Kolacja. Kalafior. Zioła. Placki kalafiorowe z sosem jogurtowym

Długi weekend na wsi. Zbliżała się pora kolacji, towarzystwo wygłodniałe po całym dniu hasania po okolicznych lasach a pomysłu na posiłek nikt nie znalazł. Dzieciaki krzywiły się gdy zaproponowałam kanapki a reszta też wolałaby coś ciepłego. W oczy rzucił mi się kalafior. Zakwitł bielą prosząc by dać mu szansę. Nie mogłam pozwolić żeby leżał samotnie w kąciku. Odpłacił nam pięknie delikatnym smakiem i nakarmił wszystkie głodomorki.

Kalafior to wspaniałe warzywo - nadaje się nie tylko na zupę czy sałatkę. Pyszny jest Kalafior zapiekany z mięsem albo Kalafior au gratin - spróbujcie koniecznie ! 



Placki z kalafiora i sos jogurtowo-ogórkowy

czas przygotowania : ok. 30-40 minut
składniki : 
  • 1 średni kalafior
  • 4-5 jajek
  • ok. 100 ml śmietanki
  • ok. 1-1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżka posiekanego tymianku cytrynowego 
  • 1/2 łyżki posiekanego oregano
  • 1 łyżka młotkowanego pieprzu czarnego z kolendrą 
  • do smaku - sól, cukier
  • do smażenia - olej rzepakowy

  • SOS - średnie 3 ogórki gruntowe
  • 1 łyżka posiekanych liści mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml jogurtu naturalnego 
  • kilka kropli cytryny 
  • do smaku - sól, pieprz mielony, szczypta cukru

sposób przygotowania : kalafiora umyłam i pokroiłam na większe różyczki. Grubsze części łodygi nacięłam na krzyż żeby szybciej się ugotowały. W garnku zagotowałam wodę, posoliłam ją i dodałam nieco cukru. Wrzuciłam kawałki kalafiora. Gotowałam 3-4 minuty - nie powinien zupełnie zmięknąć. Odcedziłam i zostawiłam na chwilę żeby przestygł.

SOS - ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kosteczkę. Posoliłam troszkę i odstawiłam na chwilę. Jeśli ogórki puszczą dużo wody to część trzeba odlać. Czosnek obrałam i posiekałam, dodałam do ogórków. Dosypałam miętę i wlałam zimny jogurt. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, odrobinką cukru i cytryny. 

PLACKI - obgotowanego kalafiora pokroiłam drobniej, ale nie siekałam. W drugiej misce roztrzepałam jajka ze śmietanką. Mieszając dosypywałam mąkę aż ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodałam posiekane zioła, pieprz i sól. Na koniec dosypałam kalafiora i wymieszałam dokładnie żeby wszystkie kawałeczki pokryły się ciastem.

Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Nakładałam nieduże porcje ciasta łyżką i smażyłam z obu stron na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu przekładałam na chwilkę na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Placki kalafiorowe podałam na gorąco posypując szczypiorkiem i z dodatkiem sosu.



8 komentarzy:

  1. Zrobię, a zdjęcia piękne :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. placki pycha a zdjęcia po prostu na szybko, na wiejskiej werandzie

      Usuń
  2. Ja też się skuszę na zrobienie, tym bardziej, że to niedrogi przepis na zapchanie dziubów czymś nowym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak - tanio, dość szybko i pyszne jedzenie

      Usuń
  3. Yumi,pyszne,proste i niedrogie.Zrobię!
    Ewa Skórzak

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka śmietanka do tych placuszków ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właściwie dowolna, byle płynna, ja zwykle używam 30%

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger