Zielony koktajl na zdrowie
Ćwierki ptaszkają, że zima już sobie poszła i mamy wyglądać wiosny. Powiem Wam, że zima mi nie dokuczyła, ale już się cieszę na cieplejsze, bardziej słoneczne i coraz dłuższe dni. Lubię kiedy wszystko dookoła zaczyna kiełkować, zazielenia się soczyście i zakwita. Postanowiłam przywołać trochę wiosny szykując coś dobrego do picia. Dobrego i zdrowego, zobaczcie sami !
Wolisz inne owocowe smaki albo nie przepadasz za szpinakiem ? Zobacz przepis na Smoothie z ananasa i bazylii albo Smoothie z truskawek i ziół .
czas przygotowania : 5 minut
składniki na 2 porcje :
sposób przygotowania : liście szpinaku i melisy opłukałam i osączyłam. Gruszkę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i obrałam ze skórki - jeśli skórka nie jest zbyt gruba i twarda to można ją zostawić.
Do dzbanka blendera wrzuciłam pokrojoną grubo gruszkę, liście szpinaku i melisę. Dolałam sok świeżo wyciśnięty z jabłek i olej. Jeśli wolicie mocno schłodzone napoje możecie dodać trochę pokruszonego lodu. Miksowałam kilka chwil aż płyn stał się dość jednolity. Przelałam do szklaneczek i podałam od razu po przygotowaniu.
Koktajl jest bardzo orzeźwiający i pyszny. Nie trzeba go dosładzać bo owoce są naturalnie słodkie. Dodatek dobrego, zdrowego oleju pozwala wzbogacić wartość koktajlu o zdrowe kwasy omega-3, pomaga organizmowi lepiej przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a poza tym po zmiksowaniu nadaje napojowi przyjemnej aksamitności.
Do koktajlu dodałam olej lniany tłoczony na zimno, wysokolinolenowy, LenVitol, który produkuje firma Oleofarm. Cytuję za producentem: "Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA)."
Wolisz inne owocowe smaki albo nie przepadasz za szpinakiem ? Zobacz przepis na Smoothie z ananasa i bazylii albo Smoothie z truskawek i ziół .
czas przygotowania : 5 minut
składniki na 2 porcje :
- 250 ml świeżego soku jabłkowego
- 1 średnia gruszka
- 2 garści młodych liści szpinaku
- 1 łyżka świeżych listków melisy
- 3 łyżki oleju lnianego Lenvitol
- ew. 2-3 łyżki kruszonego lodu
sposób przygotowania : liście szpinaku i melisy opłukałam i osączyłam. Gruszkę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i obrałam ze skórki - jeśli skórka nie jest zbyt gruba i twarda to można ją zostawić.
Do dzbanka blendera wrzuciłam pokrojoną grubo gruszkę, liście szpinaku i melisę. Dolałam sok świeżo wyciśnięty z jabłek i olej. Jeśli wolicie mocno schłodzone napoje możecie dodać trochę pokruszonego lodu. Miksowałam kilka chwil aż płyn stał się dość jednolity. Przelałam do szklaneczek i podałam od razu po przygotowaniu.
Koktajl jest bardzo orzeźwiający i pyszny. Nie trzeba go dosładzać bo owoce są naturalnie słodkie. Dodatek dobrego, zdrowego oleju pozwala wzbogacić wartość koktajlu o zdrowe kwasy omega-3, pomaga organizmowi lepiej przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a poza tym po zmiksowaniu nadaje napojowi przyjemnej aksamitności.
Do koktajlu dodałam olej lniany tłoczony na zimno, wysokolinolenowy, LenVitol, który produkuje firma Oleofarm. Cytuję za producentem: "Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA)."
świetne połączenie:) musi być pyszny:) dobry zastrzyk witamin z rana:d
OdpowiedzUsuńSuper kolor! :) Pierwszy zielony koktajl, który nie odpycha ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję, był naprawdę pyszny i wcale nie smakował zielskiem - nawet mojemu mężowi smakował a to najlepsza rekomendacja :D
Usuńcos dla mnie:-)
OdpowiedzUsuń