Maślak sitarz

Maślak sitarz Suillus bovinus - gatunek grzybów jadalnych, ale z powodu łykowatego miąższu niezbyt chętnie zbierany.

Gatunek dopuszczony w Polsce do obrotu handlowego i przetwórstwa chociaż nie przypominam sobie żebym go kiedykolwiek widziała w sprzedaży. Jeśli znajdziecie maślaki sitarze to bardzo prawdopodobne, że w pobliżu będzie rosła także klejówka różowa, która pasożytuje na grzybni tego maślaka.

maślaczek , maślarz , sitarz , prosto z lasu , las , grzybobranie , na grzyby , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , grzyby gatunkami


Jak zbudowany jest maślak sitarz?

Kapelusz maślaka sitarza dorasta do 12 cm średnicy. Początkowo jest łukowaty, potem rozrasta się do płaskiego a nawet wklęsłego. Koloru skórzastożółtego, pomarańczowobrązowego, cielistego a czasami lekko czerownawego. Brzeg ostry, u młodych osobników podwinięty a z wiekiem pofalowany.  Powierzchnia kapelusza gładka, początkowo nieco pilśniowa, potem naga. Zazwyczaj błyszcząca a po deszczu śliska i lepka. Skórka dość trudno oddziela się od miąższu, ale jej usuwanie nie jest konieczne. 

Rurki od spodu kapelusza dość duże, różnej długości, mogą nieco zbiegać na trzon. Koloru brudnożółtego a na starość oliwkowobrązowe. Pory duże, kanciaste, koloru rurek.

Trzon sitarza osiąga wysokość do 10 cm i grubość do 2 cm. Jest gładki i matowy, czasami nieco marmurkowaty. Barwy podobnej do kapelusza - w górnej części bardziej żółty, cytrynowożółty, niżej rdzawy i leciutko pomarszczony.

Miąższ zwarty, w kapeluszu sprężysty, bladożółty, z wiekiem ochrowy a w trzonie włóknisty, czerwonobrązowy. Po przekrojeniu lekko błękitnieje. Smak i zapach słabe, łagodne.

Gdzie i kiedy rosną maślaki sitarze?

Maślaki sitarze pojawiają się od czerwca do listopada. Zwykle wyrastają gromadnie. w lasach sosnowych i mieszanych, na piaszczystym podłożu. Owocniki sitarza często bywają zrośnięte ze sobą kapeluszami.  Często rosną w towarzystwie innego gatunku - klejówki różowej. 

Czy maślak sitarz to grzyb jadalny?

Maślak sitarz to grzyb jadalny, ale warto zbierać tylko małe, młode grzyby. Starsze są łykowate i niesmaczne i zazwyczaj mocno zaczerwione. Ponieważ to gatunek o słabym smaku i zapachu używa się go jako grzyba domieszkowego razem z innym gatunkami. Można go gotować, dusić, marynować - podczas obróbki cieplnej zmienia kolor na czerwonofioletowy lub ciemnoróżowy co ciekawie wygląda w marynacie. 

źródło:
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 200 
B. Gumińska, W. Wojewoda "Grzyby i ich oznaczanie", PWRiL, Warszawa 1985
E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC, Warszawa 2006
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski”, PAN, Kraków 2003


maślaczek , maślarz , sitarz , prosto z lasu , las , grzybobranie , na grzyby , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , grzyby gatunkami
maślaczek , maślarz , sitarz , prosto z lasu , las , grzybobranie , na grzyby , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , grzyby gatunkami
maślaczek , maślarz , sitarz , prosto z lasu , las , grzybobranie , na grzyby , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , grzyby gatunkami

maślaczek , maślarz , sitarz , prosto z lasu , las , grzybobranie , na grzyby , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , grzyby gatunkami

2 komentarze:

  1. ulka z rzeszowskiego2 września 2014 08:05

    dobry na sos i do marynowania w occie lub w soli na sos w zimie :D ale tylko małe i trzeba uważać bo dużo robaczywych:) zbieram jak mało innych grzybów na pocieszenie :D bezpieczny bo nawet laik nie pomyli z muchomorem :D u nas nazywany również szmatką bo jak się gotuje to niektórzy kojarzą z zapachem starej ścierki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda - starsze są niesmaczne, kwaskowe i łykowate

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger