Domowe pieczywo. Bułeczki pszenne razowe na śmietanie, z serem peccorino

Dawno nie piekłam bułeczek i chyba stęskniłam się za zapachem świeżego pieczywa jaki unosi się w domu podczas pieczenia. 

Dzisiejsze bułeczki przygotowałam na śmietanie bo kiedy już naszykowałam mąkę to zauważyłam, że nie mam mleka. W sumie - śmietana to takie gęste i bardziej tłuste mleko więc po co lecieć do sklepu ? Wykorzystałam co było a bułeczki wyszły bardzo delikatne. Ser peccorino nadał im ciekawego posmaku. Kiedyś już wykorzystałam ser w pieczywie przy okazji pieczenia Bułeczek z parmezanem i cebulką, które też były bardzo smaczne. 

Zobacz koniecznie jakie pyszne Grahamki na twarożku  upiekła Smaczna Pyza jakiś czas temu

bulki razowe na smietanie z peccorino, buleczki sniadaniowe, pieczywo domowe, buleczki zaplatane, bulki domowe, jak upiec buleczki, smaczna pyza

Bułeczki pszenne, razowe, na śmietanie i z serem peccorino 

czas przygotowania : 20 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki :
  • ROZCZYN - 30 g świeżych drożdży 
  • 20 g mąki pszennej wrocławskiej Lubella 
  • 20 g zwykłego cukru
  • 100 g gęstej śmietany12 %

  • CIASTO WŁAŚCIWE - cały rozczyn 
  • 280 g mąki pszennej wrocławskiej Lubella 
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 
  • 12 g soli 
  • 50 g drobno startego sera peccorino 
  • ok. 330 g gęstej śmietany 12 %
  • ew. kilka łyżeczek wody

  • do posmarowania - mleko
  • do posypania - kilka łyżeczek czarnego sezamu albo startego na małe wiórki peccorino

bulki razowe na smietanie z peccorino, buleczki sniadaniowe, pieczywo domowe, buleczki zaplatane, bulki domowe, jak upiec buleczki, smaczna pyza

Jak zrobić bułeczki pszenne razowe ze serem peccorino? 

ROZCZYN - śmietankę delikatnie podgrzałam - ma być tylko letnia. Wkruszyłam drożdże, dodałam mąkę, cukier i dokładnie rozmieszałam żeby nie było grudek. Odstawiłam na ok. 10-15 minut żeby drożdże zaczęły pracować i rosnąć.

CIASTO WŁAŚCIWE - do miski wsypałam obie mąki, wymieszałam z solą i startym drobno serem. Dodałam rozczyn i śmietanę. Zagniotłam ciasto i wyrabiałam je kilka minut. Powinno być dość miękkie, ale trzeba ja wyczuć i w razie potrzeby dosypać nieco więcej mąki albo dolać odrobinę wody. Wyrobione ciasto zostawiłam w przykrytej pokrywą misie do wyrośnięcia na ok. godzinę - powinno mniej więcej podwoić swoją objętość.

bulki razowe na smietanie z peccorino, buleczki sniadaniowe, pieczywo domowe, buleczki zaplatane, bulki domowe, jak upiec buleczki, smaczna pyza, jak uformować zwijane bułeczki

Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagniotłam i podzieliłam na części. Ponieważ nie chciałam dużych buł to zrobiłam 14 sztuk mniejszych. Z kawałków ciasta formowałam najpierw wałeczki długości ok. 30 cm a następnie wiązałam je w supełki i końce ponownie zawijałam. Łatwiej pokazać niż opisać więc zobaczcie sobie to na zdjęciach. Wyszły takie poplątane bułki.

bulki razowe na smietanie z peccorino, buleczki sniadaniowe, pieczywo domowe, buleczki zaplatane, bulki domowe, jak upiec buleczki, smaczna pyza

Uformowane ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam lekko odrobiną mleka i posypałam część sezamem a resztę startym serem peccorino. Przykryłam ściereczką i pozwoliłam bułeczkom napuszyć się przez ok. pół godziny. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 st. C ok. 20 minut. Wstawiając blachę do pieca na dno piekarnika wrzuciłam 3 kostki lodu żeby wytworzyła się para i bułki nie wyschły podczas pieczenia.

bulki razowe na smietanie z peccorino, buleczki sniadaniowe, pieczywo domowe, buleczki zaplatane, bulki domowe, jak upiec buleczki, smaczna pyza

bulki razowe na smietanie z peccorino, buleczki sniadaniowe, pieczywo domowe, buleczki zaplatane, bulki domowe, jak upiec buleczki, smaczna pyza



8 komentarzy:

  1. Mniam ... pachnące domowe bułeczki.
    Bardzo pięknie zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę je upiec :) wyglądają przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrząc na takie pieczywko to nawet przez ekran.... czuję jego świeżutki zapach, super !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich bułeczek nie znajdę nawet w piekarni! Wyglądają doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i następnego dnia czy nawet dwóch są ciągle świeże a te kupne czerstwieją w ciągu kilku godzin

      Usuń
  5. Gdzie można kupić ten ser? jakoś go nie kojarzę?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dobrych delikatesach, w Kuchniach świata - trzeba pytać

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger