Kasza. Orzechy. Rabarbar. Deser z kaszy jaglanej z rabarbarem i orzechami laskowymi
Krem jaglany w smaku i konsystencji przypominał deser serowy a kwaskowy rabarbar i chrupiące orzechy dobrze się z nim komponowały. Wyszło pysznie i zdrowo. Ja zrobiłam 4 duże porcje, ale spokojnie wystarczy składników na 6 mniejszych.
Zobacz przepis na Deser z kaszy manny z żurawiną i czekoladą
Krem jaglany z rabarbarem i orzechami laskowymi
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas studzenia poszczególnych składników + czas chłodzenia deseru
składniki na 4-6 porcji:
- 6 lekko czubatych łyżek suchej kaszy jaglanej
- ok. 500 ml mleczka z orzechów laskowych
- 200 ml śmietanki sojowej
- do smaku - cukier puder brązowy
- 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej laski wanilii
- 5 niezbyt grubych łodyg rabarbaru
- kilka łyżeczek cukru brązowego demerara
- 3-4 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ok. 200 g orzechów laskowych łuskanych
- 5 łyżeczek cukru trzcinowego demerara
- 2-3 łyżki wody
- kilka łyżeczek mleczka z orzechów laskowych
sposób przygotowania : kaszę wsypałam do zimnego mleka orzechowego i zagotowałam. Przykryłam i gotowałam na małym ogniu ok. 30 minut aż kasza prawie się rozgotowała całość nabrała konsystencji gęstego budyniu. Ostudziłam i zmiksowałam blenderem na krem. Zimną śmietankę sojową ubiłam na sztywno i wymieszałam z jaglaną masą. Dodałam pastę waniliową i cukier do smaku. Schłodziłam.
Rabarbar umyłam i pokroiłam na nieduże kawałki. Do rondla wsypałam cukier i wlałam wodę. Podgrzewałam aż powstał karmel. Wrzuciłam rabarbar i smażyłam kilka minut aż zaczął się rozpadać. Zdjęłam z ognia, doprawiłam cynamonem i przestudziłam.
Orzechy rozsypałam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut. Gorące wyłożyłam na ściereczkę i pocierałam aż zeszła z nich skórka. Grubo posiekałam. W rondelku rozpuściłam cukier z wodą. Kiedy zaczął się karmelizować wsypałam orzechy i wymieszałam. Wlałam kilka łyżeczek orzechowego mleka i gotowałam chwilę żeby sos zgęstniał. Ostudziłam.
Do pucharków nałożyłam warstwę kremu jaglanego, na to rabarbar i reszta kremu. Na wierzch wyłożyłam orzechy. Mocno schłodziłam.
Wygląda apetycznie i zapewne znakomicie smakuje :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny deser, na pewno wielu wegan go doceni :) Polecę córce .
OdpowiedzUsuńten deser wygląda przepysznie. A gdzie można dostać to mleczko orzechowe?Bardzo jest drogie?
OdpowiedzUsuńP.S. Przepiękne zdjęcia i łyżeczki.
ja kupowałam z jakimś markecie, kilka złotych za karton poj. 1 l, można też zrobić samemu, ale ja przepisu jeszcze nie mam. Możesz zamiennie użyć mleka sojowego albo nawet zwykłego krowiego jeśli nie jesteś veganką
Usuń