Ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa

Ciasteczka - kruche, małe słodkości. Dobrze mieć w domu pudełko z zapasem takich drobiazgów bo przydają się nie tylko w czarną godzinę gdy musimy, po prostu musimy, zjeść coś słodkiego. Będą ratunkiem gdy wpadnie jakiś nieoczekiwany gość - do herbaty czy kawy ciasteczko jak znalazł :)

Jak je zrobić i to przy pomocy tłuczka do mięsa zaraz Wam napiszę i pokażę ! Pomysł podrzuciła mi jakiś czas temu jedna z czytelniczek pod przepisem na ciasteczka orzechowe :) 




składniki na ok. 50 ciasteczek : 
  • 150 g miękkiego masła 
  • 150 g zwykłego cukru 
  • duża szczypta soli
  • 2 średnie jajka 
  • 100 g czekoladowych groszków do wypieków albo posiekanej gorzkiej czekolady
  • ok. 400 g mąki krupczatki 
  • 2 łyżeczki rumu 

sposób przygotowania : masło utarłam z cukrem i solą na puszystą masę - można to robić mikserem albo zwykłą pałką w misce.  Ucierając dodawałam po jednym jajku i łyżeczce rumu. Potem powoli dosypywałam mąkę a na koniec czekoladę. Gotowe ciasto było bardzo plastyczne, mięciutkie. Gdyby wydawało Wam się zbyt rzadkie to można je wstawić na pół godziny do lodówki żeby nieco stężało.  Z ciasta formowałam kulki - mniejsze od orzechów włoskich. Układałam je w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

I właśnie w tym momencie do akcji wkroczył wyżej wymieniony tłuczek ! Jego jeden koniec, ten z kratką do rozbijania kotletów, "maczałam" najpierw w mące a potem przykładałam do kulek i naciskając niezbyt mocno spłaszczałam je. Na koniec przy pomocy foremki do wykrawania ciasteczek obcięłam nierówne brzegi - z tych skrawków zrobiłam kolejne ciasteczka.

Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 10-15 minut.

Zainspirował mnie przepis znaleziony na tym portalu zmieniając jednak z konieczności ilość mąki i dodając więcej czekolady.



42 komentarze:

  1. Świetny pomysł z tym tłuczkiem, na pewno wukorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomysł nie mój, ale wart puszczenia dalej w świat :)

      Usuń
  2. Wczoraj zastanawiałam się, jak je zrobiłaś. Myślałam, że to jakaś specjalna foremka lub maszynka. A tu tłuczek :D Pomysł rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po raz kolejny okazuje się, że proste pomysły czasami są najlepsze i często nie potrzeba dziwnych urządzeń do zrobienia czegoś fajnego :)

      Usuń
  3. ale Ty masz pomysły:) fajnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ja to wymyśliłam, ale wypróbowałam i polecam dalej :)

      Usuń
  4. Tak jakoś miałam skojarzenie z tłuczkiem i nie myliłam się :) Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię takie dziwne i jednocześnie proste rozwiązania :)

      Usuń
  5. Rewelacyjny patent z tym tłuczkiem, ciasteczka bardzo apetycznie sie prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka można też zrobić tak:
    1. Formujemy kuleczki i układamy na blaszce
    2. Rozpłaszczmy widelcem, przyciskając 2 razy - za każdym razem odwracając widelec tak, żeby powstał wzorek kratki.
    3.Pieczemy wg. przepisu

    Bardzo szybkie i świetnie wyglądające ciasteczka. Nie trzeba wałkować, wycinać foremkami, tylko utoczyć kulki, ciach, ciach widelcem i już!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak też zwykle robiłam, ale tutaj wzorek jest bardziej precyzyjny a docinanie foremką to już taki mój kaprys bo zależało mi na równych ciasteczkach :)

      Usuń
    2. Perfekcjonistka! czuję, że będę częściej zaglądała do Pani! Pozdrawiam i dziękuję! :)))

      Usuń
    3. nie, nie perfekcjonistka - szkoda czasu na głupoty, ale czasami liczy się efekt :D

      Usuń
  7. Czy bez proszku do pieczenia ciasteczka nie są zbyt twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem jakie byłyby z proszkiem, ale nie widzę tutaj potrzeby dodawania go... klasyczne kruche ciasto pod tartę czy do innych wypieków też nie zawiera proszku a przynajmniej zawierać go nie powinno

      Usuń
  8. Świetny pomysł z tym tłuczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. genialny pomysł z tym tłuczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka fajna sprawa z tym tłuczkiem! Ciasteczka wyglądają jak plasterki miodu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Iza, świetny patent!!! Wypróbuję go na kruchym cieście z babcinego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bierzcie pomysł, na zdrowie, ale napiszcie czasami czy sprawdził się na Waszych ciastach albo ciastkach bo pewnie na niektórych wzór może się nieco rozlać podczas pieczenia :)

      Usuń
  12. Witam, mam pytanie czy zamiast krupczatki można dać mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcia jak będą się kleiły z kukurydzianką bo nie robiłam takich, niestety nie pomogę, ale może ktoś z czytelników będzie widział i dopisze

      Usuń
    2. dziękuję, pieką się na tortowej :(, zobaczymy efekt

      Usuń
    3. Nie będą się kleiły w ogóle bo kukurydziana nie ma glutenu,

      Usuń
    4. Joanna, dzięki :) gdzieś widziałam inne ciasteczka z kukurydzianej, ale może mąki były wymieszane ? nie wiem ...

      Usuń
  13. tego jeszcze nie widziałam, bardzo fajny pomysł. śliczne ciacha bez używania miliona gadżetów, super:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. różne gadżety mam, ale najbardziej lubię takie nietypowe rozwiązania

      Usuń
  14. Pomysł rewelacyjny, wart wypróbowania , a i przepis świetny mało skomplikowany - takie lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo ciasteczka powinno się robić szybko - żeby szybko je potem schrupać :D

      Usuń
  15. Rewelacyjne ciasteczka Izo :) W sam raz gdy w domu nie ma za wiele gadżetów kuchennych. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami dobrze wiedzieć czym można sobie pomóc w prosty sposób

      Usuń
  16. Świetnie wyglądają, mają bardzo oryginalny wzorek... Patrząc na nie nie pomyślałaby, że tak łatwo go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. hehe genialna jesteś:D nie wpadłabym na taki pomysł:d

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudne, nawet nie pomyślałabym o takim użyciu tłuczka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Genialny przepis, dziękuję:) Ciasteczka wyszły przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy rum w przepisie jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie jest, ale daje ładny aromat. Można to zastąpić brandy czy innym mocnym alkoholem albo mp. mocnym naparem kawy.

      Usuń
  21. A czy rum można zastąpić jakimś olejkiem żeby dzieci też mogły zjeść

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger