Kurczę pieczone na risotto z groszkiem i serem taleggio

Pieczony kurczak z rumianą, chrupiącą skórką - lubicie ? My bardzo ! Do delikatnego i pachnącego przyprawami mięsa dobrze będzie pasowało kremowe risotto z dodatkiem zielonego groszku i wyrazistego w smaku sera.

Pyszny i nieskomplikowany obiad dla 4 głodnych osób. Koniecznie przygotujcie sobie taki w domu !

Zobacz też inne przepisy na pysznego kurczaka :
Kurczak na śliwkowej kapuście 
Udka z kurczaka w maślance 
Kurczak pieczony w całości




Kurczak pieczony z tymiankiem i winem, na risotto z groszkiem, koperkiem i serem taleggio


czas przygotowania : 30 minut + ok. godziny pieczenia + czas marynowania mięsa
składniki na 4 porcje :
  • KURCZĘ - 1 nieduży kurczak, ok. 1300-1500 g
  • 2 czubate łyżeczki suszonego roztartego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5-2 łyżeczki przyprawy ognistej (mieszanka chili, gorczycy, kolendry, pieprzu czarnego i czosnku)
  • ok. 1-1,5 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka masła 
  • 100 ml białego półwytrawnego wina

  • RISOTTO - 200 g ryżu arborio
  • 1 średnia cebula 
  • 1 łyżka masła albo oliwy
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • ok. 700 ml bulionu jarzynowego albo odtłuszczonego rosołu na kurczaku
  • 3/4 szkl. groszku zielonego, może być mrożony
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku 
  • 50-80 g sera taleggio
  • do smaku - sól, pieprz ziołowy 




Jak zrobić kurczaka pieczonego z risotto?


KURCZĘ - kurczaka umyłam i osuszyłam. Tuszkę przekroiłam na pół i usunęłam kręgosłup z szyją i żebrami - będą na zupę. Odcięłam końcówki skrzydeł. Połówki podzieliłam jeszcze na pół - oddzielnie pierś ze skrzydełkiem i udko. Czosnek obrałam, posiekałam i roztarłam z solą. Mieszanką natarłam kawałki kurczaka. Posypałam też ze wszystkich stron tymiankiem i przyprawą ognistą. Naczynie z mięsem przykryłam szczelnie i odstawiłam w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.

Zamarynowane mięso ułożyłam na blasze posmarowanej masłem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 20 minut po czym polałam winem i piekłam jeszcze ok. 40 minut zmniejszając temperaturę do 180 st. C i polewając wytworzonym sosem co jakiś czas.

RISOTTO - na ok. 30 minut przed końcem pieczenia kurczaka zaczęłam przygotowywać risotto. Cebulę obrałam i posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam oliwę. Dosypałam ryż i smażyłam mieszając aż ziarenka zbielały. Wlałam wino i gotowałam aż odparowało. Stopniowo dolewałam porcje bulionu - mniej więcej po 100-150 ml na jeden raz i mieszałam. Następną porcję bulionu dolewałam kiedy poprzednia się wchłonęła a częściowo odparowała. Przy ostatniej porcji płynu dosypałam groszek i gotowałam dalej. Na koniec dodałam ser - obrany ze skórki i pokrojony. Kiedy się roztopił dosypałam koperek. Doprawiłam pieprzem ziołowym -  nie soliłam bo użyłam solonego wcześniej wywaru.

Ostatnią cześć bulionu można zastąpić sosem spod kurczaka. Risotto powinno być kremowe i lekko rozpływające się po nałożeniu na talerz. Ziarenka ryżu nie powinny być rozgotowane, ale takie żeby czuć je było pod zębem.

Kawałki pieczonego kurczęcia podałam na risotto przybierając danie na talerzu kawałkami małych pomidorków i listkami koperku. 




4 komentarze:

  1. Już zdjęcia są naprawdę pyszne - ta upieczona skórka, pomidorki, groszek :) Widzę, że naprawdę się napracowałaś. Jeśli smakuje tak jak wygląda to wielkie gratulację! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. risotto to super potrawa a nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę; z zielonym groszkiem jeszcze nie robiłam-dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, ser talieggio jakim innym można zastapić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zastanawiałam się, do tego dania używam po prostu taleggio

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger