Kolacja. Kalafior. Zioła. Placki kalafiorowe z sosem jogurtowym
Długi weekend na wsi. Zbliżała się pora kolacji, towarzystwo wygłodniałe po całym dniu hasania po okolicznych lasach a pomysłu na posiłek nikt nie znalazł. Dzieciaki krzywiły się gdy zaproponowałam kanapki a reszta też wolałaby coś ciepłego. W oczy rzucił mi się kalafior. Zakwitł bielą prosząc by dać mu szansę. Nie mogłam pozwolić żeby leżał samotnie w kąciku. Odpłacił nam pięknie delikatnym smakiem i nakarmił wszystkie głodomorki.
Kalafior to wspaniałe warzywo - nadaje się nie tylko na zupę czy sałatkę. Pyszny jest Kalafior zapiekany z mięsem albo Kalafior au gratin - spróbujcie koniecznie !
Placki z kalafiora i sos jogurtowo-ogórkowy
czas przygotowania : ok. 30-40 minut
składniki :
sposób przygotowania : kalafiora umyłam i pokroiłam na większe różyczki. Grubsze części łodygi nacięłam na krzyż żeby szybciej się ugotowały. W garnku zagotowałam wodę, posoliłam ją i dodałam nieco cukru. Wrzuciłam kawałki kalafiora. Gotowałam 3-4 minuty - nie powinien zupełnie zmięknąć. Odcedziłam i zostawiłam na chwilę żeby przestygł.
SOS - ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kosteczkę. Posoliłam troszkę i odstawiłam na chwilę. Jeśli ogórki puszczą dużo wody to część trzeba odlać. Czosnek obrałam i posiekałam, dodałam do ogórków. Dosypałam miętę i wlałam zimny jogurt. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, odrobinką cukru i cytryny.
PLACKI - obgotowanego kalafiora pokroiłam drobniej, ale nie siekałam. W drugiej misce roztrzepałam jajka ze śmietanką. Mieszając dosypywałam mąkę aż ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodałam posiekane zioła, pieprz i sól. Na koniec dosypałam kalafiora i wymieszałam dokładnie żeby wszystkie kawałeczki pokryły się ciastem.
Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Nakładałam nieduże porcje ciasta łyżką i smażyłam z obu stron na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu przekładałam na chwilkę na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki kalafiorowe podałam na gorąco posypując szczypiorkiem i z dodatkiem sosu.
Kalafior to wspaniałe warzywo - nadaje się nie tylko na zupę czy sałatkę. Pyszny jest Kalafior zapiekany z mięsem albo Kalafior au gratin - spróbujcie koniecznie !
Placki z kalafiora i sos jogurtowo-ogórkowy
czas przygotowania : ok. 30-40 minut
składniki :
- 1 średni kalafior
- 4-5 jajek
- ok. 100 ml śmietanki
- ok. 1-1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego tymianku cytrynowego
- 1/2 łyżki posiekanego oregano
- 1 łyżka młotkowanego pieprzu czarnego z kolendrą
- do smaku - sól, cukier
- do smażenia - olej rzepakowy
- SOS - średnie 3 ogórki gruntowe
- 1 łyżka posiekanych liści mięty
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml jogurtu naturalnego
- kilka kropli cytryny
- do smaku - sól, pieprz mielony, szczypta cukru
sposób przygotowania : kalafiora umyłam i pokroiłam na większe różyczki. Grubsze części łodygi nacięłam na krzyż żeby szybciej się ugotowały. W garnku zagotowałam wodę, posoliłam ją i dodałam nieco cukru. Wrzuciłam kawałki kalafiora. Gotowałam 3-4 minuty - nie powinien zupełnie zmięknąć. Odcedziłam i zostawiłam na chwilę żeby przestygł.
SOS - ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kosteczkę. Posoliłam troszkę i odstawiłam na chwilę. Jeśli ogórki puszczą dużo wody to część trzeba odlać. Czosnek obrałam i posiekałam, dodałam do ogórków. Dosypałam miętę i wlałam zimny jogurt. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, odrobinką cukru i cytryny.
PLACKI - obgotowanego kalafiora pokroiłam drobniej, ale nie siekałam. W drugiej misce roztrzepałam jajka ze śmietanką. Mieszając dosypywałam mąkę aż ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodałam posiekane zioła, pieprz i sól. Na koniec dosypałam kalafiora i wymieszałam dokładnie żeby wszystkie kawałeczki pokryły się ciastem.
Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Nakładałam nieduże porcje ciasta łyżką i smażyłam z obu stron na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu przekładałam na chwilkę na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki kalafiorowe podałam na gorąco posypując szczypiorkiem i z dodatkiem sosu.
Zrobię, a zdjęcia piękne :))
OdpowiedzUsuńplacki pycha a zdjęcia po prostu na szybko, na wiejskiej werandzie
UsuńMusiały być PYSZNE!!!
OdpowiedzUsuńJa też się skuszę na zrobienie, tym bardziej, że to niedrogi przepis na zapchanie dziubów czymś nowym :-)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak - tanio, dość szybko i pyszne jedzenie
UsuńYumi,pyszne,proste i niedrogie.Zrobię!
OdpowiedzUsuńEwa Skórzak
Jaka śmietanka do tych placuszków ?
OdpowiedzUsuńwłaściwie dowolna, byle płynna, ja zwykle używam 30%
Usuń