dodać sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszać wszystko razem,doprawiając solą i pieprzem czarnym do smaku.
Tak przygotowaną pastę rozłożyć na ciepłych bagietkach. Udekorować sałatą na talerzu i jeść.Do tego kubek gorącej herbaty z cytryną ... Smacznego życzę;)
chociaż lubimy takie zapiekane bułki to tym razem w konkursie proszę i konkretne dania obiadowe :) ale zdjęcie do galerii dodałam bo ładne :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663390560360541&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńMoże jeszcze coś wymyślę.. to dałam gdyby jakiś głodomorek się trafił bo dobre:)
UsuńAga, dlatego też nie kasowałam a fotkę wstawiłam do galerii - na pewno pomysł komuś się przyda :)
UsuńPieczonka
OdpowiedzUsuń1 kg skrzydełek
1,5 kg ziemniaków
2 duże cebule
2 duże marchewki
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka tymianku
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
sól
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
natka selera
natka pietruszki
oliwa do skropienia
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na pół. Marchew, cebule i czosnek obrać i pokroić na grubsze części. Skrzydełka umyć, pokroić w zgięciach a najcieńsze elementy odłożyć i wykorzystać np. do zupy. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać pozostałe przyprawy i wszystko wymieszać. Wyłożyć na blachę i odczekać około 15 minut. Piec w piekarniku nastawionym na 150 stopni 60-70 minut.
fajna propozycja, będzie pyszny obiad :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663392593693671&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńWitaj Pyzo!
OdpowiedzUsuńTo i ja w takim razie dzisiejszy obiadek przedstawię:
Babka ziemniaczana.
2kg ziemniaków
2 średnie cebule
30 dkg kiełbaski
20 dkg boczku wędzonego
ew. kilka łyżek mąki do zagęszczenia masy
1 ząbek czosnku
pieprz
przyprawa do ziemniaków
płatki suszonej papryki grys słodkiej
sól
majeranek
- do smaku-
Oczywiście ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce razem z cebulą i czosnkiem. Można dodać do masy startą marchewkę. ;)
Kiełbaskę pokroić w drobną kostkę, dodać do masy ziemniaczanej, doprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać mąkę.
Masę wlać do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej olejem na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego boczku. Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C około 1,5 godziny. Oczywiście każda z nas zna swój piekarnik i czas może się wahać + -
Wierzch babki musi mieć złotobrązowy kolor.
Smacznego.
P.S. Zdjęcia prześlę jak tylko babkę wyjmę z piekarnika i obfotografuję. ;)
Basia Popko
babkę ziemniaczaną bardzo lubimy :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663393750360222&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńSkrzydełka na ryżowo-warzywnym dywaniku
OdpowiedzUsuń* 1 kg skrzydełek
* 3 szklanki ryżu
* 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej np. Przysmaki kuchcika
* 2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 2 łyżeczki ziołowych ziarenek smaku
* 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
* natka pietruszki
* 1 łyżeczka maggi
* woda
* oliwa
* mąka
Skrzydełka umyć i odciąć najcieńszą część. Obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor z jednej strony. Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski wsypać ryż, mieszankę chińską i pozostałe przyprawy oprócz maggi, wymieszać w wszystko wyłożyć do tortownicy. Na to wszystko ułożyć podsmażone skrzydełka tak aby podsmażona część była u góry. Zalać wodą aby wystawała 1 cm ponad skrzydełka, skropić kilkoma kroplami magii. Piec w piekarniku 60 minut w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem).
chyba nawet można pominąć to obsmażanie - zrumienią się, najwyżej nieco mniej :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663392023693728&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńZdecydowanie można. Teraz jak robię to danie to nigdy nie obsmażam. Zapomniałam o tym wspomnieć :)
UsuńZapiekana kapusta z kiełbasą
OdpowiedzUsuńAutor : Nigella Lawson "Nigella ekspresowo"
Składniki :
ok 1 kg kiszonej kapusty, przepłukanej zimną woda i odsączonej
2 łyżeczki jagód jałowca
3 suszone liście laurowe
8 wędzonych kiełbasek
750 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
Włączamy piekarnik aby nagrzał się do 200°C.
W tym czasie kapustę przekładamy do rondelka ( albo do średniej szerokiej formy do pieczenia takiej którą można wstawić na gaz i do piekarnika ). Dokładamy wszystkie przyprawy i pokrojone na mniejsze kawałki kiełbaski. Zalewamy wszystko winem.
Zagotowujemy na kuchence, chwilę gotujemy aż alkohol z wina odparuje (około 10 minut ). Następnie przekładamy do formy, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Smacznego :)
Kuchenne Fascynacje
smakowicie :) tylko oczywiście nie będę płukać kapusty bo dla mnie to zbrodnia :D zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663392740360323&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńKurczak z warzywami
OdpowiedzUsuń1 kurczak ( 1,5 kg )
Marynata do kurczaka:
5 łyżek oleju ryżowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki marynaty do kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
Warzywa:
1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 średni brokuł
250 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 łyżeczka piri piri
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
4 łyżki oleju ryżowego
Kurczaka umyć i osuszyć.
Składniki na marynatę wymieszać i natrzeć nią kurczaka.
Odstawić go na około 3 godziny.
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, opłukać i wrzucić do większej miski.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić na pół, jeśli są spore to pokroić na więcej części.
Cebulę obrać i posiekać na kawałki.
Z brokuła oddzielić różyczki.
Wszystko wrzucić do ziemniaków.
Dodać przyprawy i olej, wymieszać i ułożyć warstwę na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną.
Na środku położyć kurczaka i obłożyć go resztą mieszanki warzywnej.
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 200 stopni i zegar na 60 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15-20 minut.
o, i cały obiad w jednym naczyniu ! dzięki :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663451390354458&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńZapiekane spaghetti z cukinią i mozzarellą
OdpowiedzUsuńPrzepis ze strony : http://www.fitnessmagazine.com/recipes/quick-recipes/dinner/fun-healthy-recipes-for-kids/?page=2
Składniki :
225 g makaronu spaghetti
1 szklanka sosu pomidorowego ( może być ostry ,pikantny )
1 łyżka oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, posiekane
1 duża cukinia ( 340 g ), obrana i starta na dużych oczkach ( powinno być 2 szklanki )
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz
1 szklanka startego sera mozzarella
28 g tureckiej pepperoni - około 10 plasterków, pociętych( można zastąpić inną wędliną - np chorizo )
4 duże jaja
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki startego parmezanu
Makaron gotujemy al`dente. Odcedzamy, mieszamy z sosem pomidorowym. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy czosnek, smażymy aż się zrumieni. Dodajemy cukinię i bazylię. Podsmażamy do momentu aż cukinia zmięknie ( około 8 minut ). Doprawiamy solą i pieprzem.
Kiełbasę tniemy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cukinii, dokładamy również mozzarellę. Całość wymieszać z makaronem.
Formę żaroodporną na zapiekankę natłuszczamy oliwą. Przekładamy makaron z dodatkami. W misce mieszamy jaja z mlekiem. Jaja dobrze powinny być rozbełtane. Zalewamy zapiekankę z wierzchu. Łyżką, widelcem lub ręką lekko wzruszyć makaron żeby mieszanina jaj i mleka wsiąkła w niższe warstwy. Całość posypujemy parmezanem.
Pieczemy w 190°C przez 25-30 minut.
Smacznego :)
Kuchenne Fascynacje
gotowanie i smażenie - nie da się bez tego ? zdjęcie galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663808350318762&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
Usuńposzukam coś tylko do piekarnika :)
UsuńMoja propozycja, to zapiekane warzywa - jako dodatek do drugiego dania. Ja najczęściej robię je właśnie na jesień i zimę. Wówczas mamy ochotę bardziej na takie dania niż w lecie.
OdpowiedzUsuń- liście kapusty
- plastry buraków
- plasterki marchewki
- plastry selera
- krążki cebuli
- ząbki czosnku
- ewentualnie plastry ziemniaków
- plastry słoniny
- sól
- pieprz
- dowolne zioła
- olej lub oliwa
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy cienko pokrojone plastry słoniny. Na słoninę i boki naczynia układamy liście kapusty. A teraz warstwowo poszczególne warzywa. Na samo dno plastry buraków, plasterki marchewki, selera i cebuli. Warstwy solimy,pieprzymy, wrzucamy kilka ząbków czosnku i dowolne zioła. Wlewamy 3-4 łyżki oleju lub oliwy i 2-3 łyżki wody ( więcej nie potrzebujemy, warzywa i tak puszczą swój sok-wodę). Wierzch przykrywamy ponownie liśćmi kapusty. Wstawiamy do piekarnika w 180 C na około 35-45 minut. Tak przygotowane warzywa mają niesamowity, powiedziałabym "naturalny" smak i aromat. Są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Jedną warstwę mogą stanowić też ziemniaki i wówczas obiad jest prawie w całości gotowy.
Ewa Smaczniutkie.pl
jadłam coś takiego pieczone w kociołku na ognisku - fajnie, że w piekarniku też można podobnie zrobić :)
UsuńMasz małą kuchenkę a będzie potrzebny tylko jeden palnik to dodaję też przepis na moją babkę ziemniaczaną.
OdpowiedzUsuńBabka ziemniaczana
1,2 kg ziemniaków
3 jajka
2 łyżki kaszy manny
300 g wędzonego boczku
3 kabanosy
2 cebule
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Boczek, kabanosy i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Do ziemniaków dodać żółtka, czosnek przestudzony boczek z kabanosem i cebulą oraz kaszę.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z białek ubić pianę i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać.
Do większej formy keksowej przełożyć masę, wyrównać powierzchnię.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 80 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno.
jakoś dam radę :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663807986985465&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńZapiekanka jesienna a'la leczo z kasza lub ryzem do wyboru.
OdpowiedzUsuńSkladniki:
-Dynia mala
-Cukinia x2
-Baklazan
-Papryka
-Cebula x2
-Puszka pomidorow krojonych
-Czosnek(wedlug uznania)
-Przyprawy(wedlug uznania:sol,pieprz,oregano,bazylia,chili,curry)
-szklanka ryzu/kaszy jaglanej/kukurydzianej do wyboru
-dla miesozercow mozna dodac kilka skrzydelek kurczaka
Przygotowanie:
-dynie, cukinie obieramy,baklazana myjemy i kroimy w kostke ok.2cm,papryke w paski,a cebule w piora lub drobniej.czosnek obieramy i zostawiamy w zabkach
-w duzej misce mieszamy wszystkie warzywa i przyprawy,
-Dosypujemy ryz/kasze,
-dolewamy ok 1-1,5szklanki wody(warzywa tez puszcza sos wiec trzeba uwazac z woda)
-ew.dodajemy mieso i wszystko delikatnie mieszamy
-przekladamy do naczynia zaroodpornego,przykrywamy i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 150ºc i pieczemy ok.30-45min.(sprawdzamy czy ryz lub kasza sa juz miekkie)
Ryz/kasza ugotowana w takim sosie z warzywami bedzie aromatyczna i delikatna,a calosc dzieki temu bedzie zwiezla i oddawala smaki jesieni.
W trakcie pieczenia sprawdzamy ilosc sosu,zeby ryz/kasza mialy sie w czym ugotowac,i ew dolewamy jeszcze odrobine wody.
Smacznego!
Renata Kurowska-Trykacz
dużo warzyw, kasza no i u nas z mięsem pewnie - podoba mi się ! dziękuję za pomysł :)
UsuńI jeszcze jedna moja propozycja zaczerpnięta z Galerii Potraw, a robiona już wielokrotnie, ale niestety należy obsmażyć mięso :) Ale skoro jeden palnik masz do dyspozycji,to może przepis ten zainteresuję Cię.Danie wychodzi bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuń1 kg schabu
0,5 kg kiszonej kapusty
2 cebule
śmietana 30%
mąka
świeży tymianek
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól
olej
Mięso podzielone na kotlety rozbijamy, nacieramy solą,pieprzem i tymiankiem.Obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron. Odkładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę kiszoną siekamy, dodajemy do cebuli, mieszamy,doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym,pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy warstwami mięso i kapustę. Na wierzchu układamy świeży tymianek moczony w oleju. Całość zalewamy słodką śmietanką. Pieczemy w piekarniku w 180 C około godziny. Przepis bardzo prosty, a jedzenie pyszne. Schab niemalże rozpływa się w ustach. Mam nadzieję, że nie wystraszyłam Cię obsmażaniem :)
Ewa Smaczniutkie.pl
nie, nie odstraszyłaś mnie :) może się uda :)
UsuńBaklazan pieczony z miesem mielonym:
OdpowiedzUsuńSkladniki:
-Baklazan
-Mieso mielone 500g (ja uzywam indyczego,ale mieso dowolnie)
-smietana duza gesta
-czosnek
-cebula
-zolty ser np.gounda,morski ok.200g
-koncentrat
Przygotowanie:
-ze smietany i czosnku robimy sos czosnkowy i odstawiamy do "przegryzienia"
-do miesa dodajemy:starty ser,cebule w kostke,koncentrat.
-baklazana przecinamy na pol i delikatnie wydrazamy pestki,tak aby zostal twardy miasz w srodku.
-baklazana solimy,wkladamy do niego mieso(tak aby caly na wierzchu byl on pokryty miesem)
-wkladamy do zaroodpornego naczynia,zalewamy sosem i zapiekamy ok 1h w temp.150ºc
Dzieki temu ze skladniki sa surowe powstaje aromatyczny sos.
Do smietany mozna dodac pokrojone w kostke maslaki(ja daje surowe.bo i tak w sosie sie zagotuja ;)
Dzieki temu sos jest jeszcze smaczniejszy
Smacznego :)
Renata Kurowska-Trykacz
fajna propozycja - Renatko, powiedz mi jeszcze czy śmietana musi być bardzo gęsta ? i ile procent używasz ?
UsuńJa uzywam 18% taka nie za tlusta i gesta.
UsuńW podobny sposob zapiekam papryke,tez wychodzi pycha :)
Do miesa mozna dodac jeszcze ugotowany ryz,ale to juz niestety kuchenka potrzebna.
ryż można wsypać suchy i dolać wody - napęcznieje podczas pieczenia :)
UsuńSobotnie casserole Lazy
OdpowiedzUsuńPrzepis z tej strony : http://www.kayotic.nl/blog/lazy-sunday-casserole
Składniki :
4 kiełbaski ( wołowe lub wieprzowe )
około 455 g ziemniaków
około 230 g marchewki
1/2 papryki
1 duża cebula
1 bulwa kopru
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
świeżo mielony czarny pieprz
sól gruboziarnista ( może być miałka )
1 i 1/2 łyżeczki ziół włoskich ( prowansalskich )
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
4 łyżki octu balsamicznego
Ziemniaki obieramy, małe tniemy na połówki, większe na ćwiartki. Marchew również obieramy tniemy na mniejsze kawałki około 7 cm długości. Grube końcówki poprzecinałam jeszcze na pół. Paprykę tniemy w paski, cebulę w ósemki tak samo bulwę kopru. Wszystkie warzywa umieszczamy w brytfance.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem i bulionem. Dosypujemy zioła. Mieszamy. Polewamy warzywa po wierzchu. Całość posypujemy pieprzem i solą. Wierzch brytfanki szczelnie zakrywamy folią aluminiową.
Pieczemy w temp. 225°C przez 35-45 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie jeśli nie są zakryjcie ponownie folią i pieczcie parę minut dłużej.
Dokładamy kiełbaski przecięte na pól lub w mniejsze cząstki.
Autorka przepisu użyła surowych kiełbasek. Jeśli nie chcesz ich wcześniej podsmażać użyj gotowych. Na wierzchu warzyw układamy kiełbaski. Ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ( już bez folii ) 15 minut. Po tym czasie kiełbaski obracamy na drugą stronę, całość polewamy octem balsamicznym, dodatkowo można podlać warzywa sokiem z pod nich jaki się wytworzył i zapiekamy kolejne 15 minut.
Smacznego :)
Kuchenne Fascynacje
Zdjęcie wyślę wieczorem :)
ciekawe danie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=664010653631865&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=1&theater
UsuńNa szybki obiad proponuję zwyczajne zapiekane ziemniaczki :) naczynie do zapiekania posmarować masełkiem i posypać posiekanymi 2 ząbkami czosnku
OdpowiedzUsuń4 duże ziemniaki pokrojone w cienkie plastry ułozyć w naczyniu i nasolić. W miseczce wymieszać 2 duże jajka z1,5 szklanki mleka, solą pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Zalać tym ziemniaki i posypać startym serem (ok pół szklanki) posypać posiekanymi ulublionymi świeżymi ziołami (albo suszonymi ) piec ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)
Iza Buryło
Iza, prosto i smacznie - do tego jakaś surówka i smaczny obiad gotowy ! dzięki :)
UsuńZapiekanka ziemniaczana z serem
OdpowiedzUsuńZapiekanka ziemniaczana i podwójnie serowa – bo z serem białym w środku i żółtym na wierzchu. Proste i bardzo sycące danie, dobre na chłodne jesienne dni. Najlepiej smakuje na ciepło.
1 kg ziemniaków
masa serowa:
50 dag twarogu, fety lub bryndzy
(ja dałam pół na pół fetę i twaróg)
100 g masła
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
sól, pieprz
masa jogurtowa:
2 jaja
250 g gęstego jogurtu naturalnego
100 g sera żółtego
pieprz
1. Zmiksować ser, dodać roztopione i przestudzone masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, część tymianku, doprawić pieprzem i ew. solą. Miksować, aż składniki się połączą.
2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w jak najcieńsze plasterki (polecam szatkownicę lub łopatkę do krojenia sera).
3. Żaroodporne wysokie naczynie (o śr. ok. 30 cm) natłuścić. 1/3 ziemniaków ułożyć na dnie formy, przykryć 1/3 masy serowej i tak dalej. Zakończyć warstwą masy serowej.
4. Formę przykryć pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec niecałą godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Zmiksować jajka z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i odrobina tymianku. Żółty ser zetrzeć na tarce.
6. Ostrożnie wierzch zapiekanki posmarować masą jogurtową, posypać serem i piec bez przykrycia ok. 15 min.
Kasia z bloga smakujmy.pl
zdj prześlę na maila
podoba mi się takie danie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=664622803570650&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńOj szkoda, że mój przepis na pieczonego kurczaka z ziemniakami nie podchodzi pod kategorie zapiekanki, bo też przygotowuje się go bez wcześniejszego gotowania czy smażenia (a to dla Pani piorytet czy braku kuchenki :))
OdpowiedzUsuńIza Buryło
Iza, jeśli wszystko jest pieczone w piekarniku , w jednym naczyniu czyli mięso i warzywa razem to dawaj go !
UsuńZapiekana cukinia faszerowana mięsem
OdpowiedzUsuń1 średnia cukinia
250 g mięsa mielonego
1 por
50 g pieczarek
1 ząbek czosnku
przyprawa do mięs
papryka słodka
sól,pieprz
olej
2 plasterki sera
Przygotowanie :
Cukinię przeciąć wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Cukinię posypać papryką,solą i pieprzem.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.
Por pokroić w paski.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Mięso przyprawić solą,pieprzem i przyprawą do mięs.Wymieszać z pieczarkami,porem miąższem z cukinii i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć farsz,aż powstała woda odparuje. Wystudzić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię faszerować mięsnym farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Zapiekać
aż cukinia zmięknie (ok.30 minut) 5 minut przed wyciągnięciem ułożyć ser i zapiekać jeszcze chwilę.
Klaudia z bloga : koperekwkuchni.blogspot.com
Zdjęcie już wysyłam :)
dzięki za przepis :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=664918486874415&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńWedle życzenia kurczak z ziemniakami:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na takiego kurczaka jest u mnie w rodzinie od jakiś 20 lat albo i dłużej.
Potrzebne będą:
Rondel do zapiekania, albo naczynie żaroodporne z pokrywką
Kurczak cały (taki żeby zmieścił sie do naczynia)
wątróbka drobiowa z kurczaka plus jakieś 3-4 dokupione żeby farszu było więcej
ziemniaki (3-4 albo więcej zależy od apetytu domowników)
jedna mała cebulka
natka pietruszki posiekana 2 łyżki
jajko
bułka tarta
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
majeranek
całe ziemniaki w łupinach umyć, pokroić na ćwiartki, natrzeć posiekanym czosnkiem roztartym z solą i odłożyć na talerz. Kurczaka umyć, oczyścić. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Wątróbke rozgnieść widelcem, dodać natkę, drobno poszatkowaną cebulkę, lekko posolić, wbić jajko i wymieszać. Dodawać bułke tarta (do uzyskania konsystencji mniej wiecej sera ze śmietaną) zwykle ok 2-3 łyżek. Farsz włożyć do środka kurczaka i przełożyć całego do nasmarowanego rondla (ale tylko odrobine nasmarować 1 łyżeczka oleju wystarczy) poukładać ćwiartki ziemniaków i przykryć pokrywką. Piec w temperaturze 180 stopni ok 50 minut. Kurczak wytop nam nieco tłuszczu i dzięki temu ziemniaczki będą się piec i nie wyschną. Gorącego kurczaka pokroić nożycami i do każdego kawałka podać farsz i ziemniaczki. Polecam sosik czosnkowy na jogurcie greckim do tego i ulubioną surówkę. Smacznego :)
Iza Buryło.
ależ to musi pachnieć ... dziękuję, Iza :)
UsuńZapiekanka wiejska
OdpowiedzUsuń5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
20 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 kiszone ogórki
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
15 dag kiełbasy wiejskiej
1 łyżka oleju
sól, pieprz, rozmaryn
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych , umyć, pokroić w paski. Ogórki i kiełbasę pokroić w plastry. Jajka obrać, pokroić w grubszą kostkę.
Rozdrobnione składniki delikatnie połączyć z majonezem wymieszanym z olejem i przyprawami. Całość przełożyć do formy. Zapiekać ok. 30 min w temp. 180 stopni.
zdj wyślę na maila
Kasia z bloga smakujmy.pl
Kasia, a może dałoby radę zrobić taką zapiekankę z surowych, pokrojonych ziemniaków ? zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=665074583525472&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńProste danie jednogarnkowe wymagające wyłącznie piekarnika ;)
OdpowiedzUsuńSkładniki na trzy porcje:
Udka z kurczaka - trzy małe sztuki
Ryż naturalny - 100 g (woreczek)
Mieszanka warzyw mrożonych - ok. 500g
Bulion warzywny (doprawiony do smaku) - szklanka
Przyprawy: sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw (bez glutaminianu sodu)
Sposób przygotowania:
- Na spód naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż, następnie mrożone warzywa.
- Zalewamy to szklanką bulionu.
- Na górę układamy udka (zamarynowane wcześniej w ulubionych przyprawach - u mnie sól, pieprz, papryka, zioła).
- Naczynie zamykamy - całość pieczemy w temp. 190˚ przez ok. 1,5 godziny.
Paulina Styś
podoba mi się - mięso, warzywa, ryż - zapowiada się smakowicie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=665129300186667&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńZapiekanka makaronowa
OdpowiedzUsuńSkładniki:
200 g makaronu dowolnego
2 kiełbasy śląskie lub dowolne szynki ,parówki
100 g pieczarek
1 mały pomidor
1 cebula
100 g sera
5 łyżek ketchupu
1 łyżka oleju
Przygotowanie :
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Kiełbasę pokroić w kostkę,podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.Podsmażyć na tłuszczu po kiełbasie.Cebulę obrać pokroić w drobno kostkę i zeszklić na patelni. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Do naczynia żaroodpornego włożyć ugotowany makaron,podsmażoną kiełbasę, podsmażone pieczarki, zeszkloną cebulę i pomidora. Wymieszać. Dodać ketchup i ser i znowu wymieszać.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Klaudia z bloga : koperekwkuchni.blogspot.com
z ugotowaniem makaronu może być mały problem... zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=665406030158994&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I CUKINIĄ
OdpowiedzUsuń3 duże ziemniaki
1 zielona cukinia
4 duże pomidory
pół czerwonej cebuli
1 kulka mozzarelli
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, vegeta(ja mam własnej "roboty")
sos beszamelowy: łyżka masła, łyżka mąki, ok 1,5 - 2 szklanki mleka, gałka muszkatołowa
Ziemniaki pokroić na cienkie plastry( żeby się za długo nie musiały piec), pomidory i cukinie również pokroić w plastry, połówkę cebuli w cienkie piórka. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, warzywa układać naprzemiennie :ziemniak, pomidor, cukinia (ja układałam w kółko w okrągłym naczyniu, coś jak jabłka w tarcie), ułożyłam 2 warstwy. Można ułożyć na wysmarowanej dużej blaszce jedna warstwę, wtedy szybciej zapiekanka się upiecze. Posypać przyprawami i ziołami, oraz cebulą,polać sosem beszamelowym na końcu pokruszyć ser mozzarella. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzinę (ja sprawdzałam czy ziemniaki już są upieczone).
Jeśli jest problem ze zrobieniem sosu beszamelowego, można go zastąpić rozbełtanym jajkiem z kwaśną śmietaną odrobiną soli i pieprzu i gałki muszkatołowej.
ps. postaram się dzisiaj wysłać zdjęcie, lecz niestety nie wyszło za dobre i nie oddaje uroku tej zapiekanki, bo wygląda bardzo dobrze i równie dobrze smakuje :)
pozdrawiam Monika
Monika, najważniejsze żeby danie było smaczne :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=667710686595195&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńPieczone pałki z kurczaka w marynacie cytrynowo-czosnkowej z ziołowymi ziemniakami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
5 pałek z kurczaka
4 ziemniaki
marynata do kurczaka:
pieprz ziołowy Prymat
pieprz cytrynowy Prymat
curry
przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat
majeranek
przyprawa do mięs Delicat
sól ziołowa Prymat
papryka słodka i ostra
2 ząbki czosnku
2 łyzeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju
do ziemniaków:
majeranek
sól ziołowa Prymat
2 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Pałki z kurczaka umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę do kurczaka.
Marynatą natrzeć pałki kurczaka. Odstawić do lodówki na godzinę.
Ziemniaki obrać i pokroić w cząstki. Obgotować w niesolonej wodzie ok.6 minut.
Odcedzić. Wystudzić . Posypać solą ziołową,majerankiem i dodać olej. Wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego włożyć pałki i ziemniaki.
Piec w piekarniku przez ok.45 minut w 200 stopniach.
Klaudia Koperska
ojej, a czym mam przyprawić jak nie mam tych wszystkich prymatów i delicatów ? :D zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=667710766595187&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńCannelloni z mięsem i pieczarkami
OdpowiedzUsuńSkładniki
Proporcje na 4-6 osób
1 op.cannelloni (250g),
50 dag mielonego mięsa - najlepiej mieszanego (wołowo-wieprzowego),
30 dag pieczarek,
1 mała cebulka,
2 ząbki czosnku, mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
100 ml słodkiej śmietany,
2 puszki pomidorów w kawałkach,
zioła prowansalskie, sól, pieprz, nieco oleju,
dowolna ilość żółtego sera- ja dałam ze 20-25 dag.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, dusić na dużym ogniu ze 2 min., dodać mielone mięso. Całość przesmażyć z 15 min. Dodać do smaku sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę ziół prowansalskich, pół słoiczka koncentratu. Wszystko wymieszać, Poddusić jeszcze chwilę. Wyłączyć i przestudzić. Nadziać suchy makaron.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć zawartość 1 puszki pomidorów. Na to ułożyć połowę nadzianych rurek cannelloni.
Śmietanę wymieszać z drugą częścią koncentratu pomidorowego + 50 ml wody, dodać sól, łyżeczkę ziół prowansalskich. Połowę wylać na makaron. Nałożyć warstwę sera - albo starty albo w plastrach.
Ułożyć następną warstwę makaronu, polać resztą śmietany, oraz wyłożyć zawartość drugiej puszki pomidorów. Na wierzch wyłożyć ser. Kto lubi może posypać go ziołami prowansalskimi.
Zapiekać pod przykryciem 35 min. w temp. 180 st.C. Odkryć i zapiekać jeszcze kilka minut, żeby wierzch się zarumienił.
PYCHOTKA:)
jersej@vp.pl
Pozdrawiam Barbara
Zapiekankę tę zrobiłam gdy nie miałam w domu wody, ani gazu, a musiałam coś upichcić dzieciom na obiad. Brawo dla tego kto wymyślił elektryczne piecyki i wodę butelkową.
OdpowiedzUsuńZiemniaczana zapiekanka z białą kiełbasą:
Składniki
1,5 dużej czosnkowej cebuli
5 średnich ziemniaków
2 białe kiełbaski
4 jajka
330ml kwaśnej śmietany 18%
sól i pieprz
świeży koperek do posypania
naczynie do zapiekania, ja użyłam ceramicznego o wymiarSposób przygotowania
1.
Ziemniaki obierz i umyj , pokrój w cienkie plastry ok 2-3 mm Z kiełbasy zdejmij flaczek, pokrój w plasterki podobnej grubości. Cebule obierz i pokrój w piórka.
2.
Cebulę ułóż na dnie naczynia, na niej warstwę ziemniaków, oprósz delikatnie solą. Ułóż drugą warstwę ziemniaków, a na wierzch kiełbasę.
3.
Wstaw do zimnego piekarnika i nastaw go na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje piecz 40 minut.
4.
Jaja roztrzep widelcem, dodaj śmietanę i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Polej zapiekankę i piecz jeszcze 10-15minut. Posyp świeżym koperkiem. Smacznego.
nowmagd@poczta.onet.pl Zdjęcie ślę na maila
Forma o wymiarach 18x24 cm, skasowało mi się niechcący ;/
Usuńzapowiada się bardzo dobrze a wygląda wspaniale ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=672537556112508&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater
UsuńPieczone gołąbki z ziemniaków
OdpowiedzUsuń4 kg surowych ziemniaków
2 duże cebule
2 jajka
½ szklanki mąki
1,5 łyżki soli
Pieprz do smaku
¼ kostki margaryny
Sparzone liście kapusty, będzie potrzebne ok. 35 sztuk liści wielkości dużego talerza na gołąbki, plus kilka-kilkanaście sztuk do wyłożenia rondla do pieczenia.
Kilka dni wcześniej liście kapusty sparzamy, studzimy i mrozimy. Pewnie się zastanawiacie po co mrozić. Po pierwsze, po mrożeniu liście kapusty są bardziej miękkie, zwłaszcza gdy trafimy na twarde włókniste liście. A po drugie jak wcześniej przygotujemy liście to w dniu przygotowywania potrawy mamy mniej roboty, bo wystarczy tylko rozmrozić liście i przelać wrzątkiem. Ziemniaki i cebulę ścieramy w robocie (jak ktoś nie ma to może na tartce) na najmniejsze wiórki, dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę i dokładnie mieszamy. Wszystko ma mieć konsystencję jak ziemniaki na placki ziemniaczane. Przygotowujemy rondel do pieczenia, na dno wkładamy ok. łyżki margaryny, wyścielamy dno kapustą (żeby gołąbki się nie przypaliły). Na każdy liść kładziemy „farsz” z ziemniaków i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. „farsz” jest dość rzadki ale taki ma być, bo będzie się wypiekał i nic nie będzie surowe. Kiedy cały „farsz” będzie wykorzystany układamy na gołąbkach w kilku miejscach połową pozostałej margaryny i przykrywamy pozostałymi liściami. Na górę rozkładamy resztę margaryny. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po ok. 35-40 minutach gdy w rondlu zacznie bulgotać zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 2-2,5 godziny w zależności od wielkości rondla. Gdy kapusta zmięknie i zrobi się lekko brązowa na wierzchu a gołąbki przy bokach naczynia lekko się przypieką to znak że gołąbki upieczone. Podajemy jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną. Długo się pieką, ale można spokojnie zrobić hurtową ilość (tak jak ja) i przechowywać ok. 4 dni w lodówce, albo zamrozić.
Dziś piekłam, jak zrobie zdjęcie to podeśle na poczte. :)
Iza Buryło.
Piętrowiec
OdpowiedzUsuńPrzepis dla 2 bardzo głodnych osób lub 4-6 mniej głodnych
Czas przygotowania - około 1,5-2h
Składniki:
8 średniej wielkości ziemniaków
1 czerwona papryka
3 duże czerwone marchewki
1 brokuł
2 młode niewielkie cukinie
25 dkg boczku gotowanego
15 dkg żółtego sera
6 jajek
przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka
potrzebne akcesoria: forma do pieczenia, papier do pieczenia, deska do krojenia, nóż, tarka, kubek na jajka i widelec
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w plastry. Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne pokroić w kostkę. Boczek pokroić w plasterki. Brokuł umyć, obrać z liści, odkroić jak najwięcej łodygi, porozdzielać drobno pączki kwiatowe. Ser żółty zetrzeć na tarce (grube oczka). Jajka rozbić i roztrzepać w kubku widelcem, posolić i popieprzyć do smaku.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy ułożyć warstwę plastrów ziemniaków, posolić je i posypać curry (sporo). Na ziemniakach ułożyć warstwę plastrów marchewki, posolić i posypać curry. Na marchewce ułożyć warstwę plastrów cukinii, posolić (dużo) i popieprzyć. Na cukinii ułożyć warstwę boczku. Boczek posypać równomiernie czerwoną papryką. Na papryce poukładać warstwę z brokułów, posolić. Równomiernie zalać całość roztrzepanymi jajkami. Brokuły posypać równomiernie tartym żółtym serem i posypać słodką papryką.
Całość włożyć do piekarnika i zapiekać około 1h-1,5h w temp. 160°C, aż zapiekanka zacznie pachnieć całym domu, a żółty ser się lekko przyrumieni.
Podawać można samą lub z keczupem. Smacznego!
Agata Piestrzyńska-Kajtoch
Wielkość formy 22 x 32 cm.
UsuńZdjęcia podeślę dziś lub jutro. :)
no proszę - jak widać można zrobić świetne danie tylko w piekarniku ! całość bardzo dokładnie opisana , tak jak lubię i skład też mi się podoba :) zdjęcia w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=674285535937710&set=pb.272642222768712.-2207520000.1384605263.&type=3&theater
UsuńMożna robić tą zapiekankę w wersji z podgotowanymi ziemniakami i marchewką. Wtedy krócej siedzi w piekarniku (ok. 45min-1h) i jest bardziej "zwarta". :)
UsuńZalecam też "nie żałowanie" przypraw, bo surowy ziemniak sam w sobie, tak jak i cukinia, są dość płone. :)
Podstawowy przepis piętrowca wzbogacam często o smażoną cebulkę i/lub grzyby. :)
Zapiekanka mięsno-warzywna
OdpowiedzUsuńInspirowana zapiekanką gruzińską
2 kg łopatki wieprzowej
1 kg małych ziemniaczków
2 duże pomidory lub przecier pomidorowy domowej roboty ok. 200 ml
1 czerwona papryka
3 marchewki średniej wielkości
1 łyżeczka słodkiej papryki
1łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka natki pietruszki
Kilka listków świeżej bazylii
3 łyżki oleju
100 ml rosołu, bulionu
Sól i pieprz
Łopatkę pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miski, posypać paprykami, pietruszką, solą i pieprzem, dodać olej i rosół. Wymieszać i przykryć talerzem, folią albo pokrywką i wstawić do lodówki na ok. 3 godz. Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, marchewki w duże słupki. Wymieszać z mięsem i przełożyć do rondla i piec 40 minut w 180 stopniach. Pomidory i paprykę umyć, pokroić pomidory w ósemki, paprykę w paseczki. Warzywa dołożyć na wierzch zapiekanki, posypać posiekaną bazylią i lekko posolić, dopiekać ok. 15 minut.
Iza Buryło.
wielki musi być ten rondel na tyle składników ! ale za to daniem nakarmię kilka bardzo głodnych osób :)
UsuńNie zastanawiałam się czy duży rondel, ale jak tak obejrzałam swój to rzeczywiści dość duży jest :) ale za to na rodzinne imprezy w sam raz. Pozdrawiam
UsuńIza.