Ciasto kruche. Krem. Owoce. Tarta z kremem patissiere, letnimi owocami i galaretką

Ale dobrą tartę zrobiłam ! Z delikatnym kremem i letnimi, słodkimi owocami a wierzch polałam galaretką żeby było jeszcze pyszniej. 

Zaplanowałam, że na kruche, maślane ciasto wyłożę krem budyniowy. I wtedy przypomniałam sobie, że jakiś czas temu taki jeden, rozwinięty cukierniczo kolega, Szparag, objechał mnie konkretnie w temacie podobnego kremu. To się patissiere nazywa a nie jakiś budyniowy, mówił. Ja prosta Pyza jestem więc dopytywałam czy mnie nie obraża przypadkiem, ale zapewniał, że nie i że mam się wyrażać. No to oświadczam, że naumiałam się wyrażenia i tak powstała tarta z kremem patissiere. Może już nie będzie krzyczał, chociaż kto Go tam wie.... Ja się starałam a wyszło jak wyszło :D

Zobacz koniecznie przepis na Tartę z czekoladą i orzechami !



Krucha tarta z waniliowym kremem patissiere, owocami letnimi i galaretką

czas przygotowania : 30 minut + czas pieczenia + czas stygnięcia i chłodzenia
składniki :
  • CIASTO KRUCHE  - 300 g mąki pszennej typ 500 
  • 200 g masła 
  • 2 żółtka ze średnich jajek 
  • 85 g cukru pudru
  • 2 szczypty soli

  • KREM PATISSIERE - 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 150 ml mleka 
  • 3 żółtka ze średnich jajek 
  • 30 g mąki ziemniaczanej 
  • 10 g mąki pszennej typ 500
  • 10 g mąki kukurydzianej 
  • 50 g zwykłego cukru 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • 20 g masła

  • DODATKOWO - owoce: maliny, jagody, nektarynki albo brzoskwinie 
  • 1 op. galaretki pomarańczowej w proszku




sposób przygotowania : CIASTO KRUCHE - do miski przesiałam mąkę i cukier puder. Dodałam sól i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Roztarłam rękami aż powstał taki jakby mokry piasek i nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam ciasto - tylko tyle żeby składniki się połączyły. Uformowałam dysk, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjęłam, rozwałkowałam na koło nieco większe niż średnica formy (forma okrągła śr. 24-28 cm) i delikatnie przeniosłam do niej. Wylepiłam dno i boki. Nakłułam ciasto widelcem, przykryłam arkuszem folii aluminiowej a na folię wysypałam obciążenie. Może to być suchy groch, ceramiczne kulki albo monety, albo jeszcze coś innego. Tak przygotowane ciasto odstawiłam znów do lodówki na 30 minut. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 10 minut po czym zdjęłam folię z obciążeniem i piekłam jeszcze ok. 15 minut aż ciasto się przyrumieniło. Wyjęłam z pieca i zostawiłam do całkowitego ostudzenia.

KREM PATISSIERE - śmietankę i mleko wlałam do rondla i mocno podgrzałam. Żółtka ubiłam z cukrem na kogel mogel - gładki, gęsty i puszysty. Dalej ubijając dosypałam wymieszane mąki. Nie przerywając intensywnego ubijania cieniutkim strumieniem powoli wlewałam gorący mleczny płyn. Następnie całą mieszankę przelałam z powrotem do rondla i zaczęłam podgrzewać jednocześnie cały czas mieszając. Mieszanie jest tutaj bardzo ważne bo od niego zależy gładkość kremu. Kiedy masa zaczęła gęstnieć i zagotowała się podgrzewałam ją jeszcze 3-4 minuty żeby mąka dobrze się zaparzyła. Zdjęłam z ognia i dodałam masło oraz wanilię, mieszałam do połączenia. Przygotowany budyń przelałam do miski i nakryłam szczelnie folią spożywczą tak żeby ta dotykała powierzchni - dzięki temu nie zrobi się kożuch. Odstawiłam do przestudzenia.

Na upieczony spód z ciasta kruchego wyłożyłam krem patissiere. Na kremie rozłożyłam koliście owoce - możecie wykorzystać jeden rodzaj albo tak jak ja różne, jak wolicie. Tartę odstawiłam do lodówki. Galaretkę rozpuściłam w 400 ml gorącej wody. Ostudziłam. Kiedy zaczęła tężeć wylałam ją na wierzch tarty przykrywając owoce. Znów odstawiłam do lodówki żeby całość zastygła.
 


13 komentarzy:

  1. O wow! Sama prezentacja sprawia, że chciałbym to zjeść :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentuje to ciasto! *.*
    Cudowny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli tak smakuje jak wygląda, to rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda i pewnie tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Krem patissiere w zeszłe lato uwiódł mnie smakiem właśnie w takiej tarcie z owocami :) Muszę to powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, coś niesamowitego, godne uznania

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry wieczór,czym można zastąpić pastę z wanilii? ziarenkami z laski czy ekstraktem z wanilii? z góry dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zastąpić jednym albo drugim - jeśli wanilią to ziarenkami z jednej laski a jeśli ekstrakt to 1 łyżeczka

      Usuń
  9. A co z tym budyniem,przykryty folią spożywczą,bo potem i nim w opisie ani słowa..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten budyń to jest krem do ciasta i kiedy wystygnie to wykładamy to na podpieczony kruchy spód

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger