Placek. Deser. Owoce. Ciasto jogurtowe z owocami lata

Letnie ciasta powinny być szybkie do przygotowania i najlepiej z dodatkiem sezonowych owoców. Nadchodzi weekend więc koniecznie upieczcie taki placek dla rodziny i przyjaciół ! Jest puszysty, mięciutki, delikatny i wilgotny. Owoce możecie dodać takie jakie macie - jeden rodzaj albo kilka. Ja szczerze powiem, że takie kolorowe ciasto najbardziej mi się podoba i chyba najlepiej smakuje :)

Nie masz jogurtu ? Możesz upiec Ciasto maślankowe z maślanką albo nawet kefirem. Polecam mocno także Śmietankowy, szybki jabłecznik. Wszystkie są łatwe i szybko się je robi a smakują wybornie.


Ciasto jogurtowe z kolorowymi owocami


czas przygotowania : 15 minut + 45 minut pieczenia + czas schłodzenia
składniki :
  • 350 g mąki pszennej tortowej 
  • 3 średnie jajka 
  • 180 g cukru 
  • 8 g proszku do pieczenia 
  • 210 g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 125 ml oleju rzepakowego 
  • skórka otarta z jednej niedużej cytryny

  • owoce - 2 nektarynki, kilka łyżek czarnych jagód, kilkanaście truskawek
  • dodatkowo - 1/2 op. galaretki cytrynowej w proszku + 1/2 szkl. gorącej wody


sposób przygotowania : owoce umyłam i osączyłam dokładnie. Z truskawek usunęłam szypułki i pokroiłam na połówki. Nektarynki sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki. Cytrynę też sparzyłam i otarłam tylko żółtą warstwę skórki.

Jajka wybiłam do miski, dosypałam cukier i ubiłam na puszysty kogel mogel. Ma być kremowy i cukier powinien się zupełnie rozpuścić. Nie przerywając ubijania dodałam gęsty jogurt naturalny a następnie olej, wlewając go cienkim strumieniem. Dosypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - teraz wymieszałam całość łyżką - delikatnie, ale starannie. Ciasto wylałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia - można też wysmarować blaszkę masłem i posypać bułką tartą.

Na wierzchu poukładałam owoce - można to zrobić w dowolny sposób czyli albo tak jak ja, pasami, albo wymieszać wszystkie razem i posypać ciasto. Tak przygotowane wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 45 minut. Po upieczeniu ostudziłam w formie.

Galaretkę rozpuściłam w gorącej wodzie a kiedy wystygła i zaczęła gęstnieć posmarowałam nią wierzch zimnego ciasta. Galaretka musi być już lekko tężejąca bo płynna wsiąknie zupełnie w ciasto.



6 komentarzy:

  1. wyszło pyszne, zamiast galaretki dałam kruszonkę. Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. mniej więcej 20x30cm, ale można wziąć nieco mniejszą to ciasto będzie trochę wyższe

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger