Sałatka. Kalafior. Ser. Zielony sos. Surówka z kalafiora, pomidorów i mozarelli

Lubię kolorowe warzywa. Piękne wyglądają na talerzu i cieszą oczy - aż chce się jeść ! Lubię też bawić się tymi kolorami, smakami, łącząc je ze sobą i zaskakując domowników. Filetowy kalafior wygląda jakby ktoś wymoczył go w denaturacie czy gencjanie. Smakuje jak zwykły, ale ten kolor jest niesamowity ! Można z niego przygotować smaczną sałatkę a ja już zastanawiam się jakby wyglądał ukiszony ?

Zobacz także przepis na Udka BBQ z kalafiorem i Kotlety z kalafiora. Ciekawe jakby wyglądały te dania gdyby białego kalafiora zamienić na kolorowego, prawda ?


Surówka z filetowego kalafiora, z żółtymi pomidorami, mozarellą i zielonym dressingiem

czas przygotowania : 15 minut
składniki na 3-4 porcje :
  • 1,5 szkl. posiekanego kwiatu kalafiora fioletowego
  • 1/2 cebuli czerwonej 
  • 1/2 małego jabłka 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • garść listków czerwonej bazylii
  • do smaku - sól, cukier, pieprz mielony kolorowy
  •  
  • 1 op. mozerelli z małych kulkach
  • 2 pomidory żółte typu jajko

  • SOS - kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • garść młodych listków szpinaku
  • kilka gałązek koperku
  • do smaku - sól, cukier, pieprz mielony kolorowy

sposób przygotowania : wszystkie warzywa oczyściłam, opłukałam i osączyłam dokładnie. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Przełożyłam do miseczki, skropiłam octem, dodałam ok. 1/2 łyżeczki cukru i ze 2 szczypty soli, odstawiłam na kilka minut. Pomidora pokroiłam w plasterki a osączone z zalewy kuleczki mozarelli poprzekrawałam na połówki.

SOS -do kubka wlałam olej, ocet, dorzuciłam porwaną na kawałki zieleninę, dodałam po szczypcie przypraw i zmiksowałam blenderem na sos.  Gdyby był za gęsty może dolać nieco więcej oleju. Po zmiksowaniu trzeba sprawdzić czy jest wystarczająco doprawiony i ew. czegoś dodać.

Kalafiora drobno posiekałam. Posypałam jedną, może dwiema szczyptami soli i wymieszałam ręką lekko ugniatając. Obrane jabłko pokroiłam w kostkę, bazylię posiekałam, dodałam do kalafiora. Dodałam też zamarynowaną cebulę, wymieszałam dokładnie. Doprawiłam olejem, cukrem i pieprzem.

Podałam nakładając porcje surówki na talerze wyłożone plastrami pomidora, przekładając kawałeczkami mozarelli. Całość skropiłam zielonym sosem i posypałam listkami bazylii. 

Ot, taka surówka/sałatka w pięknych kolorach na przekór paskudnej, deszczowej pogodzie jaka u mnie właśnie się rozgościła. 



9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ja mieszkam w Warszawie i kupuję go u Pana Ziółko - plantatora sprzedającego w mieście swoje plony, ale pewnie w innych rejonach Polski hoduje takie warzywa wiele osób, kiedyś widziałam nawet takie kalafiory w jednym z supermarketów - trzeba szukać

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. W takim razie poszukam :).

      Usuń
  2. Mnie interesuje czy kalafior fioletowy ma inny smak niż biały? W takiej sałatce brakuje mi bieli;) Pozdrawiam Stara Baba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według mnie kalafior fioletowy smakuje tak jak biały o czym napisałam wyraźnie w poście - chyba nie czytasz dokładnie... A biel jest przecież w postaci sera mozarella, który przy surówce z białego warzywa zupełnie zniknie i nie będzie kontrastu... Oczywiście wszystko jest kwestią gustu :)

      Usuń
    2. Zgadzam się, wg Ciebie kolorowe kalafiory smakują tak samo. Ja liczyłam na odpowiedź innych użytkowników... Może za dużo wymagam, a może jestem UPIERDLIWA Stara Baba:)

      Usuń
  3. Kolory dania faktycznie bardzo letnie. Ciekawe jak w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fioletowy kalafior nie ma innego smaku niż biały więc jeśli ktoś lubi go w stanie surowym to taka surówka powinna mu smakować

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger