Kurczę pieczone na risotto z groszkiem i serem taleggio
Pieczony kurczak z rumianą, chrupiącą skórką - lubicie ? My bardzo ! Do delikatnego i pachnącego przyprawami mięsa dobrze będzie pasowało kremowe risotto z dodatkiem zielonego groszku i wyrazistego w smaku sera.
Pyszny i nieskomplikowany obiad dla 4 głodnych osób. Koniecznie przygotujcie sobie taki w domu !
Zobacz też inne przepisy na pysznego kurczaka :
Kurczak na śliwkowej kapuście
Udka z kurczaka w maślance
Kurczak pieczony w całości
czas przygotowania : 30 minut + ok. godziny pieczenia + czas marynowania mięsa
składniki na 4 porcje :
KURCZĘ - kurczaka umyłam i osuszyłam. Tuszkę przekroiłam na pół i usunęłam kręgosłup z szyją i żebrami - będą na zupę. Odcięłam końcówki skrzydeł. Połówki podzieliłam jeszcze na pół - oddzielnie pierś ze skrzydełkiem i udko. Czosnek obrałam, posiekałam i roztarłam z solą. Mieszanką natarłam kawałki kurczaka. Posypałam też ze wszystkich stron tymiankiem i przyprawą ognistą. Naczynie z mięsem przykryłam szczelnie i odstawiłam w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.
Zamarynowane mięso ułożyłam na blasze posmarowanej masłem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 20 minut po czym polałam winem i piekłam jeszcze ok. 40 minut zmniejszając temperaturę do 180 st. C i polewając wytworzonym sosem co jakiś czas.
RISOTTO - na ok. 30 minut przed końcem pieczenia kurczaka zaczęłam przygotowywać risotto. Cebulę obrałam i posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam oliwę. Dosypałam ryż i smażyłam mieszając aż ziarenka zbielały. Wlałam wino i gotowałam aż odparowało. Stopniowo dolewałam porcje bulionu - mniej więcej po 100-150 ml na jeden raz i mieszałam. Następną porcję bulionu dolewałam kiedy poprzednia się wchłonęła a częściowo odparowała. Przy ostatniej porcji płynu dosypałam groszek i gotowałam dalej. Na koniec dodałam ser - obrany ze skórki i pokrojony. Kiedy się roztopił dosypałam koperek. Doprawiłam pieprzem ziołowym - nie soliłam bo użyłam solonego wcześniej wywaru.
Ostatnią cześć bulionu można zastąpić sosem spod kurczaka. Risotto powinno być kremowe i lekko rozpływające się po nałożeniu na talerz. Ziarenka ryżu nie powinny być rozgotowane, ale takie żeby czuć je było pod zębem.
Kawałki pieczonego kurczęcia podałam na risotto przybierając danie na talerzu kawałkami małych pomidorków i listkami koperku.
Pyszny i nieskomplikowany obiad dla 4 głodnych osób. Koniecznie przygotujcie sobie taki w domu !
Zobacz też inne przepisy na pysznego kurczaka :
Kurczak na śliwkowej kapuście
Udka z kurczaka w maślance
Kurczak pieczony w całości
Kurczak pieczony z tymiankiem i winem, na risotto z groszkiem, koperkiem i serem taleggio
czas przygotowania : 30 minut + ok. godziny pieczenia + czas marynowania mięsa
składniki na 4 porcje :
- KURCZĘ - 1 nieduży kurczak, ok. 1300-1500 g
- 2 czubate łyżeczki suszonego roztartego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 1,5-2 łyżeczki przyprawy ognistej (mieszanka chili, gorczycy, kolendry, pieprzu czarnego i czosnku)
- ok. 1-1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka masła
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- RISOTTO - 200 g ryżu arborio
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła albo oliwy
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- ok. 700 ml bulionu jarzynowego albo odtłuszczonego rosołu na kurczaku
- 3/4 szkl. groszku zielonego, może być mrożony
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- 50-80 g sera taleggio
- do smaku - sól, pieprz ziołowy
Jak zrobić kurczaka pieczonego z risotto?
KURCZĘ - kurczaka umyłam i osuszyłam. Tuszkę przekroiłam na pół i usunęłam kręgosłup z szyją i żebrami - będą na zupę. Odcięłam końcówki skrzydeł. Połówki podzieliłam jeszcze na pół - oddzielnie pierś ze skrzydełkiem i udko. Czosnek obrałam, posiekałam i roztarłam z solą. Mieszanką natarłam kawałki kurczaka. Posypałam też ze wszystkich stron tymiankiem i przyprawą ognistą. Naczynie z mięsem przykryłam szczelnie i odstawiłam w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.
Zamarynowane mięso ułożyłam na blasze posmarowanej masłem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 20 minut po czym polałam winem i piekłam jeszcze ok. 40 minut zmniejszając temperaturę do 180 st. C i polewając wytworzonym sosem co jakiś czas.
RISOTTO - na ok. 30 minut przed końcem pieczenia kurczaka zaczęłam przygotowywać risotto. Cebulę obrałam i posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam oliwę. Dosypałam ryż i smażyłam mieszając aż ziarenka zbielały. Wlałam wino i gotowałam aż odparowało. Stopniowo dolewałam porcje bulionu - mniej więcej po 100-150 ml na jeden raz i mieszałam. Następną porcję bulionu dolewałam kiedy poprzednia się wchłonęła a częściowo odparowała. Przy ostatniej porcji płynu dosypałam groszek i gotowałam dalej. Na koniec dodałam ser - obrany ze skórki i pokrojony. Kiedy się roztopił dosypałam koperek. Doprawiłam pieprzem ziołowym - nie soliłam bo użyłam solonego wcześniej wywaru.
Ostatnią cześć bulionu można zastąpić sosem spod kurczaka. Risotto powinno być kremowe i lekko rozpływające się po nałożeniu na talerz. Ziarenka ryżu nie powinny być rozgotowane, ale takie żeby czuć je było pod zębem.
Kawałki pieczonego kurczęcia podałam na risotto przybierając danie na talerzu kawałkami małych pomidorków i listkami koperku.
Już zdjęcia są naprawdę pyszne - ta upieczona skórka, pomidorki, groszek :) Widzę, że naprawdę się napracowałaś. Jeśli smakuje tak jak wygląda to wielkie gratulację! :)
OdpowiedzUsuńrisotto to super potrawa a nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę; z zielonym groszkiem jeszcze nie robiłam-dziękuję za inspirację
OdpowiedzUsuńWitam, ser talieggio jakim innym można zastapić.
OdpowiedzUsuńnie zastanawiałam się, do tego dania używam po prostu taleggio
Usuń