Sałatka. Kalafior. Ser. Zielony sos. Surówka z kalafiora, pomidorów i mozarelli
Lubię kolorowe warzywa. Piękne wyglądają na talerzu i cieszą oczy - aż chce się jeść ! Lubię też bawić się tymi kolorami, smakami, łącząc je ze sobą i zaskakując domowników. Filetowy kalafior wygląda jakby ktoś wymoczył go w denaturacie czy gencjanie. Smakuje jak zwykły, ale ten kolor jest niesamowity ! Można z niego przygotować smaczną sałatkę a ja już zastanawiam się jakby wyglądał ukiszony ?
Zobacz także przepis na Udka BBQ z kalafiorem i Kotlety z kalafiora. Ciekawe jakby wyglądały te dania gdyby białego kalafiora zamienić na kolorowego, prawda ?
Surówka z filetowego kalafiora, z żółtymi pomidorami, mozarellą i zielonym dressingiem
czas przygotowania : 15 minut
składniki na 3-4 porcje :
sposób przygotowania : wszystkie warzywa oczyściłam, opłukałam i osączyłam dokładnie. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Przełożyłam do miseczki, skropiłam octem, dodałam ok. 1/2 łyżeczki cukru i ze 2 szczypty soli, odstawiłam na kilka minut. Pomidora pokroiłam w plasterki a osączone z zalewy kuleczki mozarelli poprzekrawałam na połówki.
SOS -do kubka wlałam olej, ocet, dorzuciłam porwaną na kawałki zieleninę, dodałam po szczypcie przypraw i zmiksowałam blenderem na sos. Gdyby był za gęsty może dolać nieco więcej oleju. Po zmiksowaniu trzeba sprawdzić czy jest wystarczająco doprawiony i ew. czegoś dodać.
Kalafiora drobno posiekałam. Posypałam jedną, może dwiema szczyptami soli i wymieszałam ręką lekko ugniatając. Obrane jabłko pokroiłam w kostkę, bazylię posiekałam, dodałam do kalafiora. Dodałam też zamarynowaną cebulę, wymieszałam dokładnie. Doprawiłam olejem, cukrem i pieprzem.
Podałam nakładając porcje surówki na talerze wyłożone plastrami pomidora, przekładając kawałeczkami mozarelli. Całość skropiłam zielonym sosem i posypałam listkami bazylii.
Ot, taka surówka/sałatka w pięknych kolorach na przekór paskudnej, deszczowej pogodzie jaka u mnie właśnie się rozgościła.
Zobacz także przepis na Udka BBQ z kalafiorem i Kotlety z kalafiora. Ciekawe jakby wyglądały te dania gdyby białego kalafiora zamienić na kolorowego, prawda ?
Surówka z filetowego kalafiora, z żółtymi pomidorami, mozarellą i zielonym dressingiem
czas przygotowania : 15 minut
składniki na 3-4 porcje :
- 1,5 szkl. posiekanego kwiatu kalafiora fioletowego
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 małego jabłka
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- garść listków czerwonej bazylii
- do smaku - sól, cukier, pieprz mielony kolorowy
- 1 op. mozerelli z małych kulkach
- 2 pomidory żółte typu jajko
- SOS - kilka łyżek oleju rzepakowego
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
- garść młodych listków szpinaku
- kilka gałązek koperku
- do smaku - sól, cukier, pieprz mielony kolorowy
sposób przygotowania : wszystkie warzywa oczyściłam, opłukałam i osączyłam dokładnie. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Przełożyłam do miseczki, skropiłam octem, dodałam ok. 1/2 łyżeczki cukru i ze 2 szczypty soli, odstawiłam na kilka minut. Pomidora pokroiłam w plasterki a osączone z zalewy kuleczki mozarelli poprzekrawałam na połówki.
SOS -do kubka wlałam olej, ocet, dorzuciłam porwaną na kawałki zieleninę, dodałam po szczypcie przypraw i zmiksowałam blenderem na sos. Gdyby był za gęsty może dolać nieco więcej oleju. Po zmiksowaniu trzeba sprawdzić czy jest wystarczająco doprawiony i ew. czegoś dodać.
Kalafiora drobno posiekałam. Posypałam jedną, może dwiema szczyptami soli i wymieszałam ręką lekko ugniatając. Obrane jabłko pokroiłam w kostkę, bazylię posiekałam, dodałam do kalafiora. Dodałam też zamarynowaną cebulę, wymieszałam dokładnie. Doprawiłam olejem, cukrem i pieprzem.
Podałam nakładając porcje surówki na talerze wyłożone plastrami pomidora, przekładając kawałeczkami mozarelli. Całość skropiłam zielonym sosem i posypałam listkami bazylii.
Ot, taka surówka/sałatka w pięknych kolorach na przekór paskudnej, deszczowej pogodzie jaka u mnie właśnie się rozgościła.
Gdzie dostać fioletowy kalafior?
OdpowiedzUsuńja mieszkam w Warszawie i kupuję go u Pana Ziółko - plantatora sprzedającego w mieście swoje plony, ale pewnie w innych rejonach Polski hoduje takie warzywa wiele osób, kiedyś widziałam nawet takie kalafiory w jednym z supermarketów - trzeba szukać
UsuńDziękuję za odpowiedź. W takim razie poszukam :).
Usuńsame cuda!!!!
OdpowiedzUsuńMnie interesuje czy kalafior fioletowy ma inny smak niż biały? W takiej sałatce brakuje mi bieli;) Pozdrawiam Stara Baba
OdpowiedzUsuńwedług mnie kalafior fioletowy smakuje tak jak biały o czym napisałam wyraźnie w poście - chyba nie czytasz dokładnie... A biel jest przecież w postaci sera mozarella, który przy surówce z białego warzywa zupełnie zniknie i nie będzie kontrastu... Oczywiście wszystko jest kwestią gustu :)
UsuńZgadzam się, wg Ciebie kolorowe kalafiory smakują tak samo. Ja liczyłam na odpowiedź innych użytkowników... Może za dużo wymagam, a może jestem UPIERDLIWA Stara Baba:)
UsuńKolory dania faktycznie bardzo letnie. Ciekawe jak w smaku?
OdpowiedzUsuńfioletowy kalafior nie ma innego smaku niż biały więc jeśli ktoś lubi go w stanie surowym to taka surówka powinna mu smakować
Usuń